Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 28

Užupis nuo šiol turi savo konstituciją ir estų kalba

Užupio respublikoje sieną Paupio gatvėje papuošė 18-oji konstitucija, šįkart – estų kalba. Ją atidengė net trys respublikų prezidentai – Lietuvos, Estijos ir Užupio.
Užupio konstituciją atidengė trijų respublikų prezidentai.
Užupio konstituciją atidengė trijų respublikų prezidentai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Užupio respublika ant vienos iš Paupio gatvės namo sienos turėjo konstitucijas lietuvių, anglų, prancūzų, rusų, lenkų, jidiš, tibetiečių, gruzinų ir kitomis kalbomis bei tarmėmis. Vos prieš kelias savaites, gegužės 17 dieną, pakabinta naujausioji – airių kalba, taip pažymint Airijos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Dabar čia yra įrašas ir estų kalba.

Konstitucija estiškai atidaryta ypač iškilmingai – šventėje dalyvavo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lietuvoje viešintis Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas ir Užupio prezidentas Romas Lileikis.

Pastarasis savo kalboje prisiminė, kaip dar būdamas vaikas važiavo į pasaulio kraštą – taip jam tada atrodė Estija, kurią jis pasiekė raudonu „Moskvič“ markės automobiliu. Vėliau esą Estiją buvo galima pajusti visiškai šalia, vos ištiesus ranką, kai visos Baltijos šalys stovėjo Baltijos kelyje.

Estijos prezidentas T.H.Ilvesas sakydamas sveikinimo žodį pašmaikštavo, kad kaip lėtas estas turi teisę džiaugtis, jog yra pirmas oficialus valstybės vadovas apsilankantis Užupio respublikoje su valstybiniu vizitu.

„Mano apsilankymas turi daug gilesnę prasmę – noriu išreikšti savo pripažinimą laisvųjų bendruomenių dvasiai, kuri ir lėmė Užupio istoriją. Aš manau, kad būtina paremtų laisvųjų bendruomenių iniciatyvą tiek Estijoje, tiek visame pasaulyje. Būtina, kad žmonės suprastų, jog viską galime padaryti tik savo rankomis, tik savo jėgomis, nelaukdami ištiesę delnus, kol kažkas iš kažkur duos priemonių ar pinigų“, – kalbėjo Estijos prezidentas.

Baigdamas kalbą T.H.Ilvesas taip pat paragino Užupio ir kitas bendruomenes įkurti jas vienijančią organizaciją, kurios generaliniu sekretoriumi jis pats mielai taptų.

Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė papasakojo čia besilankiusi labai dažnai. „Nors ir gimiau Vilniuje, bet ne Užupyje, o Priešupyje – centre, dabartinėje Vilniaus gatvėje. Taigi esu senamiesčio vaikas ir labai dažnai teko čia būti ir su draugais, ir su katėmis bei šunimis. Bet oficialaus vizito tenka lankytis pirmą kartą“, – kalbėjo prezidentė.

Iškilmėse nuskambėjo visų trijų respublikų himnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius