Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 22

V.Landsbergis ragina valstybę skirti daugiau dėmesio Sąjūdžio tyrinėjimams

Pirmasis faktinis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis ragina valstybę skirti daugiau dėmesio Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio tyrinėjimams. „Mes neturime jokių institutų, jokių biudžeto eilučių Sąjūdžio ideologijos, Sąjūdžio istorijos, tikros Lietuvos istorijos tyrimams“, – pirmadienį sakė V.Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jis dalyvavo spaudos konferencijoje, skirtoje paminėti steigiamojo Sąjūdžio suvažiavimo 30-ąsias metines.

Pasak Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko, Lietuvoje Sąjūdis įvertinamas tik pavienių žmonių pastangomis.

„Sąjūdis buvo užčiuopęs tą galimybę ne tik Lietuvos, bet ir kitiems, galbūt visam pasauliui gyventi kitaip“, – teigė profesorius.

„Gal kada nors tai bus įvertinta, bet dabar mes patys turime tai vertinti, prisiminti ir apie tai kalbėti“, – pridūrė jis.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdis įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Tuomet Lietuvos mokslų akademijos salėje Vilniuje įvyko Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas. Šią grupę sudarė 35 žymūs Lietuvos mokslo ir meno žmonės.

Steigiamasis organizacijos suvažiavimas įvyko 1988 metų spalio 22–23 dienomis.

Šis visuomeninis judėjimas siekė ir vadovavo Lietuvos valstybingumo atkūrimui 1990 metais.

V.Landsbergis teigė, kad šalies valdžia galėjo skirti daugiau dėmesio pirmadienį minimai progai.

„Galėtų valstybė paminėti tą dieną reikšmingiau“, – kalbėjo profesorius.

Valdžia pavirto „grobiu“

Sąjūdžio garbės pirmininkas taip pat apgailestavo, kad Lietuvoje valdžia yra tapusi „grobiu“ ir būdu prieiti prie valstybės pinigų.

Pasak profesoriaus, politika šalyje tapo per daug panirusi į detales, joje trūksta idealizmo.

„Trūksta idealizmo, tikėjimo gėriu, gėriu žmoguje, bendruoju gėriu, dėl kurio mes dirbame ir stengiamės. Dalykai yra susmulkėję, sumenkėję, pavirtę kažkokiu grobiu, kas daugiau užims erdvės, valdžios, kas daugiau prie finansinių srautų prieis, pasimalonins save ir savo draugus ar užsitvirtins bazę kitiems rinkimams“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Jis paragino politikus labiau vadovauti vertybėmis ir sąžine.

„Pagalvokime, ar labai dažnai pats žodis (sąžinė – BNS) vartojamas, ir pati koncepcija. Sąžinė yra vidaus balsas, kurį Immanuelis Kantas laikė Dievo įrodymu“, – tvirtino buvęs Lietuvos vadovas.

„Reikia tuos dalykus branginti, puoselėti ir netapti kažkokiais sumenkėjusiais pomarksistais ir pokrikščionimis“, – teigė jis.

Dabartinio Sąjūdžio tarybos pirmininkas Andrius Tučkus apgailestavo, kad atkūrus nepriklausomybę Lietuvos pareigūnai neįvykdė realios liustracijos.

„Nesakau, kad reikėjo visus uždaryti, (...) bet įvertinti kolaboravimą, kad tai negerai daryti, kad visų šitų kolaborantų vaikai, partinių veikėjų, kurie gavo algą už mūsų smaugimą, (...) kad jie suprastų, kad jų tėvai elgėsi negerai ir jie atgailautų“, – kalbėjo A.Tučkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Tučkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Tučkus

Jis teigė, kad lietuviai nepastebėjo, kaip įklimpo „į spąstus, į dumblą“.

„Kas svajojome apie Lietuvą ir gražų gyvenimą, nepastebėjome, kaip mus užvaldė mūsų godumas, kolchozinis mąstymas ir biurokratinis presas“, – teigė pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius