-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 10

V.Čmilytė-Nielsen: krizių ir karo akivaizdoje prasminga klausti, kaip neprarasti žmogaus

Tarptautinę žmogaus teisių dieną Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen atkreipia dėmesį, kad veiksmingai įgyvendintos žmogaus teisės užtikrina demokratines vertybes, stiprina taiką ir saugumą, mažina diskriminaciją, užkerta kelią agresijai ir humanitarinėms krizėms.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Krizių ir karo akivaizdoje labai prasminga kelti klausimą, kaip neprarasti žmogaus. Karas nužmogina. Žudo ir naikina, griauna demokratinę tvarką, kurios dalis ir yra žmogaus teisės“, – šeštadienį išplatintame pranešime sako Seimo pirmininkė.

„Tačiau tai ne vienintelis pavojus. Įsitikinimai ir laisvas jų reiškimas yra tarp prigimtinių žmogaus teisių, be jų nėra laisvo ir kūrybingo individo, visaverčio visuomenės nario. Neprarasti žmogaus reiškia ir neprarasti minties atvirumo ir įvairovės“, – pridūrė V.Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, pastaruoju metu žmogaus teisės patiria iššūkių, susijusių su didžiosiomis pasaulio raidos tendencijomis, geopolitinėmis įtampomis ir konfliktais.

„Esu įsitikinusi, kad esminiai, tvarūs pokyčiai žmogaus teisių srityje gali būti pasiekti einant nuoseklios evoliucijos keliu. Vis dėlto nesąžininga atidėlioti, vilkinti sprendimus dangstantis karu, ypač, kai šalis, patirianti agresiją, pati pasirengusi tokius sprendimus priimti. Akivaizdu, kad suteikiant teises bet kuriai visuomenės grupei, visuomenė ne nukenčia, o praturtėja naujomis galimybėmis ir didesniu atsparumu“, – sako V.Čmilytė-Nielsen.

1948 metų gruodžio 10 dieną Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją. Tai buvo pirmasis istorijoje tarptautinis dokumentas, visuotinai pripažįstantis, kad visi žmonės nuo pat gimimo turi vienodas teises ir laisves.

Pažymėdamos šį įvykį, JT gruodžio 10-tąją paskelbė Žmogaus teisių diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius