Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 14 /17:18

V.Bakas: tolesnis A.Skardžiaus darbas su energetika – nesuderinamas su nacionaliniu saugumu

Švelniomis parlamentinio tyrimo išvadomis atsipirkęs socialdemokratų atskalūnas Artūras Skardžius turėtų būti pašalintas iš Seimo Energetikos komisijos bei Ekonomikos komiteto, siūlo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.
Vytautas Bakas  ir Artūras Skardžius
Vytautas Bakas ir Artūras Skardžius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tokį siūlymą V.Bakas siekė įtraukti ir į A.Skardžiaus veiklą tyrusios Antikorupcijos komisijos išvadas, tačiau jam pritarta nebuvo. Dabar „valstietis“ tokią iniciatyvą kelia skelbdamas savo, kaip parlamentinio tyrimo komisijos nario, atskirąją nuomonę.

V.Bakas Antikorupcijos komisijos išvadas siūlo papildyti nauju skyriumi. Iš viso – devyniais pasiūlymais, kuriuos politikas paviešino savo „Facebook“ paskyroje.

Pasiūlymuose konstatuojama, kad A.Skardžiaus šeima gauna asmeninės naudos iš atsinaujinančios energetikos, o jo politinei veiklai įtakos turėti galėjo ir jo sutuoktinės su partneriais valdoma Baltarusijos įmonė „Investenergostroi“. Kaip jau skelbėme, vykstant parlamentiniam tyrimui paaiškėjo, jog šį verslą finansuoja „Belgazprombank“ – Baltarusijos bankas, kontroliuojamas Rusijos dujų koncerno „Gazprom“.

Be to, V.Bakas siūlo pažymėti ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vertinimą A.Skardžiaus su Remigijumi Žemaitaičiu ir Kęstučiu Daukšiu teiktiems pasiūlymams. STT oficialiai pareiškė, kad šiais pasiūlymais galėjo būti siekiama sudaryti sąlygas pelnytis valstybės sąskaita būriui saulės energetikoje veikti siekusių verslininkų. Tarp įmonių, kurioms galimai naudingi buvo šie pasiūlymai, yra ir bendrovė „Paįstrio vėjas“. Šią įmonę, ketinusią statyti saulės mažąją elektrinę, kontroliavo A.Skardžiaus sūnus, o jai vadovavo politiko žmona Snieguolė Skardžiuvienė.

Galiausiai, V.Bakas siūlo konstatuoti, kad „tolimesnė A.Skardžiaus veikla Lietuvos Respublikos Seimo Energetikos komisijoje, o taip pat Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komitete (...) yra nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais“.

Primename, jog Antikorupcijos išvados dėl A.Skardžiaus sulaukė kritikos tiek iš Seimo opozicijos, tiek iš Prezidentūros. Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė „Žinių radijuje“ pareiškė, kad „tokie tyrimai ir tokios išvados tiesiog diskredituoja pačių laikinųjų tyrimų komisijų institutą".

Antradienio vakare Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis pranešė teikiantis siūlymą Seimo nutarimui „Dėl Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto parlamentinio tyrimo pratęsimo“. Komisija, anot parlamentaro, neatsakė į daugelį klausimų, kylančių dėl Seimo nario A.Skardžiaus veiklos.

G.Landsbergis Seimo Nutarimą siūlo pratęsti tokiais 1 straipsnio punktais (paryškinta):

1. Iš dalies pritarti Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto parlamentinio tyrimo dėl žiniasklaidoje paskelbtos informacijos, kad Lietuvos Respublikos Seimo narys Artūras Skardžius galimai gavo asmeninės naudos darydamas poveikį Lietuvos Respublikos Seimo, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir kitų institucijų sprendimams išvadai (pridedama) ir traktuoti šią išvadą kaip tarpinę, leidusią surinkti faktinę medžiagą tolimesniam ir išsamesniam parlamentiniam tyrimui.

2. Atsižvelgiant į tai, kad Seimo Antikorupcijos komisijos atliekamo tyrimo metu išaiškėjo poreikis giliau tirti Artūro Skardžiaus veiklos epizodus, susijusius su jo verslo ryšiais kitose valstybėse, ir atsižvelgiant į galimas jo veiklos grėsmes nacionaliniam saugumui, pavesti pratęsti Seimo Antikorupcijos komisijos pradėtą tyrimą dėl žiniasklaidoje paskelbtos informacijos, kad Lietuvos Respublikos Seimo narys Artūras Skardžius galimai gavo asmeninės naudos darydamas poveikį Lietuvos Respublikos Seimo, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir kitų institucijų sprendimams Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

3. Suteikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui laikinosios tyrimo komisijos statusą.

4. Pavesti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui papildytą tyrimo išvadą pateikti iki 2018 m. gegužės 1 d.

5. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto parlamentinio tyrimo dėl žiniasklaidoje paskelbtos informacijos, kad Lietuvos Respublikos Seimo narys Artūras Skardžius galimai gavo asmeninės naudos darydamas poveikį Lietuvos Respublikos Seimo Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir kitų institucijų sprendimams išvada konstatuoti, kad Seimo narys Artūras Skardžius dėl nuolatos kylančio interesų konflikto nebegali būti Seimo Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos nariu ir pavesti Seimo Pirmininkui užtikrinti, kad Seimo narys Artūras Skardžius nebedalyvautų Seimo Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius