Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 23

V.Pranckietis apie dvigubos pilietybės išplėtimą: visus kelius išbandėme, liko referendumas

Prieš 25 metus Konstitucija apsaugojo šalį nuo nepatikimų asmenų tapimo Lietuvos piliečiais, bet keičiantis situacijai, laikas ir Konstitucijos pataisoms siekiant „išsaugoti Lietuvos vaikus arčiau savęs“, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį kalbėdamas posėdžių savaitę pradedančioje Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijos posėdyje, V.Pranckietis pažymėjo, kad po Konstitucinio Teismo penktadienio verdikto tapo aišku – vienintelis kelias išsaugoti Lietuvos pilietybę tapusiesiems užsienio šalių piliečiais yra referendumas.

„Švęsime 25 metų Konstitucijos jubiliejų. Ji apsaugojo mus nuo galimybės turėti pilietybę žmonėms, kuriais mes čia nelabai pasitikėjome Lietuvoje, bet ji padarė ir užduotį, kurią turėsime spręsti ateityje. Neabejoju, kad vienas iš leitmotyvų šiandien čia ir šią savaitę bus pilietybės išsaugojimas turint kitos šalies pilietybę. Visus kelius išbandėme ir liko vienintelis – suorganizuoti referendumą“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. KT anksčiau yra pasakęs, kad ši nuostata reiškia, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

Pasak Seimo pirmininko, parlamentas be ginčų turėtų paskelbti referendumą, o didžiausias uždavinys – užtikrinti, kad jis įvyktų.

„Seimas turės paskelbti referendumą, ir nebus problemos tai padaryti, bet mes turime rūpintis, ir turime laiko, kad referendumas įvyktų, ir pasiektume rezultato, kurio tikimės. Mes norime išsaugoti Lietuvos vaikus arčiau savęs, todėl labai turėtume rūpintis šiuo klausimu“, – pabrėžė V.Pranckietis.

Anksčiau Seimo pirmininkas yra sakęs, kad referendumas galėtų vykti 2019 metais su prezidento rinkimais.

Seime pirmadienį posėdžius pradėjo Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija. Pagrindinė visą savaitę vyksiančių posėdžių tema – Lietuvos pilietybės išsaugojimas asmenims, išvykusiems į užsienio šalis po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius