-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 08 /17:10

S.Skvernelis V.Matijošaitį vadino „merų meru“, o šis žadėjo per rinkimus paremti kuo tik gali

Kandidatu į prezidentus tapti siekiantis premjeras Saulius Skvernelis penktadienį surengė vizitą Kaune. Apžiūrėjęs rekonstruojamą S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, politikas užsuko ir į merų rinkimuose triuškinančią pergalę kovo 3-ąją pasiekusio Visvaldo Matijošaičio kabinetą. Jame, pasak premjero, paramos rinkimuose klausimas nebuvo aptariamas.
Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas
Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į Kauną atvykęs S.Skvernelis lankėsi Kauno „Saulės“ gimnazijoje, susitiko su pedagogais ir mokiniais, dalyvavo renginyje „Sauliokai kalbina“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Saulės“ gimnazija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Saulės“ gimnazija

Susitikime su Žemės ūkio rūmų atstovais akcentuota, jog Vyriausybė pakeitė tiesioginių išmokų ir administravimo bei kontrolės taisykles ir sušvelnino 2018 m. sausros padarinius ūkininkams. Šalinant neigiamus 2017 metų liūčių padarinius, daugiau kaip 3,3 tūkst. žemdirbių, kurie patyrė nuostolius, sulaukė 9 mln. eurų kompensacijų iš valstybės biudžeto. Aptartos ir afrikinio kiaulių maro sukeltos problemos. 2019 metais planuojama paramą smulkiesiems kiaulių augintojams pagal biosaugos priemonę padidinti iki 2000 eurų.

VIDEO: Kaune apsilankęs S.Skvernelis: apie paramą prezidento rinkimuose su M.Matijošaičiu nekalbėjome

Vyriausybės išplatintame pranešime spaudai pabrėžta, kad kita svarbi sritis – žemės ūkio ir maisto produktų eksporto skatinimas. 2018 metais lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų eksporto geografija išsiplėtė iki 180 šalių.

V.Matijošaitis: „Ar paremsiu premjerą prezidento rinkimuose? Man atrodo, jau aišku. Paremsiu. Žodžiu, kalba, judesiu, bet kuo, kad tik jis taptų prezidentu.“

Susitikimo metu taip pat aptartos būsimos derybos dėl naujo Bendrosios žemės ūkio politikos programinio laikotarpio 2021-2027 metams. Imtasi veiksmų, kad ES struktūrinė parama Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai nebūtų mažesnė nei šiame laikotarpyje, o tiesioginės išmokos siektų naujojo programinio laikotarpio pabaigoje (2027 metais) bent 90 proc. ES vidurkio.

Žemės ūkio rūmų atstovai išsakė pritarimą, kad ministerija perkeliama į Kauną, tai, anot jų, stiprina regioninę politiką.

„Nieko naujo“, – paklaustas, ar yra naujienų dėl aplinkos ministro pozicijos, atsakė S.Skvernelis.

Su meru susitiko stadione

Vėliau S.Skvernelis apžiūrėjo rekonstruojamą S.Dariaus ir S.Girėno stadioną. Laikinosios sostinės meras jo jau laukė statybvietėje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas

„Čia yra įrodymas, kad Kaunas... daro! Merų meras“, – spausdamas V.Matijošaičiui ranką, teigė premjeras.

S.Skvernelis domėjosi, ar darbai stadione vykdomi pagal planą. Jam buvo atsakyta, kad projektas įgyvendinamas sklandžiai. Kalbėta ir apie vizų turkams išdavimo procesą – šiuo metu tvarkomi 60-ties administracijos darbuotojų dokumentai. Iki vasaros pradžios į Kauną turėtų atvykti apie 100 asmenų iš Turkijos. Viename iš pastatytų vagonėlių rangovai demonstravo ministrui pirmininkui stadiono vizualizacijas.

Nustatyta darbo saugos pažeidimų

15min šaltinių žiniomis, neseniai ši statybvietė patraukė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) dėmesį. Pasklido informacija, kad dėl darbų saugos pažeidimų (neaptverta teritorija, šalmų nedėvėjimas ir pan.) rekonstrukcijos darbai net buvo kuriam laikui sustabdyti.

Kaip 15min patikino VDI Komunikacijos skyriaus vedėja Marija Čereškevičiūtė, patikrinimas išties buvo atliktas, pažeidimų aptikta, tačiau stabdyti darbų dėl to nereikėjo.

„Patikrinimas atliktas gavus pranešimą, kad statybvietėje griovimo darbus atlieka nelegalūs darbuotojai. Patikrinimo metu VDI inspektoriai nustatė tam tikrus darbo teisės bei darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimus, statybos darbai nesustabdyti. Tyrimo rezultatų šiuo metu plačiau komentuoti negalime, kadangi informacija yra perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismo Kauno rūmams“, – paaiškino VDI atstovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas

Kreipimasis į teismą tokiais atvejais, pasak jos, – įprasta procedūra.

Tai, kad sulaukė VDI inspektorių vizito, 15min pripažino ir projekto vadovo pavaduotojas, turkų „Kayi“ įmonei atstovaujantis Alperis Dedeoglu.

„VDI pareikalavo ištaisyti vieną menką pažeidimą – pakabinti įspėjančius ženklus pavojingose statybvietėje zonose. Tai jau ištaisyta“, – paaiškino S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją vykdančios įmonės atstovas.

Prieš savaitę, pasak jo, buvo baigti beveik visi griovimo darbai, toliau vykdyti kasimo darbai.

„Tęsiami atraminių konstrukcijų tvarkybos darbai – jų atlikta apie 50 proc. Visa tai atlieka vietiniai subrangovai. Turkų darbuotojų dalis atvyks jau šį mėnesį. Šiuo metu turime dešimt darbuotojų iš Turkijos. Šis skaičius ateityje išaugs. Visi darbai vyksta pagal planą. Pastatai pradės dygti pavasarį ir vasarą“, – teigė A.Dedeoglu

Aptarė ir Mokslo salos projektą

Iš stadiono premjeras patraukė į Kauno miesto savivaldybę, kur jį savo kabinete priėmė V.Matijošaitis. Laikinosios sostinės meras jau anksčiau šią savaitę atskleidė, kad prezidento rinkimuose palaikys „valstiečio“ S.Skvernelio kandidatūrą. Pasak V.Matijošaičio, „tai pirmas premjeras, kuris tai, ką pasako, kad darysiu, padėsiu, ir padaro“.

V.Matijošaitis per kovo 3-ąją vykusius tiesioginius merų rinkimus be didesnės intrigos buvo perrinktas Kauno vadovu, surinkęs net 80 proc. rinkimuose dalyvavusių kauniečių balsų. Triuškinamą pergalę savivaldybių rinkimuose pasiekė ir jo vedamas visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“, iškovojęs net 33 mandatus iš 40 miesto taryboje. Likę septyni atiteko „konservatoriams“.

Susitikime su Kauno meru kalbėta apie Mokslo salos projekto eigą ir finansavimą, S.Dariaus ir S.Girėno stadiono sutvarkymą iki 2020 metų, Koncertų salės statybą iki 2022 metų. Tačiau apie tai, ar Vyriausybė remtų šitą projektą, pasak S.Skvernelio, kol kas anksti kalbėti.

„Dėl koncertų rūmų kol kas būtų anksti kalbėti, nes ir tokio poreikio nebuvo išsakyta. Tiesiog yra pati idėja, vizija, aš tikrai pritariu, kad tai yra reikalinga. Bet, matyt dar gerokai anksti kalbėti“, – sakė premjeras.

Pašto pastate premjeras mato valstybės įstaigas

Taip pat aptarti regioninės ir nacionalinės reikšmės kelių, jų atkarpų ir sankryžų įrengimo finansavimo klausimai, Kauno oro uosto plėtros perspektyvos. 2019 metais oro uoste laukiama apie 1,1 mln. keleivių.

Konstatuota, kad Kauno centrinio pašto pastatas bus įrašytas į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą, svarstoma kaip ateityje jas panaudoti valstybės, visuomenės reikmėms. Premjeras sako, kad Kauno centriniame pašte galėtų įsikurti valstybės įstaigos ar jų padaliniai.

„Galėtų būti padaliniai arba atskiros įstaigos, kurioms lokacijos vieta visiškai nesvarbi, kokiame mieste būtų. Archyvaro tarnybos atskiri padaliniai“, – žurnalistams teigė premjeras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centrinis pašas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centrinis pašas

Vis dėlto, anot jo, kitų įstaigų nei Žemės ūkio ministerija perkėlimo į Kauną klausimai kol kas sprendžiami nebus.

„Mes priėmę sprendimą, kad perkeliame ministeriją, tada vertiname patį rezultatą galutinį ir tada kalbėsime, jeigu bus būtinybė, apie kitas institucijas, kurios yra prie ministerijos, bet kol kas priėmėme sprendimą, kad jų perkėlimo klausimas nebus svarstomas“, – sakė S.Skvernelis.

Jis teigė nemanantis, kad Kauno centriniame pašte galėtų įsikurti Žemės ūkio ministerija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas

„Kalbėjome apie Kauno reikalus, Kauno problemas, infrastruktūrinius projektus, kurie buvo iš anksto pradėti. Pažiūrėjome, kokia yra pažanga, kur stringame, kur judame į priekį. Nekalbėjome apie parėmimą. Ar jaučiu Kauno mero paramą? Jaučiu daugelio merų paramą. Savivalda be Vyriausybės negali gyvuoti. Palaikome gerus santykius. Su Kaunu tol, kol esu premjeras, jokių problemų nebuvo“, – išėjęs iš V.Matijošaičio kabineto, teigė S.Skvernelis.

V.Matijošaitis S.Skvernelį parems kuo gali

Pasak V.Matijošaičio, buvo aptarti ūkiniai reikalai.

„10-15 mln. eurų paramos tikimės stadionui, o sala yra trijų ministerijų ir miesto kūdikis, ten visa bendra sąmata bus apie 23 milijonai, - teigė Kauno meras. - Nėra tekę bendrauti su tokiu dalykišku žmogumi, kuris būtų premjero poste. Visuomet laikosi savo žodžio. Jei sutariame, kad Vyriausybė prisidės prie kokio projekto, jis ir prisideda. Mieste be Vyriausybės tvarkytis vieniems būtų sunku. Ar paremsiu premjerą prezidento rinkimuose? Man atrodo, jau aišku. Paremsiu. Žodžiu, kalba, judesiu, bet kuo, kad tik jis taptų prezidentu“.

VIDEO: V.Matijošaitis apie paramą S.Skverneliui rinkimuose: paremsiu bet kuo, kad taptų prezidentu

S.Skvernelis: Ar jaučiu Kauno mero paramą? Jaučiu daugelio merų paramą.

Atidavęs duoklę žurnalistams, S.Skvernelis apsilankė Laisvės al. jau keturis dešimtmečius veikiančioje legendinėje „Spurginėje“.

VIDEO: Legendinėje Kauno spurginėje Visvaldas Matijošaitis vaišino Saulių Skvernelį

Premjeras taip pat planavo susitikimą su Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos bendruomene, su kuria ruošėsi aptarti naujos bažnyčios statybų galimybes. Tai jauniausia parapija Lietuvoje, įsteigta 2013 metais. Joje gyvena daugiau kaip 30 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius