Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 09

V.Gailius apie bedarbius Joniškyje: pradeda dirbti 45-erių niekad nedirbę žmonės

Joniškio rajone 2021 m. sausį bedarbių buvo net 19,3 proc. nuo bendro darbingo amžiaus gyventojų skaičiaus, o šiemet liepą – jau tik 7,8 proc. Kaip prezidento Gitano Nausėdos inicijuotame Regionų forume sakė šio rajono meras Vitalijus Gailius, jis ir pats ne kartą stebėjosi pokyčiais. Tarkim, kai dirbti pirmą kartą gyvenime pradeda 45-erių žmogus. Ir tokių atsiranda ne vienas.
Joniškis
Joniškis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Meras kalbėjo apie savo vadovaujamos savivaldybės patirtis siekiant įdarbinti žmones, kurie daug metų niekur nedirbo ir net nemėgino to daryti.

Stengėsi nebraižyti raudonų linijų

„Mūsų pasiryžimas su Užimtumo tarnyba buvo labai paprastas – nebraižyti jokių raudonų linijų, o susitarti dėl to, kad svarbiausias mūsų bendradarbiavimo objektas yra žmogus. Na, o žmogus, kaip suprantame, yra šeima. Labai dažnai kartoju susitikimuose su žmonėmis, kad vaikas, kuris visą savo gyvenimą mato savo tėvus miegančius, neinančius į darbą, užaugęs, labai didelė tikimybė, darys tą patį.

Tai nebraukydami jokių raudonų linijų, kad čia Užimtumo tarnybos atsakomybė, čia – savivaldybės atsakomybė, tiesiog susitarėme dėl pagrindinio objekto, dėl žmogaus, dėl šeimos ir dėl ateities. O ateitis labai paprasta – žmogus, nepriklausantis nuo socialinės paramos sistemos.

Žmogus turi būti atskirai nuo socialinės paramos sistemos. Be to, mes tiesiog jį jau trečioje kartoje esame pripratinę prie socialinės paramos sistemos. Vadinasi, jam toje sistemoje būti paprasčiau“, – kalbėjo V.Gailius.

Vaikas, kuris visą savo gyvenimą mato savo tėvus miegančius, neinančius į darbą, užaugęs, labai didelė tikimybė, darys tą patį.

Jis akcentavo, kad bendradarbiavimas su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija leido sukurti teisinę aplinką, kuri sudaro „nepatogias sąlygas“ naudotis socialinės paramos sistema.

Tas bendradarbiavimas, anot mero, nesibaigė iškilmingu sutarties pasirašymu ir nuotraukomis socialiniuose tinkluose, tačiau organizuoti susitikimai, Užimtumo dienos seniūnijose, kur dalyvavo ir savivaldybių atstovai, ir Užimtumo tarnybos specialistai. Ir kviesti visi konkrečioje seniūnijoje nedirbantys asmenys.

Kitoks gyvenimas su atlyginimu

Kartu, kaip sakė meras, aktyviau pristatytos ir kitos programos, tarkim, Jaunimo užimtumo, ypač įtraukiant tuos jaunuolius, kurių tėvai yra vyresni nei 40-ies ir niekada nedirbo.

„Jie pamato, kad yra kitoks gyvenimas, ir jie parneša atlyginimą į namus ir parodo, kad yra ne tik socialinės išmokos, bet ir darbo užmokestis“, – teigė V.Gailius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius

Jis tikino, kad susitikimai seniūnijose yra labai svarbūs ir ta prasme, jog juose žmonės gyvai sutinka, pamato ne tik kaimynus, bet ir seniūnaičius, savivaldybės darbuotojus.

„Viena seniūnė sakė susirinkusiems – pusė jūsų čia dirbo. Tos viešos priemonės tapo nebepatogios tiems, kurie šešėlyje slėpėsi, o šešėlis iš tikrųjų didelis, tų užimtumo dienų metu mes identifikavome esminę priežastį, kodėl žmonės nedirba ir nori būti šešėlyje, netgi verčia darbdavius būti šešėlyje.

Tai finansinis neraštingumas arba neatsakingumas. Tai įsiskolinimai ir neatsakingo skolinimosi įstatymo nuostatų pažeidimai, vengimas išlaikyti vaikus. Jie patys nori būti šešėlyje, patys nori tuo naudotis“, – kalbėjo meras.

Jie pamato, kad yra kitoks gyvenimas, ir jie parneša atlyginimą į namus ir parodo, kad yra ne tik socialinės išmokos, bet ir darbo užmokestis.

Būtina pagalba

Po metų, anot V.Gailiaus, salėse rinkosi triskart mažiau žmonių – jie ne tik įsidarbino, bet ir vengė viešumo, nes visi žinojo, kur jie išties dirbo, tik tai slėpė.

„Kai seniūnė man sako – štai ūkininkai įdarbino seniai nedirbusius asmenis, tai atsakau, kad tiesiog legalizavo, nes jie visą laiką ten dirbo.

Individualus dėmesys kiekvienam žmogui yra svarbiausia to bendradarbiavimo su Užimtumo tarnyba kryptis. Ir įvairiapusė pagalba – psichologo paslaugos tikrai reikalinga žmogui, kuris niekada nedirbo, jam 40 metų. Jos reikalingos ir motyvacine prasme, kad jis būtų motyvuotas, jeigu nedirbo 10 metų, jis turi surasti savyje motyvus, kodėl jis po dešimties metų buvimo jam patogioje socialinės paramos sistemoje turėtų pasitraukti iš jos.

Kai seniūnė man sako – štai ūkininkai įdarbino seniai nedirbusius asmenis, tai atsakau, kad tiesiog legalizavo, nes jie visą laiką ten dirbo.

Savipagalbos grupiniai užsiėmimai, vienas iš kito pasimoko, toks vos ne klubas anoniminių nelegaliai dirbančių ar vengiančių dirbti žmonių. Priklausomybių konsultantų paslaugos, aš netikėjau, kad jos veiks – jos veikia. Po priklausomybių konsultanto paslaugų žmonės pradėjo dirbti socialinėse įstaigose, socialinio darbuotojo padėjėjais prieš tai nedirbę 8 metus. Mes turime pavyzdžių įsidarbinusių žmonių mokytojų padėjėjais, kurie studijuoti pradėjo, o prieš tai nedirbo 9 metus“, – geruosius pavyzdžius minėjo Joniškio meras.

Jo teigimu, reikalingos ir teisininko paslaugos, susitvarkant su neatsakingo skolinimosi pasekmėmis.

Mes turime pavyzdžių įsidarbinusių žmonių mokytojų padėjėjais, kurie studijuoti pradėjo, o prieš tai nedirbo 9 metus.

Sistema veikia ir dėl veikiančios kontrolės, tvirtina V.Gailius. Jo teigimu, visų pirma dėmesys skiriamas pašalinti priežastis, kurias žmonės įvardija, motyvuodami, kodėl nedirba.

Šalinti priežastis

„Čia ir dabar ta priežastis yra šalinama. Teisininko paslaugos nupirktos, įsiskolinimai – prašau, sutvarkėme neatsakingo skolinimosi pasekmes, galbūt net pašalinome kai kuriuos įsipareigojimus, kai buvo finansuojama neatsakingai iš kredito įstaigų pusės, neatsakingai suteikiant vieną, antrą, trečią paskolą, nors žmogus neturėjo gauti tokios paslaugos iš kredito įstaigos.

Pavežėjimo paslaugos – per konsultacijas kas antras pasako, kad neturi su kuo atvažiuoti. Čia ir dabar sprendimai – pritaikyti maršrutai, vienaip ar kitaip dotuojame pavežėjimą. Priežasčiai pašalinti yra labai pigu, nes realiai ne ta priežastis būna. Verslas mūsų susitikimuose netgi pasiūlė automobilius, štai už vieną eurą imkite, kooperuojatės, važiuojate. Turime tokią įmonę, kuri nuolat ieško darbuotojų, kuri išnuomoja už vieną eurą automobilį vykti į darbą.

Priežastis – negaliu, nes vaikų darželis dirba per trumpai. Jis rytoj dirbs dviem valandom ilgiau. Arba – mokiniai išvežami į mokyklą per vėlai, tai jie išvežami anksčiau. Tas išgalvotas priežastis tiesiog reikia pašalinti“, – kalbėjo V.Gailius.

Šiaulių TIC nuotr./Joniškis
Šiaulių TIC nuotr./Joniškis

O kontrolės mechanizmai įvairūs, tarkim, policija, kontroliuodama žemės ūkio technikos judėjimą, šalia savo tiesioginių funkcijų informacinėje sistemoje patikrina, ar vairuojantis traktorių žmogus turi darbo sutartį. Tokių pažeidimų nustatytas irgi ne vienas.

Priežastis – negaliu dirbti, nes vaikų darželis dirba per trumpai. Jis rytoj dirbs dviem valandom ilgiau.

„Rezultatai buvo kai kuriose vietose ir man netikėti. Tai visų pirma ilgalaikio nedarbo mažinimo priemonės – kai įsidarbina niekada nedirbę žmonės, kuriems 45-eri. Arba nedirbę 1–15, 8, 4 metus, studijuoti pradeda, apskritai pradeda dalyvauti darbo rinkoje, nueina į vieną darbą, padirba kelis mėnesius, tada renkasi kitą, geresnį darbą. Tai, aš manau, gyventojų pasitikėjimo vietos savivalda klausimas“, – sakė meras.

Anot jo, darbas tampa vertybe: „Kaip kriminologas dažnai statistiką vadindavau bikiniu, kuris pridengia nepatogias vietas. Bet šiuo atveju pateikiu statistinius duomenis, kurie atspindi tą kryptingą darbo rezultatą. Norėčiau atkreipti dėmesį į ilgalaikius bedarbius, kurių pagal kriterijus programoje metų pradžioje buvo beveik 600, liepą turėjome dvigubai mažiau. Tad nėra beviltiško darbo, yra tiesiog darbas.“

Jis tikino, kad atsistojęs prieš tokią auditoriją ne kartą sakė, jog jie galį nebalsuoti už jį, tačiau nebebus leidžiama piktnaudžiauti socialinės paramos sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius