Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 22

V.Bakas: parlamentinis tyrimas dėl M.Basčio buvo reikalingas ir išsiaiškinti šalies politinės sistemos pažeidžiamumą

Parlamentinį tyrimą dėl Seimo nario Mindaugo Basčio veiksmų atlikusios komisijos pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad tyrimas buvo reikalingas ne tik jo apkaltai inicijuoti, bet apskritai išsiaiškinti šalies politinės sistemos pažeidžiamumą.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas kalbėjo Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkui pareiškus, kad parlamentarų kreipimasis į teismą dėl M.Basčio apkaltos buvo per didelės apimties, nes Seimo nario pašalinimas iš pareigų galimas tik dėl veiksmų, padarytų po naujausios priesaikos.

„Mes atlikome politinį tyrimą, mūsų uždavinys buvo atskleisti šito Seimo nario ryšius per visą jo politinės karjeros laikotarpį, apie tų ryšių pokytį, apie tai, kaip jie atsirado, dėl ko atsirado, kaip jie vystėsi“, – žurnalistams penktadienį Seime sakė V.Bakas.

„Parlamentinio tyrimo tikslas buvo atskleisti politiko ryšius, atskleisti Lietuvos politinės, energetinės sistemos pažeidžiamumą“, – pridūrė jis.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad M.Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Kitų parlamentaro veiksmų KT netyrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

Pasak V.Bako, teismo išvada rodo, jog „politikas pasiekė tikrai didelės karjeros, aukštos karjeros, jis pretendavo būti vienu aukščiausių Seimo vadovų turėdamas ryšius ir interesus, kurie yra nesuderinami su nacionalinio saugumo interesais“.

„Ponas Bastys visada melavo ir stengėsi išsisukti ir nepadėjo išsiaiškinti tiesios, nors Seimo nario pareiga yra atskleisti savo interesus“, – kalbėjo politikas.

Apkalta M.Basčiui inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su P.Vojeika, su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Pats M.Bastys teigia savo veiksmais priesaikos nesulaužęs. Jis taip pat neigia kaltinimus, kad bandė klaidinti tyrimą atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narius, veikė prieš Lietuvos interesus.

M.Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Jeigu jis atsisakytų Seimo nario mandato arba Seimas panaikintų jo mandatą per apkaltą, šioje apygardoje būti surengti nauji rinkimai.

Balsavimas dėl parlamentaro apkaltos tikriausiai vyks pavasario sesijos pradžioje, nes M.Bastys atsisako atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius