Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 25

V.Mazuronis: Vilniaus mero rinkimuose keldami R.Paksą, „tvarkiečiai“ neturėtų savo kandidato

„Tvarkiečių“ ketinimas siūlyti Rolando Pakso kandidatūrą į Vilniaus merus reikštų, kad partija kitąmet neturės savo kandidato tiesioginiuose merų rinkimuose, sako „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Rolandas Paksas negalės dalyvauti šiuose rinkimuose, lygiai kaip ir negalėjo dalyvauti prezidento rinkimuose, kol nėra pakeisti įstatymai. O įstatymai, kaip dabar susiklostė, negali būti pakeisti, kol nebus pakeista Konstitucija. Todėl iš anksto žinant, kad jis negalės dalyvauti, reiškia, kad lygiai kaip prezidento rinkimuose, taip ir Vilniaus mero rinkimuose partija „Tvarka ir teisingumas“ savo kandidato neturės“, – BNS ketvirtadienį sakė V.Mazuronis

Pasak jo, „tvarkiečiai“ turi daug tinkamų žmonių, kuriuos galima būtų siūlyti. Anot jo, rinkimuose kitos partijos pasirinko naujus veidus, taip pat esą galima būtų svarstyti ir nepartinius kandidatus, kaip nusprendė daryti konservatoriai.

Trečiadienį posėdžiavęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas nusprendė siūlyti partijos koordinacinei tarybai pasirinkti partijos lyderį R.Paksą kandidatu į merus.

„Tai yra svarbi pozicija. Todėl manau, kad partija turi kelti savo kandidatą. Man atrodo, kad mūsų prezidiumo sprendimas kovoti už teisingą dalyką, už tai, kad būtų atkurtas teisingumas, bet vardan to neturėti savo kandidato, yra neteisingas. Nes tai yra žvilgsnis į praeitį, o rinkėjams įdomiausia, kas bus ateityje“, – sakė jis.

Trečiadienį posėdžiavęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas nusprendė siūlyti partijos koordinacinei tarybai pasirinkti partijos lyderį R.Paksą kandidatu į merus.

Gegužę vykusiuose prezidento rinkimuose „tvarkiečiai“ taip pat kėlė R.Paksą, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija atsisakė išduoti jam parašų rinkimo lapus.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo atleistas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas (KT) pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka Rusijos piliečiui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. KT yra išaiškinęs, kad pareigų per apkaltą netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot KT, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo atleistas iš prezidento pareigų.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) 2011-aisiais yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Seimas buvo pradėjęs svarstyti Konstitucijos pataisą dėl galimybės kandidatuoti po apkaltos, tačiau galutinis balsavimas dėl jos neįvyko. Seime svarstyta pataisa numatė galimybę po apkaltos kandidatuoti tiek į prezidentus, tiek Savivaldybės tarybas, Seimą. Šiuo metu Seime veikia komisija, siekianti išsiaiškinti, kaip būtų galima įgyvendinti EŽTT sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius