Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 22

V.Malinionis: po „referendumų“ Rusija į karą gali mobilizuoti Donbaso ukrainiečius

Atsargos pulkininkas, Gynybos paramos fondo vadovas Vaidotas Malinionis, analizuodamas Rusijoje pradėtą dalinę mobilizaciją, sako, kad dar neaišku, kaip ji pavyks, bet neabejotinai palies visą Rusiją, ne tik jos pakraščius, kaip iki šiol. Anot V.Malinionio, mobilizacija – kone paskutinis šiaudas, kurio dar gali griebtis karą Ukrainoje pralaimintis V.Putinas, nes po to lieka tik vienas – branduolinis ginklas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Pokalbis su V.Malinioniu vyko portalo 15min video laidoje „15/15“.

– Pone V.Malinioni, kada reikėtų tikėtis pilnos mobilizacijos?

– Pilna mobilizacija yra labai sudėtingas, komplikuotas procesas. Mobilizacija reiškia, kad mobilizuojami visi piliečiai, kurie pagal savo amžių, sveikatą gali vykdyti karinius veiksmus. Reikia pažiūrėti, kaip pasiseks ta vadinama dalinė mobilizacija. Kol kas aš nemanau, kad tikimybė čia yra didelė, nes Rusija turi virš dviejų milijonų žmonių, kurie turi karinę kažkokią patirtį, yra tarnavę kariuomenėje. Tai to resurso jiems turėtų pakakti, juo labiau, kad jie užsibrėžę 300 tūkst. pašaukti.

– Ar galima manyti, kad nenorėdamas dar labiau išerzinti visuomenės V.Putinas paskelbė būtent dalinę, o ne pilną mobilizaciją?

– Man atrodo, net ir dalinės mobilizacijos paskelbimas yra jau daug. Darau prielaidą, kad tai palies visą Rusiją, nebe vien tik Baškiriją, Dagestaną. Visą Rusiją, įskaitant ir Maskvą, Sankt Peterburgą. Visus miestus palies šitas dalykas, kadangi mobilizacijos tikslas yra kuo greičiau generuoti pajėgas, jas paruošti ir kuo greičiau integruoti į karo zoną.

Tai reiškia, kad jie mobilizaciją turėtų daryti labai plačiai, nes didelė tikimybė, kad rezervo kariai slapstysis, jau yra žinių, kad lėktuvų bilietai išpirkti į Turkiją ir į kitas valstybes, žodžiu, bando jau masiškai Rusijos piliečiai išvykti. Tie, kurie neišvyks, jie tikrai slapstysis ir bus gaudomi greičiausiai visoje Rusijos teritorijoje. Tai, be abejo, palies labai didelę masę Rusijos visuomenės ir kažkokia reakcija vis tiek turės būti. Tikėkimės, kad bus kažkokia ir visuomenės reakcija.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaidotas Malinionis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaidotas Malinionis

– Kaip galvojate, kokią dalį iš tų 300 tūkst. rezervistų, kuriuos S.Šoigu sako, kad siųs į Ukrainą, pavyks sugaudyti ir realiai išsiųsti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius