-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Čmilytė-Nielsen: vienbalsis palaikymas Ukrainai yra mūsų Seimo vizitinė kortelė

Lietuva tęs paramą Ukrainai, o vienbalsis palaikymas Kyjivui yra šalies Seimo vizitinė kortelė, sako parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, susitikusi su Vilniuje viešinčiu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir jo delegacija.
Volodymyras Zelenskis ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Volodymyras Zelenskis ir Viktorija Čmilytė-Nielsen / BNS nuotr.

Susitikime dalyvavo ir kitų Seimo frakcijų atstovai.

„Jis (palaikymas – BNS) ir toliau bus tęsiamas. Visų parlamentinių frakcijų, Seimo valdybos nariai buvo čia. Tas vieningas, vienbalsis palaikymas Ukrainai yra mūsų Seimo vizitinė kortelė. Manau, kad tai buvo svarbu pasakyti mūsų draugams ukrainiečiams“, – žurnalistams po susitikimo sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, Lietuva toliau išliks Ukrainos ambasadore visuose reikalinguose formatuose.

„Pagrindinė žinia yra ta, kad prezidentas dėkoja Lietuvai ir pusiau juokais, pusiau rimtai pasakė, kad nėra ko daugiau prašyti iš Lietuvos, nes Lietuva ir taip daro viską, ką gali. Tai yra įvertinimas to, ką darėme visą tą laiką nuo pat pilno masto karo pradžios“, – teigė Seimo pirmininkė.

Jos teigimu, per susitikimą aptartas ir ginklų tiekimas Ukrainai, parama Kyjivo narystės Europos Sąjungoje, NATO.

Seimo pirmininkė sakė, kad Ukrainos delegacijai perdavė, jog Lietuva laikosi įsipareigojimo palaikyti Ukrainos narystę NATO.

„Tai, kas neįvyko Vilniuje, sieksime, kad tai įvyktų jau šiais metais, Vašingtono viršūnių susitikime, kad būtų kalbama apie Ukrainos narystę NATO“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas sakė, kad pokalbis su prezidentu V. Zelenskiu buvo ir šiltas, ir kartu dalykiškas, konstruktyvus, aptarti galimi bendri projektai, pavyzdžiui, dronų gamyba.

„Labai šiltas ir dalykiškas susitikimas, kas galėtų pagalvoti, kad labai oficialus, biurokratiškas galėtų būti prezidentinio lygio susitikimas, tačiau prezidentas V. Zelenskis tikrai nevengė detalių“, – BNS sakė P. Saudargas.

„Kalbėjome apie gynybos sistemas, ne tik, ko reikia Ukrainai, bet ir apie bendrą gynybą, kad štai mums tinka viskas, svarbiausi poreikiai yra oro gynybos sistemos, artilerijos amunicija bei dronai ir antidronai“, – pridūrė jis.

Konservatorius taip pat tvirtino, kad V. Zelenskis pokalbyje su parlamentarais pabrėžė, jog į Lietuvą jis atvykęs ne prašyti paramos, bet už ją padėkoti, aptarti padėtį.

Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė teigė, kad susitikimas „nustebino paprastumu, su kuria atvyko delegacija, nieko neprašydama iš mūsų, o išreikšdama gerą jausmą mūsų šaliai“.

Pasak R. Budbergytės, parlamentarai patikino V. Zelenskį, kad dės visas pastangas įtikinti Vakarų partnerius ir visuomenes, jog karas turi baigtis Ukrainos pergale.

„Iš mūsų Seimo narių pusės buvo pasakyta, kad Lietuva supranta, jog viskas kaip Ukrainoje bus, ir Lietuvos tolesnė ateitis priklauso nuo tos eigos. Reikia įveiklinti visas jėgas, kaip prezidentas V. Zelenskis sakė, pasaulyje yra pavargusių žmonių, ir remti Ukrainą darosi vis problematiškiau, ir toms šalims, kuriose šiemet vyksta rinkimai ir kurios turi daug savo vidaus problemų“, – BNS sakė R. Budbergytė.

Socialdemokratų partijos vardu per susitikimą kalbėjusi Dovilė Šakalienė teigė atkreipusi dėmesį į Lietuvos Seimo vienybę remiant Ukrainą, nepaisant, ar tai valdantieji, ar opozicija.

„Be to, matome tuos iššūkius, kurie šiandien kyla, tai yra ir dėl vis naujų konfliktų židinių, kas sukuria dispersiją karinės paramos ir dėmesio skirtingose regionuose, ir dar gresiančių naujų karinių židinių“, – kalbėjo parlamentarė.

Seimo narė taip pat sakė, kai įspūdį jai paliko ukrainiečių pasiryžimas.

„Nepaisant to, kad jų žmonės žūva kiekvieną dieną, jie labai gerai suvokia, kokia būtų kaina, jeigu jie sustotų arba pasiduotų. Kas įdomiausia, didesnę kainos dalį mes sumokėtume“, – tvirtino D. Šakalienė.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis su delegacija trečiadienį lankosi Vilniuje. Jis viešės ir kitose Baltijos šalyse, tai pirmasis jo vizitas į užsienį šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius