Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 27

V.P.Andriukaitis užpečkyje tupėti nenusiteikęs: turi pasiūlymų socdemams, Lietuvai ir pasauliui

Kadenciją baigęs eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis sako iš kelių tarptautinių organizacijų sulaukęs darbinių pasiūlymų. Tačiau jis akcentuoja nenorintis atitrūkti ir nuo Lietuvos reikalų – nurodo jau aktyviai įsitraukęs į socialdemokratų rinkimų programos rengimą, svarsto apie koaliciją, kuriai galėtų suteikti savo vardą. Porą iniciatyvų jis pristatė ir Europos Sąjungos (ES) bei mūsų šalies lyderiams.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš Briuselio gruodžio pradžioje į Lietuvą sugrįžęs V.P.Andriukaitis poilsiauti nenusiteikęs. Jis pasakojo sudalyvavęs ne viename renginyje.

Tarkime, Europos Komisijos (EK) atstovybės surengtoje konferencijoje apie sveikatos būklę ES, renginyje, skirtame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atkūrimo 30-mečiui, mokslinėje diskusijoje apie Lietuvos komunistų partijos atskyrimą nuo TSKP ir kitur.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

„Taip pat išeidamas iš komisaro pareigų, savo mandato pabaigoje parašiau laišką 60 Lietuvos merų, Lietuvos savivaldybių asociacijai, Lietuvos prezidentui, premjerui ir Seimo pirmininkui apie tą didelį pasiūlymų paketą, kuris turėtų gultis ant mūsų darbo stalų, kad Lietuva galėtų būti aktyvi lyderė prisijungiant prie Jungtinių Tautų vystymo tikslų, į Paryžiaus klimato kaitos ir į naujosios EK žaliosios darbotvarkės arba žaliojo susitarimo visus uždavinius. Pasiūliau aštuonias sritis“, – aiškino V.P.Andriukaitis.

Išeidamas iš komisaro pareigų, savo mandato pabaigoje parašiau laišką 60 Lietuvos merų, Lietuvos savivaldybių asociacijai, Lietuvos prezidentui, premjerui ir Seimo pirmininkui.

Anot jo, į laišką jau atsiliepė keli merai, susitikti pakvietė prezidento Gitano Nausėdos komandos nariai.

Palikdamas eurokomisaro postą, V.P.Andriukaitis parašė laišką ir naujajai EK pirmininkei Ursulai von der Leyen. Jame jis išdėstė siūlymus dėl sveikatos politikos ES.

Į EK vicepirmininką Fransą Timmermansą jis kreipėsi dėl galimybės surengti pasaulinį susitikimą dėl maisto nešvaistymo. Problema dėl maisto švaistymo, anot V.P.Andriukaičio, yra labai sunki, skaudi, etiškai baisi ir ekonomiškai pražūtinga.

„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen
„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen

Kontaktai gali būti naudingi politikams

V.P.Andriukaitis akcentavo, kad jo penkerių metų darbo EK patirtis yra milžiniška, apimanti daug sričių: maisto, žemės ūkio, sveikatos apsaugos, farmacijos, sveikatos prietaisų gamybos, biotechnologijų, mokslo ir t.t.

„Aš noriu pritaikyti tuos dalykus Lietuvoje. Tad nėra ir kaip ilsėtis, reikia greitai stumti į priekį. Jeigu mes iki kito pavasario nesugebėsime mobilizuoti Lietuvos verslo, mokslo, savivaldybių, nevyriausybinio sektoriaus, verslo, profesinių sąjungų pajėgų, tai mes nesugebėsime pateikti paraiškų į Europos investicijų banką ir kitas finansines institucijas, taip pat nesugebėsime padaryti savo namų darbų be projektų, švelniai tariant, po to liksime uodegoje be papildomų investicijų. Taip kad laikas labai spaudžia ir reikia labai smarkiai darbuotis“, – kalbėjo jis.

Aš noriu pritaikyti tuos dalykus Lietuvoje. Tad nėra ir kaip ilsėtis, reikia greitai stumti į priekį.

Klausiamas, kaip čia įsivaizduoja savo vaidmenį, neužimdamas kažkokio politinio posto ar pareigų vykdomojoje valdžioje, V.P.Andriukaitis aiškino užimantis „labai didelį postą“.

Rasos Pekarskienės nuotr./Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis
Rasos Pekarskienės nuotr./Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis

„Visų pirma esu EK 20142019 metų narys arba buvęs komisaras. Žinote, eurokomisaras yra svari pareigybė. Ji daugelyje šalių ir toliau vaidina didžiulį vaidmenį. Kadangi tai yra ir pažinimas EK, ir išmanymai, ir mechanizmai, ir kontaktai, ir adresai.

Dešimt mano kolegų, kuriuos visus pažįstu puikiai, tęsia darbą naujoje Komisijoje. Ar įsivaizduojate, ką darytų protingi žmonės, žinodami, kad yra toks žmogus, kuris turi patirtį ir žinantis savybes tų komisarų, kurie šiandien lemtingi?“ – pabrėžė jis.

Ar įsivaizduojate, ką darytų protingi žmonės, žinodami, kad yra toks žmogus, kuris turi patirtį ir žinantis savybes tų komisarų, kurie šiandien lemtingi?

Politikas mano, kad jo kaip buvusio sveikatos apsaugos ministro ir eurokomisaro tarptautiniai ryšiai gali būti labai naudingi tiek Vyriausybei, tiek Seimui, tiek prezidentui.

Kartu jis minėjo turintis galimybę dirbti su profesinėmis sąjungomis, nevyriausybiniu sektoriumi, pramonės, verslo konfederacijomis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda priima Vyriausybės narius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda priima Vyriausybės narius

Taip pat V.P.Andriukaitis priminė, kad yra LSDP garbės pirmininkas. Nuo sausio mėnesio jis žada visiškai atstatyti savo narystę partijoje.

LSDP garbės pirmininko juridinis statusas partijos statute, pasak jo, labai svarbus – suteikiantis teisę balsuoti, pasisakyti, dalyvauti visuose sprendžiančiuosiuose organuose ir panašiai.

Gal V.P.Andriukaičio vardo koalicija?

V.P.Andriukaitis neigė įtampas tarp jo ir atsinaujinusios LSDP vadovybės. Kalbos apie tai esą iš „fake news“ (netikrų naujienų) ir gandų serijos.

LSDP garbės pirmininkas pabrėžė, kad jaunieji partijos bičiuliai kviečiasi jį į įvairias diskusijas. Jis minėjo planus atgaivinti Stepono Kairio fondą, ketinimus Socialdemokratinio jaunimo sąjungoje surengti daug debatų ir diskusijų apie ES, europinę darbotvarkę, demokratiją bei pažangą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP suvažiavimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP suvažiavimas

„Labai geri mano santykiai su visa LSDP vadovybe, su visa LSDP frakcija Seime ir bičiuliais Europos Parlamente. Su Gintautu Palucku mes turime puikius santykius. Taip kad, aš manau, mes daug padirbėsime, jog konsoliduotumėmės ir kiti rinkimai būtų labai svarbūs bei įdomūs. Aš žinau, kad konservatyvūs oponentai, ideologinė žiniasklaida to bijo“, – teigė V.P.Andriukaitis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

LSDP senbuvis pasakojo jau įsitraukęs į rinkiminės programos rengimą. Jis žadėjo, kad socialdemokratų rinkimų į Seimą programa bus labai įdomi.

V.P.Andriukaitis aiškino, kad jo tikslas yra išjudinti vienodas pažiūras turinčių žmonių, kurie nori matyti pažangą Lietuvoje, debatus.

„Mano užduotis yra atgaivinti viešąjį diskursą per mūsų programos svarstymus. Aš tikrai dėsiu pastangas, kad visos mano žinios ir visi mano kontaktai, kuriuos aš turiu su kairiaisiais think tank'ais („smegenų centrais“) ES, būtų išnaudoti. Mes S.Kairio fondą įjungsime į šitą veiklą. Reikia išeiti iš parapijinės mąstymo tradicijos“, – įsitikinęs socialdemokratas.

Mano užduotis yra atgaivinti viešąjį diskursą per mūsų programos svarstymus.

V.P.Andriukaitis neatskleidžia, kokie jo planai dėl dalyvavimo spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Jis svarstė, kad gali būti buriamos įvairios koalicijos.

„Scanpix“ nuotr./A.Brazauskas
„Scanpix“ nuotr./A.Brazauskas

„Aš čia turiu patirtį ir, manau, reikia žymiai plačiau žvalgytis, nes vienos socialdemokratų pajėgos neturės daugumos kitame parlamente. Akivaizdu, yra svarbiausia būti lemiančia jėga kitame parlamente. Svarbiausia – įtikinti progresyvų rinkėją jungtis, įtikinti, kad tie žmonės, ta progresyvi visuomenės dalis yra esminis Lietuvos pažangos variklis. Tada sąrašas turi būti ar platesnis, ar koalicija plati.

Aš juokaudamas sakau, kad jeigu buvo Algirdo Brazausko koalicija, kodėl negali būti eurokomisaro V.P.Andriukaičio koalicija? Pasvarstykime tokią versiją besišypsodami“, – siūlė LSDP garbės pirmininkas.

Aš juokaudamas sakau, kad jeigu buvo Algirdo Brazausko koalicija, kodėl negali būti eurokomisaro V.P.Andriukaičio koalicija?

Buriant tokią koaliciją, V.P.Andriukaičio nuomone, reikėtų orientuotis į pažiūras, pasaulėžiūrą, įsitikinimus, vertybes, požiūrį į kertinius uždavinius.

Socialdemokratiškai mąstančių žmonių jis tikino matantis ir tarp valdančiųjų „valstiečių“, ir tarp konservatorių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Ramūnas Karbauskis, Aušra Norkienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Ramūnas Karbauskis, Aušra Norkienė

Mano, kad atskalūnai graužia nagus

LSDP, anot V.P.Andriukaičio, verdant diskusijoms dėl programinių nuostatų, 2017 metų pabaigoje partiją palikę buvę įtakingi jos nariai, tarp kurių – ir buvę pirmininkai Gediminas Kirkilas bei Algirdas Butkevičius, graužiasi nagus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas

„Partija išliko ir išliko stipri. Ji vaidins vaidmenį, ir didelį vaidmenį. O tie, kurie atskilę, jiems yra problema. Nes jie, deja, ne diskusijose panoro dalyvauti, o likti kėdėse“, – pažymėjo LSDP atstovas.

Sulaukė įdomių pasiūlymų

V.P.Andriukaičio teigimu, jis turėjo kontaktų su keliomis tarptautinėmis organizacijomis, besidominčiomis juo. Tarkime, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

„Kol kas aš nieko neatskleisiu, kadangi, žinote, vieni kai per anksti atskleidžia, tai po to žiūri, kad neįvyksta. Šiuo atveju tikrai turiu pasiūlymą susitikti su PSO Europos regiono biuro naujuoju vadovu, taip pat PSO Ženevoje struktūromis. Matysime, yra 3–4 pasiūlymai, kuriuose tektų pasukti galvą, kaip reikėtų galvoti, nes aš nelabai norėčiau atsiplėšti ir nuo Lietuvos reikalų“, – sakė jis.

Matysime, yra 3–4 pasiūlymai, kuriuose tektų pasukti galvą, kaip reikėtų galvoti, nes aš nelabai norėčiau atsiplėšti ir nuo Lietuvos reikalų.

Šiuo metu V.P.Andriukaitis spaudai rengia savo veiklos EK ataskaitą. Jis sakė jau sukomplektavęs visus savo tekstus, oficialias kaip komisaro pozicijas.

„Visi tie mano pranešimai, straipsniai, pasiūlymai, atlikti darbai apsijungs į tokį didelį aplanką“, – nurodė buvęs eurokomisaras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga

Šis rinkinys, pasak V.P.Andriukaičio, bus skirtas visuomenės sveikatos, maisto saugos, žemės ūkio specialistams, technologams.

Jį politikas ketina įteikti universitetams, institucijoms, bibliotekoms.

„Reikia, kad žmonės žinotų, koks komisaro penkerių metų indėlis yra. O ne iš tokių naivių gandų, kuriuos aprašinėja kai kurie komentatoriai, patys nė dienos nepraleidę EK“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius