-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 31

V.Čmilytė-Nielsen apie premjerą, kuris galbūt nesitrauks: „Žodžio žmonės žodį keičia labai dažnai“

„Žodžio žmonės žodį keičia labai dažnai“, – sako opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen perfrazuodama „valstiečių“ skelbtą teiginį. Taip ji įvertino naujai sudaromos koalicijos sprendimą premjero pareigas ir toliau pavesti Sauliui Skverneliui. Pastarasis aiškių atsakymų dėl savo ateities po liepos 12-osios, kai bus inauguruotas naujasis prezidentas, neteikia.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ne tik Ramūnas Karbauskis, bet ir premjeras yra žadėjęs, kad trauksis iš posto nesėkmės atvejais, tą jis yra sakęs. Matyt, žmogus persigalvojo“, – penktadienį 15min teigė Liberalų sąjūdžio frakcijai Seime vadovaujanti parlamentarė.

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūno Juliaus Sabatausko manymu, S.Skvernelis turėjo atsistatydinti iš karto, kai tik paaiškėjo pirmojo prezidento rinkimų turo rezultatai.

„Politikų nepuošia tokie pasisakymai, kurie buvo anksčiau, kad štai, nepakliuvau į pirmą turą ir aš atsistatydinsiu. Reikėjo iš karto ir atsistatydinti“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

Šiek tiek iš kito kampo į situaciją pažiūrėjo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Anot jo, S.Skvernelis žiūri valstybiškai. Ankstesni jo pareiškimai apie pasitraukimą esą buvo nulemti „valstiečių“ lyderio retorikos.

„Viršų gavo valstybinis požiūris. Man rodos, premjeras buvo priverstas atliepti partijos vadovo žodžius, turiu galvoje, Ramūnas Karbauskis pasako, tada žiniasklaida klausia premjero, ar jūs pritariat, konflikto rinkiminiame laikotarpyje niekas nenorėjo ir jis buvo pastatytas į tokią padėtį, kad turėjo pritarti.

Matyt, dabar jis jaučiasi daugiau laisvas, žiūri, kokia situacija, koks bus sutarimas ir su išrinktuoju prezidentu. Lygiai taip pat, matyt, skaičiuoja, kad nebe tiek daug laiko liko. Tikrai nemanau, kad visuomenė gerai įvertintų suirutę ir politinę krizę“, – svarstė konservatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Klausiamas, tai gal ir gerai būtų, jei S.Skvernelis liktų pareigose, G.Landsbergis atsakė: „Aš manau, kad reikėjo labiau galvoti šnekant, arba reikia jiems kažkokių sprendimų viduje, ką daryti su Ramūnu Karbauskiu, kuris akivaizdžiai darosi kuo toliau, tuo labiau didesnis balastas politinę karjerą planuojantiems jo kolegoms – Sauliui Skverneliui ir kolegoms frakcijoje.“

Ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Socialdemokratų darbo partija bei „Tvarkos ir teisingumo“ partija pasirašė memorandumą dėl valdančiosios koalicijos.

Pagal jį, S.Skvernelis lieka dirbti premjeru, Seimo pirmininko postas, priklausantis „valstiečiams“, atiduodamas „socialdarbiečiams“ – „Verslo žinių“ žiniomis, partijos lyderiui Gediminui Kirkilui.

Penktadienį ryte LVŽS lyderis R.Karbauskis tikino, kad S.Skvernelis liks premjeru, jei išrinktasis prezidentas palaikys memorandumą. S.Skvernelis su G.Nausėda susitiko, bet aiškumo dėl savo ateities neįnešė.

„Šiandien nieko naujo negaliu jums pasakyti. Liepos 12-ąją bus sprendimai“, – komentavo jis.

Dar prieš išaiškėjant pirmojo prezidento rinkimų turo rezultatams premjeras S.Skvernelis tikino, kad nesėkmės rinkimuose atveju atsistatydins.

„Jeigu šiandien mes prapilsime, ar aš prapilsiu, nepateksime į antrąjį turą, aš tikrai liepos 12 dieną pateiksiu atsistatydinimo pareiškimą“, – rinkimų naktį sakė jis.

Premjeras prezidento rinkimuose liko trečias, į antrąjį turą nepateko, o tada dėl pasitraukimo ėmė mėtyti pėdas – atsistatydinimas nebebuvo vienintelė opcija.

„Esu atsakingas politikas, ir darysiu viską, kad iki to momento, kol Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus, arba atsistatydinti prisiekus naujam prezidentui, darbas Vyriausybės nesutriks“, – gegužės 15-ąją kalbėjo S.Skvernelis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pasakyta/padaryta. Kaip keitėsi LVŽS pozicija dėl darbo valdžioje?

Naujai išrinktas prezidentas G.Nausėda pareigas pradės eiti po inauguracijos liepos 12-ąją. Pagal Konstituciją, išrinkus prezidentą Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus naujajam šalies vadovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius