Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

V.Bakas: „Rosatom“ veikė taip, kad jiems buvo nesvarbu, kas valdžioje

„Rosatom“ labui Lietuvoje veikė du pagrindiniai lobistai – signataras Jonas Tamulis ir Kęstutis Puidokas. Jų veikimo principus Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbų fone atskleidė LRT tyrimas. Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Vytauto Bako, vienas iš lobistų turėjo ryšių politinėje kairėje, o kitas – dešinėje, tad „Rosatom“ nebuvo jokio skirtumo – kairieji ar dešinieji yra valdžioje.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vienas iš lobistų yra signataras J.Tamulis, jis turi ryšį su aukščiausiomis pozicijomis politinio spektro dešinėje, kitas toks asmuo – K.Puidokas, kuris susijęs su specialiosiomis tarnybomis, jis turi kontaktus politinėje kairėje. Iš tikrųjų „Rosatom“ įtakos struktūra Lietuvoje buvo sudėliota taip, kad nepriklausomai nuo to, kas laimės – kairieji ar dešinieji – „Rosatom“ interesai nenukentėtų“, – LRT RADIJUI pabrėžė V.Bakas.

J.Tamulio ir K.Puidoko pavardės buvo paskelbtos dar pavasarį baigtose rengti NSGK tyrimo neteisėtų politikų ir verslo santykių išvadose. Jose įvardinti ir tyrimo metu apklausti asmenys, patyrę „Rosatom“ įtaką: tai 2009–2011 metais energetikos viceministro pareigas ėjęs Romas Švedas, 2009–2012 m. energetikos ministro pareigas ėjęs Arvydas Sekmokas, 2008–2012 m. vyriausybei vadovavęs Andrius Kubilius.

NSGK pirmininkas nesutiko, kad šie asmenys dėl patiriamos įtakos priėmė Lietuvai nenaudingus sprendimus: „Galiausiai mes vis dėlto užsitikrinome savo energetinę nepriklausomybę, žengiame žingsnius ta linkme, atsirado SGD terminalas. Dabar einame link sinchronizacijos su Vakarų Europos elektros tinklais. Procesas nebaigtas, bet tyrimo metu mes identifikavome trukdžius ir asmenis, kurie trukdo įgyvendinti mūsų energetinės nepriklausomybės projektus.“

Pasak V.Bako, naujame parlamentiniame tyrime Ignalinos AE uždarymo aplinkybės greičiausiai nebebus tiriamos. „Be abejo galime tirti dar labiau, bet tas paveikslas, kurį atskleidė komitetas, [...] leidžia daryti sprendimus, kurie apsaugos mūsų interesus ateityje nuo tokios politinės bylos. [...] Reiktų ne tirti, o įgyvendinti sprendimus, kuriuos mes pasiūlėme“, – LRT RADIJUI kalbėjo jis.

Pasak NSGK pirmininko, vykstant deryboms dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbų buvo bandoma įpiršti, kad daugiau niekas kitas – tik „Rosatom“ valdoma „Nukem Technologies“ gali įvykdyti elektrinės uždarymo darbus, tačiau Seimo komiteto tyrimo metu buvo įvardinta 40 įmonių iš viso pasaulio, kurios gali tai padaryti.

Seimas, pasak V. Bako, balsuodamas už NSGK išvadas, labai aiškiai pasakė, kad „Rosatom“, kuri veikia per „Nukem Technologies“, veikla nesuderinama su valstybės interesais ir todėl neturėtų tęsti Ignalinos AE uždarymo darbų.

Kaip skelbiama LRT tyrime, NSGK pirmininkas po komiteto atlikto tyrimo į patarėjus pasikvietė tą patį kaip asmenį, kuriam daryta įtaka, apklaustą A.Sekmoką. Šio ministro veiklos laikotarpis siejamas su didžiausiomis įtampomis santykiuose su rusų valdoma „Nukem“, taip pat ir su Lietuvos prarastais milijonais. Buvusio ministro tapimas patarėju, pasak V.Bako, nepaveikė NSGK išvadų.

„Kai mes darėme tyrimą, ponas Sekmokas nebuvo mano patarėju, aš jo nepažinojau. Bet du žmonės, kurie labai padėjo komitetui suprasti, kokios schemos yra energetikos sektoriuje, buvo ponas R. Švedas [...] ir ponas A.Sekmokas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

Dėl to aš po to pakviečiau poną Arvydą padėti man visuomeniniais pagrindais kaip komiteto pirmininkui ir komitetui atliekant parlamentinę kontrolę tam, kad galėtume įgyvendinti sinchronizacijos tikslus, nes laukia didžiulis darbas“, – aiškino komiteto pirmininkas.

Tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius LRT RADIJO eteryje papasakojo, kokiomis aplinkybėmis susitarė su „Nukem Technologies“ dėl 73 milijonų dėl neva Lietuvos įsipareigojimų nevykdymo.

Parengė Ineta Nedveckė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius