Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 11 /11:19

D.Grybauskaitę įvertino G.Nausėda, V.Adamkus ir V.Landsbergis: ne viskas buvo gerai

Paskutinio prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo Seime klausėsi ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, išrinktasis šalies vadovas Gitanas Nausėda, pirmasis faktinis valstybės vadovas Vytautas Landsbergis. Jie įvertino prezidentės metinį pranešimą ir jos vadovavimo valstybei laikotarpį.
Vytautas Landsbergis, Valdas Adamkus, Gitanas Nausėda
Vytautas Landsbergis, Valdas Adamkus, Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

G.Nausėda sakė, kad D.Grybauskaitės metinis pranešimas jam paliko gerą įspūdį.

„Manau, kad tai buvo apibendrinanti visą dešimties metų laikotarpį kalba, kurioje daug dėmesio skirta mūsų tarptautiniams pasiekimams, mūsų pasiekimams teisinės valstybės kūrimo srityje“, – įvertino jis.

Tiesa, G.Nausėda kadenciją baigiančios prezidentės metiniame pranešime pasigedo socialinės atskirties akcentavimo. Jis priminė, kad visiškai neseniai Europos Komisija pateikė labai neguodžiančias išvadas dėl situacijos šioje srityje mūsų šalyje.

„Bet, manau, kad šitie klausimai bus aktualūs artimiausius penkerius metus ir tikrai jiems skirsime patį didžiausią dėmesį“, – komentavo G.Nausėda.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

V.Adamkus: buvo bangavimų

Kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus sakė, kad D.Grybauskaitės vadovavimo valstybei laikotarpį paliks vertinti analitikams, politikams, kurie po 50 metų galės realiai pažvelgti į šių dienų įvykius ir atitinkamai juos įvertinti.

„Taip, kad jai tiktai palinkėti noriu viso geriausio jos būsimuose darbuose ir toliau likti aktyviai“, – Seime žurnalistams sakė V.Adamkus.

Klausiamas, už ką per šį dešimtmetį galėtų pagirti D.Grybauskaitę, o ko – pasigedo jos veikloje, V.Adamkus teigė nesiryžtantis to vertinti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus

Anot jo, buvo laimėjimų, buvo pralaimėjimų.

„Buvo dalykų, kuriuos aš tikrai labai vertinau. Bet ir buvo dalykų, kur, aš galvoju, kad nereikėjo taip elgtis. Taip kad, kaip sakau, ne šios dienos... Nes vieni ją labai mylėjo, kiti jos nekentė. Tai aš paliksiu analitikams, apžvalgininkams, kaip sakiau, po penkiasdešimt metų realiai pažvelgti į šį laikotarpį ir tada turbūt palikti istorijai tikrą vaizdą, kas buvo per tuos dešimt metų“, – pabrėžė kadenciją baigęs prezidentas.

Reziumuodamas V.Adamkus tikino, kad bendrai D.Grybauskaitės prezidentavimo laikotarpį vertina teigiamai. „Bet bangavimų buvo. O tuos bangavimus palikime ateičiai“, – pakartojo jis.

V.Landsbergis: kalba gera

Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio nuomone, D.Grybauskaitės kalba buvo gera.

„Kodėl tai turėtų būti negera? Tikrai gera. Nebe metinė kalba, o dešimties metų kalba. Tai buvo nuo pat pradžių ir pasakyta. Apibendrinanti, atsisveikinimo kalba ir Lietuvos padėties vertinimo per tą visą laikotarpį ir šiandien, ir galimai rytoj“, – žurnalistams komentavo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

Pasak V.Landsbergio, D.Grybauskaitės kalboje buvo labai svarbių akcentų, kurių reikia nepamiršti.

„Lietuva ir toliau yra viena iš Europos permainų iniciatorių. Mes inicijavome pačią didžiausią permainą – išėjimą iš konfrontacijos tarp Europos demokratijų ir totalitarinės imperijos. Mes ne tik save išvedėme iš ten, mes atidarėme langą ir vartus kitoms šalims, kurios buvo sovietų priespaudoje. O perestroikos tikslas buvo užkalti, įšaldyti padėtį, kad tai, kas vadinama Sovietų Sąjunga, liktų amžiams nejudinama. Lietuva tą sulaužė. Mes netrukus minėsime 30 metų to istorinio, pasaulinės reikšmės įvykio“, – pabrėžė jis.

V.Landsbergis taip pat išskyrė tai, kad D.Grybauskaitės kalboje kategoriškai įvertinta dabartinė padėtis, kai matome greta mūsų vykstantį karą, agresiją prieš pasaulio tvarką.

Anot jo, tą suprasdami turime nepamiršti skiriamosios linijos tarp demokratijų ir diktatūrinės agresijos.

Lietuvai su jos naujuoju prezidentu bus didžiausias išmėginimas: ar šalis bus prisitaikėlių būryje, ar gins teisingumo principą, tarptautinį padorumą ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius