-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 17 /10:49

Seime apdovanoto V.Adamkaus palinkėjimas: kad Lietuva išliktų tokia, kokia yra šiandien

Kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui antradienį įteiktas aukščiausias Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir prezidentas Gitanas Nausėda akcentavo V.Adamkaus nuopelnus mūsų šaliai. Kadenciją baigęs prezidentas linkėjo Lietuvai išlikti tokiai, kokia yra dabar, – ukrainiečiams ir viso pasaulio žmonėms sakančiai: „Už mūsų ir jūsų laisvę“.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Seimas kovo pabaigoje A.Stulginskio žvaigžde nusprendė apdovanoti V.Adamkų ir JAV senatorių Richardą Josephą Durbiną.

Jie tapo pirmaisiais šio Seimo apdovanojimo laureatais.

Senatorius R.J.Durbinas šiuo apdovanojimu bus apdovanotas vėliau.

Jaučiasi pagerbtas

V.Adamkus sakė, kad jaučiasi išskirtinai pagerbtas, sujaudintas ir dėkingas.

Anot jo, A.Stulginskio žvaigždė skiriama už parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjų puoselėjimą.

„Jeigu mano darbai šiandienos piliečių akyse buvo būtent tokie, vadinasi, esame bendraminčiai. Visą sąmoningą gyvenimą, pradedant paauglio dalyvavimo antinacinėje rezistencijoje ir baigiant šiandieniniais susitikimais su Lietuvos ir pasaulio žmonėmis, stengiausi dirbti savo valstybei.

Visą gyvenimą visomis galimybės siekiau, kad Lietuva būtų laisva, demokratiška ir europietiška. Manau, kad panašūs lūkesčiai lydėjo ir Steigiamojo Seimo pirmininko A.Stulginskio darbus“, – kalbėjo kadenciją baigęs prezidentas.

V.Adamkus pabrėžė, kad tikras politikas niekada nedirba dėl įvertinimų ar apdovanojimų.

„Viskas dėl žmonių, dėl valstybės, dėl demokratiško ir oraus gyvenimo. Viskas vardan tos Lietuvos“, – teigė jis.

V.Adamkus linkėjo, kad visais laikais, visose istorinėse situacijose Lietuva išliktų tokia, kokia yra šiandien, prisidėdama prie laisvės ir tiesos gynimo.

„Kokia ji ir šiandien ukrainiečiams ir viso pasaulio žmonėms sakydama: „Už mūsų ir jūsų laisvę“, – linkėjo kadenciją baigęs prezidentas.

Reikšmingas vaidmuo

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad sprendimas apdovanoti V.Adamkų ir R.J.Durbiną yra neatsitiktinis. Ypač šiuo metu, kai Ukrainoje vyksta karas prieš demokratiją ir vakarietiškas vertybes.

„Agresija Ukrainoje parodė, kad negali būti neutralios pozicijos, tad ypač verti pagarbos ir įvertinimo tie, kurie nuosekliai dėjo maksimalias pastangas, kad Lietuva kuo greičiau pasitrauktų iš pilkosios zonos, kuo pilniau integruotųsi į svarbiausias Vakarų struktūras – NATO ir Europos Sąjungą“, – teigė parlamento vadovė.

Anot jos, Lietuvai tampant Vakarų pasaulio dalimi, reikšmingas vaidmuo teko V.Adamkui.

Esą svarbūs ne tik jo reikšmingi nuopelnai derybose dėl euroatlantinės integracijos, bet ir tai, kad kadenciją baigęs prezidentas rodė bei teberodo, kaip veikia vakarietiška politinė kultūra, sustiprinta asmenybės žavesio ir inteligentiškumo.

V.Čmilytė-Nielsen teigė neabejojanti, kad taip pat ir dėl V.Adamkaus politinės laikysenos per dvi prezidentines kadencijas ir po jų šiandien turime tiek daug sąmoningų, vakarietiškos orientacijos piliečių.

Pavyzdys kiekvienam

Iš Seimo tribūnos kalbėjęs prezidentas G.Nausėda sakė, kad labai lengva ir malonu kalbėti apie V.Adamkų.

Pasak šalies vadovo, jį likimas apdovanojo nuostabiu, labai įdomiu ir turiningu gyvenimu.

G.Nausėda teigė, kad sunku įsivaizduoti, kad V.Adamkus gyveno dar toje epochoje, apie kurią daugiausia žinome iš istorijos vadovėlių, viešojo gyvenimo klasikų.

„Tačiau jo gyvenimas taip pat atspindėjo ir dramatišką mūsų valstybės istoriją – nepriklausomybę, kurią mes praradome dėl brutalaus agresoriaus, kurią šiandien savo ašmenų aštruma mėgina kitoje Europos valstybėje. Prezidentas V.Adamkus net ir pasitraukęs iš Lietuvos visą laiką liko Lietuvoje“, – aiškino valstybės vadovas ir pridūrė, kad V.Adamkus visada tikėjo, kad Lietuva vėl bus laisva.

G.Nausėdos teigimu, nuostabu, kad būdamas politikoje V.Adamkus visada išliko žmogumi, išlaikė aukštą moralumo standartą.

„Tikrai ne visiems tai pavyksta. Jums tai pavyko. Pirmiausia jūs esate žmogus, kuris atjaučia, supranta, kuris pergyvena, kuris piktinasi dėl neteisybės, o tik vėliau esate tas, kuris rūpinasi bendruomeniniais visos valstybės reikalais“, – pabrėžė prezidentas.

G.Nausėda akcentavo, kad ir pabaigęs prezidento kadenciją V.Adamkus toliau rūpinasi Lietuvos reikalais.

„Todėl matydamas jūsų jaunatvišką stotą džiaugiuosi ir esu tikras, kad būsite su mumis visais“, – kalbėjo prezidentas.

A.Stulginskio apdovanojimas

2020 metais Seimas, minėdamas Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ąsias metines, nusprendė įsteigti A.Stulginskio žvaigždės apdovanojimą.

Apdovanojimas, kuriuo siekiama pagerbti iškilią Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio Respublikos prezidento pareigas, A.Stulginskio asmenybę, skiriamas už parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjų puoselėjimą.

Šis apdovanojimas gali būti įteikiamas Lietuvos ir užsienio valstybių fiziniams bei juridiniams asmenims, taip pat asmenims be pilietybės.

Tačiau jis negali būti skiriamas pareigas einantiems Lietuvos prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams, taip pat negali būti skiriamas po mirties ar likviduotam, reorganizuotam juridiniam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius