Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 09

V.Čmilytės-Nielsen Šeimų paketas: tarp siūlymų – šeimų darželiai, vaikų erdvės biuruose

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen trečiadienį paskelbė žadanti per rudens sesiją pateikti pasiūlymų paketą, susijusį su šeima. Savo feisbuko paskyroje ji pasidalijo keliais numatomais projektais. Tarp iniciatyvių – šeimų darželiai, vaikų erdvės viešojo sektoriaus biuruose, smurto artimoje aplinkoje aukas nuo persekiojimo apsaugantis įstatymas, pagalbinio apvaisinimo įstatymas.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šeimų paketo esmė, jos teigimu, padėti visoms šeimoms nepriklausomai nuo to, ar tai vieniši tėvai, vedę ar gyvenantys kartu, auginantys įvaikintus ar seneliai, auginantys anūkus.

„Iniciatyvos tikslas – padėti auginti vaikus, siekti karjeros ar kurti savo veiklas, gyventi saugioje aplinkoje“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Viena iš Seimo pirmininkės pristatomų iniciatyvų – vadinamieji šeimų darželiai.

Tai – vieno ar poros asmenų pas save namuose įkurtas darželis, kuriame būtų iki 5 auklėtinių. Tokios ikimokyklinio ugdymo grupės, jos nuomone, aktualios tiek mažuose miesteliuose ar kaimiškose vietovėse, kur nebeliko darželių, tiek didmiesčiuose, kuriuose jų trūksta.

„Turime ne tik supaprastinti „namų darželio“ kūrimą, bet ir išspręsti kai kuriuos finansinius klausimus. Detaliau apie tai parašysiu registravusi įstatymo projektą, kuris šiuo metu baigiamas ruošti“, – pridėjo ji.

V.Čmilytė-Nielsen taip pat siūlo kurti vaikų erdves viešojo sektoriaus biuruose, trumpinti darbo savaitę. Tai esą galėtų padėti moterims tęsti karjerą po gimdymo.

„Taip, tai savaime staiga situacijos nepakeis, bet žingsnis po žingsnio kurs palankesnes sąlygas visiems, auginantiems vaikus, nepriklausomai nuo lyties ar tarpusavio santykių pobūdžio“, – akcentavo Seimo pirmininkė.

Į šį paketą pateks ir smurto artimoje aplinkoje aukas nuo persekiojimo apsaugantis įstatymas, pagalbinio apvaisinimo įstatymas ir kitos iniciatyvos.

„Vakar, vos paskelbus apie idėją, su manimi susisiekė kelių nevyriausybinių organizacijų dirbančių su šiais klausimais atstovės ir išreiškė norą prisidėti. Taigi artimiausiomis dienomis ir savaitėmis laukia nemažai susitikimų. Tai rodo, kiek aktuali yra ši tema ir leidžia tikėtis, kad bus daugiau politikų bei visuomeninių organizacijų, kurios prisijungs“, – pastebėjo politikė.

Neteisinga, kai dalis visuomenės, pasisakydama už savąjį šeimos įsivaizdavimą, įžeidinėja ar žemina turinčius kitokią sampratą, mano V.Čmilytė-Nielsen.

„Negalima monopolizuoti tiesos tvirtinant, kad kitokia nuomonė yra klaidinga. (...) Būdami už šeimą siūlome remtis ne iš kažkur atkeliavusiais vaizdiniais, prietarais, įsitikinimais, kuriuos reikalaujama pripažinti visuotinais, o sveiku protu, racionaliais argumentais ir aktualia socialine patirtimi.

Negalima monopolizuoti tiesos tvirtinant, kad kitokia nuomonė yra klaidinga.

Esame skirtingi, bendraujame skirtingai. Turime skirtingą socialinę patirtį. Formavomės skirtingose šeimose ir kuriame skirtingas šeimas, gyvendami santuokoje, ar kartu. Kartais atkartodami savo patirtį, kartais ieškodami naujų kelių. Tokia gyvenimo įvairovė, kurią sveikas protas pripažįsta, o tolerancija vertina“, – tvirtino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius