Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05 /09:48

V.Bakas ragina prezidentą nušalinti VSD vadovus ir teigia, kad VSD jau išaiškino pranešėją

Buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas parlamentaras Vytautas Bakas ragina prezidentą Gitaną Nausėdą nušalinti Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorių Darių Jauniškį ir jo pavaduotoją Remigijų Bridikį.

Anot V.Bako, VSD vadovai turėtų būti nušalinti bent jau iki tol, kol išaiškės aplinkybės dėl informacijos, kad VSD galimai rinko informaciją apie kandidato į prezidentus G.Nausėdos komandą ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

V.Bakas prezidentui siūlo VSD laikinai vadovauti paskirti vieną iš pavaduotojų.

Parlamentaro teigimu, trečiadienį, kai naujienų agentūra BNS paviešino pranešėjo pateiktą informaciją apie galimai neteisėtą informacijos rinkimą VSD, o D.Jauniškis žiniasklaidai davė interviu ir tvirtino, kad pranešėjo nežino, VSD vyko pranešėjo medžioklė.

„Tuo metu, kai žvalgybos vadovas savo vakardienos interviu įvairiose studijose žadėjo viską išsiaiškinti, teigė nežinantis, kas yra pranešėjas, pats pranešėjas buvo tardomas VSD pavaduotojo Bridikio kabinete apie tai, ar jis yra pranešėjas, kiek įstaigoje yra dar pranešėjų ir t.t.

Manau, kad tai yra spaudimas savo pareigas atlikusiam pareigūnui, tikiuosi, kad generalinis prokuroras į tai sureaguos nedelsdamas“, – feisbuke paskelbė V.Bakas.

Jis teigia, kad Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis buvo iškvietęs apie galimus pažeidimus pranešusį žvalgybos pareigūną, siekdamas išsiaiškinti galimus pranešėjus tarnybos viduje.

V.Bakas BNS sakė, kad apie šį trečiadienį vykusį pokalbį jį tiesiogiai informavo pats pranešėjas.

Jis pripažino, kad yra pranešėjas ir paprašė suteikti atostogas. Žmogui buvo pasakyta, kad atostogos nebus suteikiamos, – teigė V.Bakas.

Parlamentaro teigimu, žvalgybos pareigūnas direktoriaus pavaduotojui pripažino, kad jis yra pranešėjas, paprašė atostogų, tačiau šis prašymas buvo atmestas.

„Pareigūnas, kuris man suteikė informaciją apie galimą neteisėtą duomenų rinkimą, man tiesiogiai pranešė, kad buvo iškviestas į R.Bridikio kabinetą ir buvo bandoma išsiaiškinti, ar jis yra pranešėjas ir kas dar VSD yra pranešėjai“, – BNS sakė V.Bakas.

„Jis pripažino, kad yra pranešėjas ir paprašė suteikti atostogas. Žmogui buvo pasakyta, kad atostogos nebus suteikiamos“, – teigė V. Bakas.

Parlamentaras siūlo VSD direktoriui D.Jauniškiui ir jo pavaduotojui pasirūpinti pranešusio pareigūno ir jo šeimos, taip pat kitų darbuotojų saugumu.

„Aiškintis dėl galimų savo paties veiksmų yra mažų mažiausiai nekorektiška“, – teigia V.Bakas.

Trečiadienį reaguodamas į paviešintą informaciją prezidentas G.Nausėda išreiškė pasitikėjimą VSD.

„Prezidentas pasitiki visomis svarbiausiomis valstybės institucijomis. Prezidentas neturi informacijos, kuri leistų suabejoti jų patikimumu“, – teigė prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis.

Pasak jo, šios tarnybos yra itin svarbios identifikuojant Lietuvai nedraugiškų valstybių veiklą ir apsisaugant nuo jų įtakos šalies gyvenimui.

„Prezidento nuomone, įrodymais nepagrįstos informacijos skleidimas turėtų būti traktuojamas kaip bandymas diskredituoti svarbiausias institucijas. O siekis mažinti visuomenės pasitikėjimą jomis kelia pavojų šalies valstybingumui“, – teigė A.Bubnelis.

BNS gauti duomenys rodo, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui V.Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

VSD trečiadienį griežtai paneigė žvalgybos pareigūno pateiktą informaciją, esą žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V.Ušacką.

VSD vadovas D.Jauniškis 15min studijoje tvirtino, kad aiškinantis nedraugiškų valstybių įtaką rinkimams Lietuvoje buvo tikrinamos visų kandidatų komandos, V.Ušacko bendražygiai kviesti prevencinių pokalbių, tačiau jis kategoriškai neigė, kad kas nors galėjo būti sekamas. Taip pat jis tikino, kad informacija apie vieną kandidatą jokiu būdu negalėjo patekti į kito kandidato rankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius