Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 31 /14:44

V.Čmilytė-Nielsen kirto L.Kasčiūnui: linkėčiau, kad tokie pasisakymai liktų klaidų sąraše

Penktadienį feisbuke piktinamasi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno teiginiais apie migrantų vaikus. Į juos sureagavo ir Liberalų sąjūdžio vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, tačiau pats politikas tikina, jog parlamento pirmininkė suskubo jį kritikuoti neįsigilinusi.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Kalbėjimas apie galimą skirtingą vaiko „vertę“ nuvertina mus pačius. Tokie vieši pareiškimai netinka XXI amžiaus valstybės, ES šalies narės, politikui. Ir linkėčiau, kad neapgalvotai aštrūs ir emocingi pasisakymai liktų 2021-ųjų klaidų sąraše“, – penktadienį rašo Seimo pirmininkė.

Taip ji sureagavo į L.Kasčiūno TV3 Žinių „Dienos komentare“ pasakytus žodžius, jog kultūroje, iš kurios atvyksta migrantai, vaikų vertė nėra didelė.

„Dėl vaikų – turėkime galvoje, kad kultūroje, iš kurios atvyksta tie žmonės, vaikų vertė jokiu būdu nėra didelė. Jie jais prisidengia ir manipuliuoja, dažnai šioje vietoje jie taip pataiko į mūsų jautrumą. Čia reikia irgi atsargiai, kad vėliau nebūtų taikoma šeimų susijungimo teisė, tuo nebūtų manipuliuojama. Į viską reikia žiūrėti ramiai ir oriai“, – tokia Seimo nario citata penktadienį dalijamasi feisbuke.

Į L.Kasčiūno žodžius sureagavo ir Lietuvos žmogaus teisių centras, feisbuke iškėlęs klausimą, ar greitu metu sužinosime, kad migrantai ne žmonės, o nežmogiška, speciali rūšis.

„Kokių dar absurdiškų išvedžiojimų imsis Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tam, kad pateisintume nehumanišką, kai kuriais atvejais kankinimus prilygstančias priemones, taikomas prieš migrantus? Apmaudu, jei ciniški išvedžiojimai nuramins mūsų sąžinę ir žmogiškumo jausmą“, – teigiama centro paskyroje.

L.Kasčiūnas: bjaurus, šmeižikiškas kaltinimas

Penktadienį kilusias reakcijas į jo pasisakymą L.Kasčiūnas pavadino provokacija.

„Paskutinę metų dieną sulaukiau mažos, bet nemalonios informacinės provokacijos. Mano pasisakymą apie kai kurių nelegalių migrantų neetišką elgesį su vaikais ties Lietuvos ir Lenkijos sienomis su Baltarusija propagandiškai apsuko, pakeisdami mano žodžių turinį, ir tada paskelbė, kaip neva mano teiginius, jog vaikų (mūsų ir jų) vertė neva skiriasi. Suprask pasakiau: jų vaikai mažiau vertingi. Bjaurus, šmeižikiškas kaltinimas“, – rašo jis.

L.Kasčiūno teigimu, V.Čmilytė-Nielsen suskubo tai komentuoti ir piktintis neįsigilinusi. Politikas aiškino, kad pirmas vaikų gailėti ėmė Vladimiras Putinas, pasakojęs, kaip lenkų jėgos struktūros elgiasi su vaikais. Pasak L.Kasčiūno, realybėje, deja, jis matė kitokį vaizdą, nei piešia Kremlius: „kaip vaikus jų tėvai, bandantys nelegaliai veržtis per sieną ir kartais labai įžūliai, brutaliai puolantys pasieniečius, siuntė pirmus per sieną link saugančių pajėgų kolonos. Kaip vaikai buvo vedami pavojingu klimatu per miškus, kaip jie buvo tokiose situacijose, kur joks tėvas savo vaikui neleistų ir neturi teisės leisti atsidurti. Bet jie ten buvo vedami tėvų. Matėme ir kaip berniukas buvo „ruošiamas“ (tėvui purškiant į akis cigarečių dūmus, norint sukelti jam ašaras, fiktyviai apkaltinant Lenkijos pasieniečius prieš vaikus naudojant ašarines dujas) interviu Baltarusijos valstybinei propagandai. Tai tik keli pavyzdžiai.“

Tokius dalykus jis vadino vaikų išnaudojimu emociniam šantažui.

„Apie tai aš ir kalbėjau. Ir kalbėjau aiškiai. Tačiau suprantu, kad ne mano žodžiai užkliuvo, o mano politika ir principai. Dėl to ir sulaukiau šios purvo gniūžtės. Mano pozicijos tai nepakeis“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius