-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V. Čmilytė-Nielsen tikisi diplomatijos vadovų sutarimo dėl ambasadorių: diskusija užsitęsė

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako iš prezidento Gitano Nausėdos ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio susitikimo dėl ambasadorių skyrimo laukianti „taikos ir susitarimo“, nes diskusija pernelyg užsitęsė.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš tikiuosi taikos ir susitarimo. Neabejoju, kad gale dienų abu politikai yra racionalūs ir labiau galvoja apie valstybės interesus, o ne asmenines simpatijas ar antipatijas, o akivaizdu, kad vieša diskusija ambasadorių klausimu labai užsitęsė ir nereikalingai tapo vieša“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė parlamento vadovė.

Ji taip pat teigė, kad trečiadienį surengtas prezidento ir užsienio reikalų ministro „pokalbis prie bendro stalo aptariant, kaip kuo greičiau iš tos patinės situacijos išeiti, yra geriausias kelias“.

Prezidentas G. Nausėda ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis trečiadienį susitinka aptarti ambasadorių skyrimo klausimo, Prezidentūrai ir Užsienio reikalų ministerijai (URM) kurį laiką nesutariant dėl keliolikos diplomatų paskyrimo.

URM nurodo, kad šiuo metu įšaldytas 13 Lietuvos atstovų skyrimas, tarp jų – ir Lenkijoje.

Institucijų nuomonės taip pat išsiskyrė dėl ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno ir ambasadoriaus NATO Deivido Matulionio galimybės tęsti darbus.

Pernai spalio viduryje užsienio reikalų ministras G. Landsbergis sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas ir iškvietė jį į Vilnių konsultacijoms. Prieš tai jis sulaukė ambasados Londone darbuotojų kaltinimų dėl netinkamo elgesio, darbo sąlygų, mobingo. Skundų tyrimą atlikusi URM Generalinė inspekcija nustatė pažeidimų ir pasiūlė spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo vadovauti ambasadai.

Praėjusią savaitę Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad G. Nausėdos ir E. Bajarūno apsilankymas miuzikle „Operos fantomas“ Londone pernai pavasarį buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Komisija konstatavo, kad prezidentas pasinaudojo savo statusu ir padėtimi asmeninei naudai – bilietams į spektaklį – gauti, o bilietus jam ir jo žmonai pripažino neteisėta dovana, kurią priimti draudžia įstatymas.

Tuo metu E. Bajarūnas pripažintas pažeidęs įstatymo nuostatas, įpareigojančias nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti tarnybines pareigas. Šios nuostatos taip pat draudžia tarnybines pareigas ir tarnybinį statusą naudoti asmeninei naudai gauti bei naudotis ir leisti kitiems naudotis valstybės ar savivaldybių valdomu turtu ne tarnybinei veiklai.

Po šio VTEK sprendimo Užsienio reikalų ministerija pranešė atliksianti tarnybinį tyrimą ir pridūrė nemananti, kad E. Bajarūnas galėtų grįžti dirbti į ambasadą Londone.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius