-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 19

V.Matijošaičio ir dar keturių tarybos narių neliko savivaldybės įmonių valdymo organuose

Pakitus Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 91 straipsnio nuostatoms dėl pareigų, nesuderinamų su savivaldybės tarybos nario pareigomis, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis bei dar keturi tarybos nariai priversti užleisti savo vietas, iki tol turėtas kelių savivaldybės įmonių valdymo organuose.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno miesto savivaldybė yra vienuolikos savivaldybės valdomų įmonių – AB „Kauno energija“, UAB „Kauno autobusai“ , UAB „Kauno vandenys“, UAB „Kauno švara“, UAB „Stoties turgus“, UAB „Laboratorinių bandymų centras“, UAB „Kauno gatvių apšvietimas“, UAB „Kauno butų ūkis“, UAB „Centrinis knygynas“, SĮ „Kapinių priežiūra“ ir SĮ „Kauno planas“ – akcininkė arba savininkė.

„Kauno energijoje“, „Kauno autobusuose“ , „Kauno vandenyse“, „Kauno švaroje“, „Stoties turguje“ sudaromos valdybos, „Kauno energijoje“ – stebėtojų taryba, „Kauno energijoje“, „Kauno autobusuose“ ir „Kauno vandenyse“ – audito komitetai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus vyresnysis patarėjas Pranas Rakauskas teigia, kad iki 2020 metų vasario 1 dienos Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai buvo išrinkti tik į „Kauno energijos“ stebėtojų tarybą (4 nariai) ir audito komitetą (1 narys) bei „Kauno autobusų“ audito komitetą (1 narys).

„Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimai, įsigalioję nuo 2020 metų sausio 1 dienos, patikslino nuostatą, kad su tarybos nario pareigomis yra nesuderinamas darbas savivaldybės valdomų uždarųjų akcinių bendrovių, ne tik akcinių bendrovių, kolegialiuose valdymo organuose – valdybose. Kauno miesto savivaldybės valdomų uždarųjų akcinių bendrovių valdybose tarybos narių nebuvo, todėl niekam nereikėjo atsistatydinti“, – paaiškino P.Rakauskas.

Vis dėlto, Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimai, įsigalioję nuo 2020 metų vasario 1 dienos, nustatė, kad su tarybos nario pareigomis yra nesuderinamas ir darbas visuose savivaldybės valdomų įmonių kolegialiuose organuose, t. y. valdybose (kolegialus valdymo organas), stebėtojų tarybose (kolegialus priežiūros organas) ir audito komitetuose (kolegialus organas). Tai, kas iki šiol buvo leidžiama, tapo draudžiama ir nesuderinama.

Atsižvelgiant į tai, penki Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai buvo priversti atsistatydinti iš „Kauno energijos“ stebėtojų tarybos ir audito komiteto bei „Kauno autobusų“ audito komiteto.

„Kauno energija“, kurios akcijomis leista prekiauti reguliuojamoje rinkoje, privalomai paskelbė apie esminį įvykį – stebėtojų tarybos narių atsistatydinimą. Apie audito komiteto narių atsistatydinimą skelbti neprivaloma“, – patikino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus vyresnysis patarėjas.

Už darbą stebėtojų taryboje, kaip tikina P.Rakauskas, Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai atlygio negavo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Palionis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Palionis

„Kauno energijos“ stebėtojais iki šiol buvo, o dabar atsistatydino: Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, vicemeras Andrius Palionis, Visvaldas Varžinskas bei Ramunė Bičkauskienė. Pastaroji buvo ir „Kauno energijos“ audito komiteto narė. Iš viso šiame komitete – trys nariai.

„Kauno energijos“ stebėtojų tarybą sudaro 7 nariai. Kauno miesto savivaldybė valdo 92,84 proc. bendrovės akcijų.

„Kauno autobusų“ (savivaldybė valdo 100 proc. bendrovės akcijų) audito komiteto nariu iki šiol buvo tarybos narys Rosvydas Marcinkevičius. Iš viso šiame komitete – trys nariai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rosvydas Marcinkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rosvydas Marcinkevičius

Visi penki paminėti tarybos nariai priklauso visuomeninei organizacijai „Vieningas Kaunas“.

Savivaldybės tarybos nario pareigos taip pat nesuderinamos su savivaldybės valdomos akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės vadovo, Respublikos Prezidento, Seimo nario, Europos Parlamento nario, Vyriausybės nario pareigomis, su Vyriausybės įstaigos ar įstaigos prie ministerijos vadovo, kurio veikla susijusi su savivaldybių veiklos priežiūra ir kontrole, pareigomis, su Vyriausybės atstovo apskrityje pareigomis, su valstybės kontrolieriaus ir jo pavaduotojo pareigomis.

Be to, savivaldybės tarybos nario pareigos nesuderinamos su tos kadencijos savivaldybės mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigomis, su tos savivaldybės kontrolieriaus ar tos savivaldybės kontrolieriaus tarnybos valstybės tarnautojo pareigomis, su tos kadencijos savivaldybės administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojo ar su tos savivaldybės administracijos valstybės tarnautojo ir darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartį, pareigomis, su tos savivaldybės tarybos sekretoriato karjeros valstybės tarnautojo ar darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartį, pareigomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius