Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 20

V.Čmilytė-Nielsen JAV išgirdo palaikymą susitarimui dėl rusų turistų neįleidimo

Vašingtone su darbo vizitu viešinti Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia išgirdusi palaikymą regioniniam susitarimui dėl griežtesnės Rusijos piliečių kontrolės.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Pirmininkė N.Pelosi pabrėžė, kad vakar įsigaliojęs regioninis sprendimas dėl rusų turistų neįleidimo yra ir geras, ir savalaikis, ir akivaizdžiai Rusiją labai erzinantis“, – antradienį po susitikimo su JAV Atstovų rūmų pirmininke Nancy Pelosi Lietuvos žurnalistams sakė parlamento vadovė.

„Ji išsakė viltį, kad daugiau Europos Sąjungos valstybių prisidės prie Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos apsisprendimo“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, JAV taip pat svarsto galimybę smarkiai apriboti Rusijos piliečių, turinčių vizas, patekimą į šalį, tačiau sprendimo dar nėra priėmusi.

Pirmadienį Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija pradėjo taikyti griežtesnę Rusijos piliečių kontrolę, per ES išorinę sieną įleisdamos tik tam tikrus kriterijus atitinkančius rusus: diplomatus, disidentus, pervežimo bendrovių darbuotojus, ES piliečių šeimų narius, Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turinčius, tranzitu per Lietuvą traukiniais į Kaliningrado sritį ir iš jos vykstančius rusus.

Lietuvos Seimo vadovė sakė su JAV Atstovų rūmų pirmininke taip pat aptarusios pagalbos tiekimą Ukrainai, Amerikos lyderystę šioje srityje, sankcijų Rusijai plėtimą.

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, skubiai rengiami referendumai okupuotose Ukrainos teritorijose dėl prisijungimo prie Rusijos taptų dar viena paskata plėsti sankcijas.

„Tai būtų dar vienas žingsnis, kad sankcijos Rusijai turėtų būti dar labiau plečiamos“, – tvirtino ji.

Lietuvos parlamento vadovė sakė paraginusi didinti JAV karių buvimą Lietuvoje ir regione.

„Dar kartą paraginau, kad tiek JAV kariai, tiek NATO pajėgos kuo aktyviau Lietuvoje būtų dislokuojamos, pasidalinau, kaip Lietuva daro savo namų darbus, kad esame padidinę gynybos biudžetą“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, N.Pelosi dėkojo Lietuvai už lyderystę priimant nuo persekiojimų savo šalyje bėgančius rusus, baltarusius, taip pat padedant Ukrainai.

„Pirmininkė N.Pelosi pabrėžė, kad ir Lietuvos lyderystė labai matoma regione ir visoje ES, dėkojo mums už tai“, – teigė Lietuvos politikė.

Anot Seimo pranešimo, per pokalbį Seimo pirmininkė išskyrė Baltijos saugumo iniciatyvą.

„Ši iniciatyva užtikrina ilgalaikę paramą, kuri padeda planuoti karinę modernizaciją vidutinės ir ilgesnės trukmės laikotarpiu bei efektyviau įsisavinti pagalbą. Atstovų Rūmų pirmininkei sakiau, kad tikimės, jog JAV ir ateinančiais metais rems šią iniciatyvą, todėl paprašiau JAV Kongreso skirti 250 mln. JAV dolerių paramą“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkės darbo vizitas JAV vyks iki rugsėjo 24 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius