Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 24 /12:13

V.Juozapaičiui teks aiškintis Seimo etikos sargams dėl gauto honoraro Rygoje

Kultūros ministerijos (KM) ir „valstiečių“ deleguotos ministrės kritikas konservatorius Seimo narys Vytautas Juozapaitis pats sulaukė skundo dėl galimo uždarbiavimo. Jis 15min patvirtino gavęs honorarą, bet jį deklaravęs, o dėl galimybės koncertuoti su Teisės departamentu konsultavęsis anksčiau. Konservatorius teigia, kad dabar ištraukta istorija – ne sutapimas, tai esą yra kerštas jam už KM kritiką.
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė antradienį pranešė parašiusi kreipimąsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl galimo V.Juozapaičio nusižengimo Seimo statutui ir Konstitucijai.

A.Širinskienės teigimu, šių metų birželio 21 dieną parlamentaras, operos solistas V.Juozapaitis dalyvavo Rygos festivalio iškilmingame koncerte ir už atliktą baritono partiją gavo 1100 eurų honorarą.

„V.Juozapaitis šiame koncerte dalyvavo 2017 metų birželio 21 dieną, t.y. tada, kai betarpiškai turėjo atlikti savo pareigas Seime: 2017 metų birželio 21 dieną Seime vyko Kultūros komiteto posėdis. Jį Rygoje uždarbiaujantis Seimo narys praleido“, – teigia Sveikatos reikalų komiteto vadovė.

Tokia situacija, kai Seimo narys darbo laiku, tuo metu, kai vyksta posėdžiai, išvažiuoja į užsienį uždarbiauti, nesirūpina savo tiesioginėmis pareigomis, nenurodo Seimo valdybai tikrųjų išvykos tikslų, yra apgailėtina.

„Tokia situacija, kai Seimo narys darbo laiku, tuo metu, kai vyksta posėdžiai, išvažiuoja į užsienį uždarbiauti, nesirūpina savo tiesioginėmis pareigomis, nenurodo Seimo valdybai tikrųjų išvykos tikslų, yra apgailėtina. Žinoma, vieno koncerto metu Seimo narys galimai uždirbo pusę savo mėnesinės algos dydžio atlygį, bet moralinė žala, kuri buvo padaryta tokiu veiksmu – neišmatuojama. Toks elgesys menkina žmonių pasitikėjimą valstybe, Seimu ir Seimo narių reputacija“, – pranešime spaudai cituojama A.Širinskienė.

Be to, jos tvirtinimu, išvyka į Rygą nėra vienintelis epizodas, kai „V.Juozapaitis užsiima kita, nei Seimo nario, veikla“. „Valstietė“ tikina turinti duomenų, kad konservatorius dalyvauja renginiuose, per kuriuos teikia konsultacijas arba veda meistriškumo pamokas.

A.Širinskienė kelia klausimą, ar gaudamas atlygį ne už Seimo nario veiklą, V.Juozapaitis nepažeidžia Konstitucijos, nes joje nurodyta, jog „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

V.Juozapaitis: tai – politinis kerštas

V.Juozapaitis 15min teigė, kad honorarą gavo, tačiau dar pernai prasidėjus Seimo kadencijai jis kreipęsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ir jos paklausęs, ar gali koncertuoti. Kadangi parlamentarai nežinojo, ką patarti, išaiškinimo paprašė parlamento Teisės departamento Andriaus Kabišaičio, o šis pareiškė, kad Seimo narys ne tik kad gali dalyvauti kūrybinėje veikloje, tai yra koncertuoti, bet ir neprivalo tam gauti komisijos leidimo, tačiau tai negali išsivystyti į pastovius darbinius santykius.

„Jie negali tau leisti ar neleisti, jie tik gali konstatuoti post factum, kad įvyko“, – teigė parlamentaras.

Anot jo, kvietimą festivalio organizatoriai nusiuntė Seimo valdybai, o parlamento vadovybė kelionei be diskusijų pritarė.

Pasak jo, jo veikla, susijusi su muzika, meistriškumo pamokomis, nėra nuolatinė, kad ją būtų galima traktuoti kaip galimą Konstitucijos pažeidimą. Už konsultacijas ir pamokas jis sakė atlygio neimąs. Tuo metu Konstitucija leidžia Seimo nariui gauti atlygį už kūrybinę veiklą.

V.Juozapaičio teigimu, atlygis, kurį jis gavo, yra gerokai mažesnis, nei jis gaudavo būdamas ne Seimo nariu: „Jie sakė, kad mes nemokėti negalime, o aš sakiau, kad jūs patys spręskite, ką jūs norite mokėti, ir jie man tą sumą pasiūlė.“

Pasak konservatoriaus, A.Širinskienė jo atlygio sumą greičiausiai sužinojo iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos duomenų, nes šį uždarbį jis yra deklaravęs. „Tai yra visiškai legalus, atviras ir sąžiningas veiksmas“, – pridūrė jis.

Tačiau A.Širinskienė teigia, kad dėl dalyvavimo renginyje V.Juozapaitis praleido komiteto posėdį, o tuo metu jis valdybos sprendimu turėjo stiprinti bendradarbiavimą kultūros srityje. Konservatorius teigia, kad koncertavimu jo kelionė neapsiribojo – jis dalyvavo susitikimuose su Latvijos politikais ir jie yra užfiksuoti. Jis pabrėžė, kad Seimo kanceliarijai kelionė nieko nekainavo.

Parlamentaras pabrėžė, kad informaciją apie koncertą ir honorarą „valstietė“ turėjo žinoti anksčiau, tačiau jos platinimui laukė tinkamo momento, nes tai – politinis kerštas.

„Tai totalus valdančiosios partijos puolimas opozicijos nario už kritiką, kad jis skyrė dėmesį galimai neteisėtai kultūros ministrės veiklai, Lietuvos operos ir baleto teatrui (...). Už tai dabar sulaukiau atpildo. Vakar – R.Karbauskis, šiandien – Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė. Matyt, desperacija. Esu pasirengęs atsakyti į visus klausimus“, – BNS sakė V.Juozapaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Apskundė ir R.Karbauskis

Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį Seimo etikos sargams V.Juozapaitį apskundė dėl esą atskleistos konfidencialios informacijos – kad kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė vadovauja konkurso komisijai, kuri turi atrinkti naują Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinį direktorių.

Konstitucijos 60 straipsnis numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis, taip pat darbu, o papildomą atlygį parlamentaras gali gauti tik iš kūrybos.

2004 metais Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad Seimo nariai gali gauti atlyginimą už kūrybinę veiklą, kurią jis atlieka ne kaip darbo, tarnybos ar pan. santykių subjektas.

Tame pačiame KT nutarime teigiama, kad pagal Konstituciją kūrybinė veikla laikoma veikla mokslo, technikos, kultūros ar meno srityse, kuria siekiama sukurti kūrinį, t.y. kokybiškai naują, originalią, niekada anksčiau neegzistavusią konkrečią materialinę ar dvasinę mokslo, technikos, kultūros ar meno vertybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius