Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

V.Matijošaičio bendravimo subtilybių vertinimai nesibaigia – skundas pateiktas ir VTEK

Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisijai birželio 7 dieną nusprendus netirti Visvaldo Matijošaičio pasisakymų, išsakytų S.Dariaus ir S.Girėno stadiono pristatymo metu, Kauno tarybos narė, konservatorė Andrijana Filinaitė nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Birželio 21 dieną kreipiausi į VTEK dėl Kauno miesto mero viešų pasisakymų žurnalistų atžvilgiu. Kreipiausi dėl to, kad VTEK pateiktų savo poziciją dėl Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytų elgesio principų Kauno miesto mero kalbų atžvilgiu – visų pirma, pagarbos žmogui ir valstybei“, – 15min informavo A.Filinaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Andrijana Filinaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Andrijana Filinaitė

Jai keista, kad didžiąja balsų dauguma Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija nusprendė nepradėti tyrimo dėl Kauno miesto mero viešų pasisakymų, nors visi neva puikiai supranta, kad taip kalbėtis su laisvos šalies laisva žiniasklaida yra elementariausiai nepadoru.

15min primena, kad birželio 1 dieną ta pati Kauno tarybos narė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisiją.

Kreipimesi nurodyta, kad tą pačią birželio 1-ąją Kaune vyko tiesiogiai transliuojama spaudos konferencija iš Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybų apžvalgos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Jos metu vienam iš žurnalistų uždavus klausimą Kauno miesto merui „Ar sieksite trečiosios kadencijos?“, V.Matijošaitis atsakė, kad „<...> kaip gerai, kad galėčiau pagal kažkokius kriterijus atrinkti jus, tai biški sveikesni būtų klausimai <...>1“.

Žurnalistui pasiteiravus apie „Vičiūnų grupės“ pasitraukimą iš Rusijos rinkos, meras jo paklausė „Dabar galvoji, <...> čia golą man įmušei? Klauskite apie stadioną.“

Lietuvos žurnalistų sąjunga pasmerkė tokį elgesį su žurnalistais. Pats meras dar tą pačią dieną atsiprašė dėl kritikos sulaukusio savo elgesio ir pareiškė esąs pavargęs nuo „pigių provokacijų“.

A.Filinaitė prašė Etikos komisijos įvertinti ir apsvarstyti, ar etiški
tokie Kauno miesto mero komentarai bei elgesys.

Tačiau birželio 7 dieną po svarstymo dėl galimo Valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio nuostatų pažeidimo komisija priėmė sprendimą nepradėti tyrimo pagal gautą kreipimąsi.

Tiesa, kitokio sprendimo gal ir nebuvo galima tikėtis: tik vienas iš 5 komisijos narių – pirmininkas Rytas Kupčinskas, priklauso opozicijai, kiti trys nariai - tiek Jūratė Elena Norvaišienė, tiek vicemeras Andrius Palionis bei Grantas Pažėra, yra visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“, kurios valdybos pirmininkas yra V.Matijošaitis, atstovai. A.Palionis su G.Pažėra dar priklauso ir šios organizacijos valdybai.

Skundo autorė turėjo teisę apskųsti šį sprendimą VTEK, tai ir padarė. VTEK ji prašo apsvarstyti Etikos komisijos sprendimą ir pateikti išvadą, ar Kauno miesto meras nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso straipsnių nuostatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius