Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 13 /15:13

V.Bakas partijai pasiūlė atsisakyti kai kurių piniginių aukų Klaipėdoje, R.Karbauskis svarstys

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui pasiūlė atsisakyti kai kurių Klaipėdos sąrašo gautų aukų, žiniasklaidai pranešus apie aukotojų sąsajas su baltarusišku verslu. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R.Karbauskis BNS teigė, jog tokį siūlymą svarstys, bet „ne dėl to, kad būtų problema, o kad nutrauktume interpretacijas ir spaudimą“.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Valstiečių“ kampaniją uostamiestyje maksimaliomis daugiau kaip 8 tūkst. eurų aukomis yra parėmę LVŽS kandidatas į merus, Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus, dar keli su uostu susiję verslininkai bei baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas Igoris Udovickis ir jo sutuoktinė.

Informavo slaptu raštu

Opozicijos iniciatyva Klaipėdos uosto klausimus dėl jo vadovo A.Vaitkaus ir kitų uoste dirbančių verslininkų kandidatavimo savivaldoje su „valstiečiais“ bei partijai pervestos paramos trečiadienį nagrinėjo Seimo NSGK. Į posėdį buvo kviestas A.Vaitkus, bet neatvyko dėl atostogų, kurių išėjo rinkiminei kampanijai.

„Jei mes kabame apie kitokį politikos standartą, jei kalbame apie visuomenės pasitikėjimą politikais, valstybės pareigūnais, iš tiesų rėmimas politinių kampanijų neturėtų kelti abejonių. Mano galva, kai kurių žmonių paramų reikėtų atsisakyti, aš nenorėčiau įvardinti konkrečių asmenų, aš esu pateikęs rekomendacijas partijos vadovui ir kai kurių asmenų paramas reikia peržiūrėti“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė V.Bakas.

R.Karbauskis BNS patvirtino gavęs iš V.Bako įslaptintą „dokumentą, kuris šneka apie galimas grėsmes“, kartu teigė, kad „ten nėra jokių konkrečių kaltinimų ar grėsmių iš kokių nors minimų dabar viešoj erdvėj asmenų“.

Anot R.Karbauskio, šiame rašte V.Bakas „kėlė klausimą dėl vieno rėmimo, kuris nėra mūsų („valstiečių“ – BNS) sąrašuose“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Įvertinę viską, pasitarę, priimsime sprendimą. Pavardės tikrai neįvardinsiu, bet aš mačiau dokumentą, kuris su grafa „slaptai“, tai ten nieko tokio grėsmingo nei vieno žmogaus atžvilgiu, kuris kaip nors buvo paminėtas procese dėl Klaipėdos, nėra. Aš neįžvelgiu realiai jokių problemų, bet kadangi viešoj erdvėj kuriama versija, kad čia kažkokios grėsmės taip toliau, manipuliuojama neteisinga informacija, gali būti, kad mes tiesiog apsaugodami savo kandidatus, savo sąrašą nuo interpretacijų galim tą aptarimą (dėl aukos grąžinimo – BNS) padaryt, ne dėl to, kad būtų problema, o kad nutrauktume interpretacijas ir spaudimą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Parama – iš trąšų krovos verslo

Lietuvos radijas ir televizija sausį skelbė, kad „valstiečių“ rinkiminei kampanijai Klaipėdoje 44 tūkst. eurų paaukojo tarpusavyje verslo santykiais susiję asmenys, užsiimantys baltarusiškų trąšų krova bei pervežimu ir veikiantys Klaipėdos uoste.

Maksimaliomis 8 tūkst. 800 – 8 tūkst. 850 eurų aukomis „valstiečių“ kampaniją Klaipėdoje yra parėmę kandidatas į merus A.Vaitkus bei su LVŽS sąrašu į savivaldą kandidatuojantys su uostu susiję verslininkai Arūnas Tuma, Vidmantas Dambrauskas, Leonidas Bergeris.

Beveik maksimalią leidžiamą sumą – 8 tūkst. 800 eurų – LVŽS paaukojo baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas Igoris Udovickis. Tiek pat „valstiečių“ kampanijai uostamiestyje paaukojo ir jo sutuoktinė Olga Udovickaja.

I.Udovickiui priklauso baltarusiškas trąšas Klaipėdos uoste kraunantis Birių krovinių terminalas (BKT). I. Udovickis valdo 70 proc. terminalo akcijų, o kitą dalį – 30 proc. – vienas didžiausių kalio trąšų gamintojų pasaulyje Baltarusijos koncernas „Belaruskalij“.

Neatitinka nacionalinio saugumo interesų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, opozicinių konservatorių atstovas Laurynas Kasčiūnas atkreipia dėmesį, kad keli „valstiečius“ parėmę verslininkai dėl grėsmės nacionalinio saugumo interesams negavo leidimo plėstis oro uoste.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Faktas yra tai, kad dabartinis Klaipėdos uosto vadovas žinojo, kad I.Udovickio vadovaujamas Birių krovinių terminalas neatitinka nacionalinio saugumo kriterijų. Būtent p. Udovickis ir jo žmona, prieš pat rinkimus yra parėmę LVŽS beveik po 9 tūkst. eurų. Čia labai svarbus dalykas – uosto direktorius žino, kad verslininkai neatitinka nacionalinio saugumo kriterijų, bet (partija – BNS) įtraukia į sąrašus, priima paramą“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė L Kasčiūnas.

„Aš manau, kad ta idėja, jog tokia parama turėtų būti grąžinta, yra labai svarbus ir aktualus klausimas“, – teigė konservatorių atstovas.

Seimo NSGK posėdyje trečiadienį dalyvavęs Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos pirmininkas Alminas Mačiulis informavo, kad plėstis Birių krovinių terminalui kelią užkirto 30 proc. akcijų turinčio koncerno „Belaruskalij“ paskola Rusijos banke.

„2017 metų spalio mėnesį buvo kreiptasi dėl BKT atitikties nacionalinio saugumo interesams, siekiant išsinuomoti papildomą sklypą Klaipėdos jūrų uosto teritorijoje krovos darbams. (...) Gauta informacija apie 30 proc. akcijų turintį akcininką, jog yra tam tikrų abejonių, kuria remiantis kyla potencialios grėsmės nacionaliniam saugumui, tai visų pirma buvo paminėta, kad „Belaruskalij“ yra pasiskolinusi iš Rusijos banko „Sberbank“ nemažą lėšų sumą savo veiklai, o šito banko atžvilgiu taikomos tarptautinės sankcijos“, – sakė A.Mačiulis.

„Sąsajos su Rusija, gana nemažas paskolos dydis, kurį suteikė Rusijos bankas „Sberbank“, ir komisijoje nagrinėdami svarstėm, kad potencialiai ta įtaka Rusijos galėtų stiprėti, jei „Belaruskalij“ negrąžintų tos paskolos“, – kalbėjo Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos vadovas.

Anot jo, „tuo pagrindu komisija 2017 metų gruodžio 5 dienos posėdyje priėmė sprendimą, kad Birių krovinių terminalas neatitinka nacionalinio saugumo interesų, sprendimas priimtas vienbalsiai“.

Vyriausybei tikrinant strateginių įmonių sandorius, Klaipėdos uostas pernai nepasirašė dviejų valstybinės žemės nuomos sutarčių su jame veikiančiomis bendrovėmis: verslininko A.Tumos kontroliuojama krovinių ekspedijavimo geležinkeliais bei uosto krovos grupe „Kamineros grupė“ bei I.Udovickio kontroliuojamu Birių krovinių terminalu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius