Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 19

V.Bakas neatsisako minties ant kilimėlio kviesti J.V.Žuką

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas, kuris taip pat vadovauja kandidato į prezidentus premjero Sauliaus Skvernelio rinkimų štabui, kitą savaitę žada kelti klausimą dėl kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko kvietimo pasiaiškinti parlamentarams. Politikas sako taip ir nesulaukęs atsakymų į jam kilusius klausimus dėl generolo susitikimo su šalies vadovo posto siekiančiu Gitanu Nausėda, kurį suorganizavo ir jame dalyvavo Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.
Vytautas Jonas Žukas ir Vytautas Bakas
Vytautas Jonas Žukas ir Vytautas Bakas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kitą trečiadienį vyksiančio Seimo NSGK posėdžio metu V.Bakas „pirmu klausimu“ kolegoms žada siūlyti į parlamentą kviesti J.V.Žuką arba jam klausimus dėl garsiojo susitikimo nusiųsti raštu.

„Nesulaukiau atsakymų, kurie paaiškintų, vis dėlto kokie pono V.Sutkaus interesai yra gynybos sektoriuje ir apie ką buvo kalbamasi su generolu.

Kad kandidatas į prezidentus iš tikrųjų tiesiog sukėlė milžinišką riziką kariuomenės reputacijai, tai čia viena pusė. Bet, aišku, kad kariuomenės vadas dalyvauja procesuose, kurių visuomenė galimai nežino. Tai irgi ne mažiau svarbu“, – aiškino V.Bakas.

Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros/Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda
Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros/Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda

Seimo NSGK vicepirmininkė konservatorė Rasa Juknevičienė ragina palikti J.V.Žuką ramybėje.

Kariuomenės vadas, prireikus, pasirengęs atsakyti į klausimus.

Išgirsti V.Sutkų – neįdomu

V.Bako teigimu, šiandien aiškėja faktas, kad per J.V.Žuko, G.Nausėdos ir V.Sutkaus susitikimą buvo interesas pašnekėti ne tik apie programas. Esą yra labai konkretūs interesai, susiję su tam tikros ginkluotės pirkimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Kitą trečiadienį turiu komiteto posėdį. Bent jau pirmu klausimu kelsiu jį – siūlysiu kviesti į komitetą poną J.V.Žuką“, – sakė Seimo NSGK pirmininkas.

Siūlysiu kviesti į komitetą poną J.V.Žuką.

Klausiamas, ar neketina į komitetą kviesti V.Sutkaus, V.Bakas atsakė, kad LVK vadovas yra neregistruotas lobistas, jam tai būtų per didelė garbė. Be to, Seimo NSGK esą žino jo interesus, tad su juo nelabai yra apie ką kalbėti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Sutkus

„Jam tiesiog reikėtų įsiregistruoti lobistu ir nustoti vaidinti, kad jis čia kažkokį viešąjį interesą gina. Ta prasme, tai žmogus, kuris veikia pagal senąsias „MG Baltic“, „VP Market“ sukurtas lobizmo, spaudimo, protekcionizmo tradicijas“, – įsitikinęs V.Bakas.

Taip pat jis aiškino nematantis reikalo nusišalinti nuo šio klausimo dėl to, kad yra S.Skvernelio – G.Nausėdos konkurento rinkimuose – rinkimų štabo vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Šiaip jau, jeigu blaiviai nusipurtytume visas tas klišes, tiesiog komitetas į tokius dalykus nereaguoti, mano nuomone, negali. Nes tai yra NATO valstybės generolas, panašu, nuslėpė savo kontaktą, susitikimą su lobistu, kuris turi labai konkrečių interesų ne programos kartu paklausyti, o labai konkrečių, susijusių su mūsų įsigijimais.

Tas susitikimas kažkiek paaiškintas buvo tada, kai visuomenė apie tai sužinojo. Panašu, kad tas susitikimas buvo ne vienas. Čia jau darosi įdomu“, – kalbėjo V.Bakas.

Nori išsiaiškinti interesus

V.Bakas aiškino, kad J.V.Žuko klaustų tik to, kas susiję su „neregistruotų lobistų, kurie apsimeta viešojo intereso gynėjais, interesais mūsų krašto apsaugos sistemoje“.

„Tie interesai turi būti visuomenei atskleisti: ar tai būtų pirkimai, ar tai kažkokie kiti interesai. Aš gi jų nežinau, ir jūs gi šiandien nežinote. Parlamentinė kontrolė ir yra tam“, – komentavo Seimo NSGK pirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Jonas Žukas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Jonas Žukas

V.Bakas tikino, kad tikslas – ne pakeisti kariuomenės vadą, o pateikti atsakymus visuomenei ir parlamentinę kontrolę atliekantiems politikams.

Jeigu Seimo NSGK apsispręstų aiškintis situaciją dėl J.V.Žuko susitikimo su G.Nausėda ir V.Sutkumi, anot V.Bako, generolas nebūtinai turėtų būti kviečiamas atvykti į komiteto posėdį. Klausimai jam galėtų būti pateikti ir raštu.

V.Bakas turėtų susilaikyti

Kariuomenės vado atstovas spaudai Mindaugas Neimontas 15min perdavė, kad J.V.Žukas nėra sulaukęs jokių Seimo NSGK ar jo pirmininko klausimų dėl susitikimo su kandidatu į prezidentus G.Nausėda.

„Jei tokie klausimai kokia nors forma bus pateikti, kariuomenės vadas yra pasiruošęs į juos atsakyti“, – sakė M.Neimontas.

Jei tokie klausimai kokia nors forma bus pateikti, kariuomenės vadas yra pasiruošęs į juos atsakyti.

Konservatorė R.Juknevičienė ragina V.Baką palikti ramybėje kariuomenės vadą.

Opozicijos atstovės nuomone, Seimo NSGK vadovas dabar turėtų susilaikyti nuo tokios aktyvios veiklos, nes yra S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

„Tai, kad kritikuoja G.Nausėdą, yra suprantama. (Jis, – red.past.) iš tikrųjų įvėlė kariuomenės vadą į tikrai nereikalingas politines batalijas, ir kariuomenės vadas čia nelabai kuo dėtas. Tai todėl aš manau, kad kariuomenės vado net nereikėtų toliau tempti į šitą politiką, nes, jeigu tai padarytų V.Bakas, tai jau būtų dar vienas panašus žingsnis, kaip ir G.Nausėdos – pabandyti politikuoti, tik jau kito kandidato naudai“, – įvertino R.Juknevičienė.

Pasak jos, V.Sutkus yra neregistruotas lobistas ir užsiima užkulisiniais veiksmais. Esą V.Bakas verčiau užsiimtų tuo, kad Seime greičiau kelią stumtųsi labai rimtai reglamentuota lobistinės veiklos nauja praktika.

„Tai aš manau, kad čia reikia įstatymus sutvarkyti. Iš tikrųjų taip, kaip yra daugelyje Europos valstybių, toje pačioje Europos Sąjungoje, Europos Parlamente. Žmonės, kurie turi interesų tam tikrose verslo struktūrose – natūralūs interesai, aišku, kad verslas turi bendrauti su ministerijomis, tai natūralus dalykas, bet tai turi būti skaidru, vieša ir turi būti registruota.

Tai, kad pas mus neveikia Lobizmo įstatymas, čia ir yra V.Sutkui ir panašiems veikėjams tokia neskaidri terpė veikti“, – įsitikinusi Seimo NSGK vicepirmininkė.

Tai, kad pas mus neveikia Lobizmo įstatymas, čia ir yra V.Sutkui ir panašiems veikėjams tokia neskaidri terpė veikti.

S.Skvernelio klausimas

Klausimą dėl to, ar į J.V.Žuko kabinetą jį atvedė įtakingas verslo lobistas V.Sutkus, atstovaujantis ir stambioms verslo įmonėms, G.Nausėdai BNS rengtų prezidentinių debatų metu praėjusią savaitę uždavė jo konkurentas rinkimuose premjeras S.Skvernelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis

J.V.Žukas aiškino, kad V.Sutkus – jo pažįstamas iš Žaliaraiščių gretų, be to, tarpininkavęs ir susitikimams su Izraelio verslininkais.

Susitikimo metu G.Nausėda esą domėjosi nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais. Taip pat kandidatas į prezidentus generolui pranešė, kad tapęs šalies vadovu norėtų jam pasiūlyti pareigas naujojoje prezidento administracijoje.

Ką veikė drauge, V.Sutkus nekomentuoja. G.Nausėda kilusį ažiotažą vertina kaip oponentų puolimą.

Kartu jis nurodė, kad apie visus susitikimus praneša savo feisbuko paskyroje. Nors apie susitikimą su J.V.Žuku jis pranešė, tąsyk nutylėjo apie V.Sutkaus dalyvavimą jame.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė pasitikinti J.V.Žuku.

15min G.Nausėda pasakojo, kad susitikimą su kariuomenės vadu organizavusį ir jame dalyvavusį V.Sutkų sutiko viename sostinės salotų bare. Jo vadovė – V.Sutkaus sutuoktinė Reda Sutkuvienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Salotų baras „Mano guru“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Salotų baras „Mano guru“

„15 metų pusryčiauju „Mano Guru“ salotų bare, nes man patinka jo socialinė misija ir maistas. Ten sutikau poną V.Sutkų, su kuriuo pasidalijau rinkimų kampanijos įspūdžiais, kalbėjome apie programos rengimą ir jis pasiūlė susitikti su kariuomenės vadu J.V.Žuku, už ką esu dėkingas“, – yra sakęs G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius