Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 19 /15:23

V.Čmilytė-Nielsen: Genocido centras efektyviai dirbti su šiuo vadovu negali

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako mananti, kad Adas Jakubauskas nebegali vadovauti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC).
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Mano nuomone, centras efektyviai dirbti su šiuo vadovu negali“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

Parlamento pirmininkė teigė, kad Seimo valdybos sudaryta darbo grupė nuodugniai išanalizavo situaciją ir padarė vienareikšmę išvadą.

„Darbo grupė išsamiai išanalizavo situaciją, susitiko su visomis suinteresuotomis pusėmis, mėgino imtis mediacijos, tai yra taikymo suinteresuotų pusių, ir vis dėlto jos išvada yra vienareikšmė – kad šis vadovas negali užtikrinti sklandaus ir efektyvaus centro darbo“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Ji teigė, kad Seimo valdyba trečiadienį planuoja svarstyti darbo grupės išvadas.

Pagal Seimo statutą, teikti Seimo skirtos institucijos vadovo atleidimą turi teisę būtent Seimo valdyba, komitetas arba penktadalis parlamentarų.

LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

Jeigu Seimas pritartų A.Jakubausko atleidimui, V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad teiktų naują kandidatūrą.

Situaciją LGGRTC nagrinėjusi Seimo darbo grupė penktadienį padarė išvadą, kad Seimas turi iš naujo spręsti dėl A.Jakubausko tinkamumo toliau vadovauti įstaigai.

Už tokią išvadą balsavo šeši darbo grupės nariai, vienas buvo prieš.

„(...) paaiškėjo, kad A.Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo. Centro vadovui nepavyko spręsti iškilusių problemų konstruktyviai, pasirinktas veikimas tik padidino įtampą bei susipriešinimą jo vadovaujamame centre. Taip pat viešojoje erdvėje nuolat pasirodanti informacija apie situaciją centre, menkino šios įstaigos dalykinę reputaciją“, – sakė darbo grupės vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimo valdyba darbo grupę aiškintis situaciją Genocido centre sudarė, sulaukusi kelių kreipimųsi dėl įtampos šioje įstaigoje, galimo mokslinių tyrimų politizavimo. Laiškuose teigta, kad situacija pablogėjo pernai vasarą centrui pradėjus vadovauti Seimo paskirtam A.Jakubauskui.

Kovo 12 dieną iš darbo LGGRTC dėl tikrovės neatitinkančių duomenų skleidimo ir įstaigos reputacijos menkimo atleista viena iš direktoriaus kritikių istorikė Mingailė Jurkutė. Penktadienį mokslininkai prie centro surengė jos palaikymo akciją.

A.Jakubauskas ne kartą atmetė priekaištus ir kaltinimus.

LGGRTC tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius