Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 05

V.Matijošaičio kabinete mokytoja sulaukė grasinimo: tikrai sugalvosiu taip, kad jūs nedirbtumėt

Socialiniame tinkle paplito pokalbio įrašas, kuriame Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ragina išeiti iš darbo Kauno Juozo Urbšio katalikiškos pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoją Aldoną Zimnachaitę. Pašnekovė teigė, kad patyrusi diskriminaciją darbe 2016 metais kreipėsi į Seimo kontrolierių bei teismą. Dėl įsisenėjusio konflikto 2018 mokslo metų pabaigoje moteris buvo iškviesta į mero kabinetą, kur išgirdo grasinimą: „Aš tikrai sugalvosiu taip, kad jūs nedirbtumėt.“ V.Matijošaičio atstovas tikina, kad cituojama pokalbio dalis ištraukta iš konteksto.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Dabar... mano pasiūlymas – aš neatėjau šičia, kad tapčiau jūsų skundų skaitytoju. Matau, kad pas jus kažkas yra negerai <...> santykiuose su direktorium. Turiu iš tos mokyklos tokių didelių nusiskundimų. <...> Mano patarimas – išmokam mes jums visas kompensacijas, jūs eikit, ieškokitės kitur darbo. Bus sveikiau jums, direktoriui, matyt, ten administracijai ir šičia, ir vaikams, be abejo. Mano pasiūlymas, žinokit, toks visai rimtas. Jūs prasėdėjote praeitą kartą šičia, kalbėjote... Tikybą dėstytumėt – aš dar suprasčiau kažkaip, gal būtų žodžių prasmingesnių. O jūs – rašote, kad rašytumėt. Ten kariaukite, arba draugaukite, arba kariaukite, man neįdomu visa tai. Man rūpi vaikai. Aš manau, kad jūsų buvimas mokykloje daro žalą vaikams“, – mokytojai savo poziciją išdėstė V.Matijošaitis.

VIDEO: Kauno mokytoja išgirdo netikėtą V.Matijošaičio pasiūlymą: tikrai sugalvosiu taip, kad jūs nedirbtumėt

Ir nė neišklausęs, ką norėjo atsakyti pašnekovė, rėžė: „Tai jūsų kitaip, o mano nuomonė yra tokia ir jūs galite dabar neišsakyt man savo nuomonės, bet... darysim ar atestaciją, ar kažką, tikrai sugalvosiu taip, kad jūs nedirbtumėt. Dabar aš jums siūlau – mes išmokėsim dideles kompensacijas ir jūs išeisit geriau pati, savo noru, šalių susitarimu.“

Darbe jaučiasi diskriminuojama

15min susisiekė su mokytoja A.Zimnachaite ir paprašė paaiškinti susitikimo aplinkybes. Ji teigė, kad dėl darbovietėje, Juozo Urbšio katalikiškoje pagrindinėje mokykloje, patiriamo psichologinio spaudimo ir diskriminacijos 2016 metais kreipėsi į Seimo kontrolierių, o konfliktas persikėlė ir į teismo salę. Mokytoja teigė, kad problemos darbe nėra tiesiogiai susijusios su savivaldybe, todėl nenorėjo detalizuoti, tačiau teigė, kad valdininkai vengė spręsti ginčą, o Seimo kontrolierius rekomendavo atlikti patikrinimą mokykloje.

„Nenoriu labai detaliai analizuoti problemos mokykloje, bet tai susiję su diskriminacija ir psichologiniu persekiojimu dėl mano įsitikinimų. Dvejus metus vyko tyrimas. Matote, jeigu vadovas yra priekaištingos reputacijos, tai pagal Seimo kontrolieriaus išvadas turėtų būti priimtas atitinkamas sprendimas per tris dienas, o šiuo atveju taip nebuvo.

Savivaldybei reikėjo skubaus atsakymo į Seimo kontrolieriaus raštą, tai mane pasikvietė pokalbio. Jis vyko trimis dienomis anksčiau negu pokalbis įraše. Pirmo pokalbio metu meras akcentavo tai, kad jis nesikiša į mokyklos problemas, o vėliau sulaukiau netikėto skambučio, mane iškvietė skubos tvarka, tada ir įvyko pokalbis, kuris užfiksuotas įraše. Tai vyko praėjusių mokslo metų pabaigoje“, – 15min pasakojo ji.

Paklausta, kodėl taip ilgai laukė, pašnekovė teigė, kad vyko teisminis procesas su mokykla ir byla baigta tik prieš keletą dienų.

Pasiūlė trauktis savo noru

Jai atstovaujančio advokato Dominyko Varno teigimu, vykstant konfliktui su mokyklos vadovybe, 2018 metais A.Zimnachaitė, iškviesta į mero kabinetą, išgirdo raginimą savo noru išeiti iš darbo. Pasak jo, Seimo kontrolierius rekomendavo savivaldybei atlikti mokyklos direktoriaus veiklos tarnybinį patikrinimą. Vietoje rekomendacijos vykdymo, – 15min paaiškino jis, – mokytoja išgirdo reikalavimą trauktis iš darbo savo noru.

„Kreipėmės, kad paaiškintų, kodėl jis taip grasina, įtikinėja ir reikalauja išeiti iš darbo. Kodėl tai vyksta, nors meras nėra tiesioginis mokytojos darbdavys? Mums atrašė, kad tokio pokalbio išvis nebuvo ir mes sakome netiesą“, – 15min teigė moters advokatas.

Anot jo, mokytoja iš darbo neišėjo, tačiau iki šiol patiria spaudimą darbe. Pašnekovas teigė įtariantis, kad miesto vadovas užstoja mokyklos administraciją, nors Seimo kontrolierius A.Zimnachaitei priekaištų neturėjo, o meras priešingai – darė spaudimą, kad ji savo noru paliktų darbovietę.

Pokalbis – ištrauktas iš konteksto

Kauno miesto mero V.Matijošaičio atstovas spaudai Tomas Grigalevičius, paprašytas pakomentuoti situaciją, teigė: „Šiame metų senumo slapta darytame įraše yra iš konteksto ištraukta ilgo pokalbio dalis. Ir šitas įrašas buvo paviešintas prieš pat mero rinkimus. Tikslas, kurio buvo siekiama, yra akivaizdus. Iš tiesų labai sunku objektyviai vertinti žmogų, ypač mokytoją, kuris slapta įrašinėja savo pokalbius su kitais žmonėmis.“

Jo žodžiais tariant, pokalbį įrašiusi mokytoja yra pagarsėjusi kaip konfliktiška asmenybė.

„Jos ginčai ir konfliktai su mokyklos bendruomene tęsiasi jau beveik dešimtmetį. Šiuos konfliktus nesėkmingai bandė spręsti ir mokyklos vadovybė, ir savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojai, ir netgi ministerijos atstovai. Galiausiai mokytoja užsirašė į priėmimą pas Kauno merą. Jis, išklausęs visas konflikte dalyvaujančias puses, mokytojai pateikė pasiūlymą, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, nebuvo priimtas“, – 15min paaiškino mero atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius