Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 20

V.Pranckietis dalyvavo LVŽS demokratijos forume, S.Skvernelis ir R.Karbauskis nepasirodė

Šeštadienį Anykščiuose vyko valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) demokratijos forumas. Jo organizatorius partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas 15min nurodė, kad renginyje dalyvavo apie 100 žmonių. Tarp jų – ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Tačiau nepartinis premjeras Saulius Skvernelis bei LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis nepasirodė.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis parašė sveikinimo laiškus, jų nebuvo. Buvo Viktoras Pranckietis“, – teigė T.Tomilinas.

Klausiamas, kaip vertina partijos lyderio sprendimą forume nedalyvauti, politikas apie tai atsiliepė teigiamai.

„Aš gerai vertinu, nes jis labai aiškiai pasisakė, kodėl jis mano, kad geriau nedalyvauti. Jis paragino žmones dalyvauti, deklaravo, kad nori rezultatų, pažiūrėti, ką kalbėsim ir ką siūlysim. Aišku, aš norėjau, kad jie abu būtų, bet yra kaip yra“, – dėstė jis.

Forumo metu vyko dvi diskusijos. Šeštadienio pavakarę prasidėjo darbas grupėse svarstant iškeltas idėjas. Viena iš jų – jungtis prie Europos žaliųjų partijos šeimos.

„Dabar vyksta darbas grupėse, vyksta aptarimas iškeltų idėjų [...]. Pasiūlėm steigti valdybos posėdžių stebėtojų institutą, kad skyriai galėtų atvykti ir stebėti mūsų posėdžius. Dar aptarinėjom mintį, kad galbūt mums verta partijoje svarstyti stoti į Europos žaliųjų partiją, nes dar nesame įstoję. Tai padėtų mums susistyguoti savo tapatybę“, – kalbėjo T.Tomilinas.

„Mes kartais esam labiau valstiečiai, labiau atsižvelgiam į kaimo gyventojo požiūrio tašką, bet tai nereiškia, kad tai – priešinga žaliųjų veiklai“, – pridūrė politikas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Forumo metu, anot organizatoriaus, LVŽS nariai bei rėmėjai gavo progą pasisakyti, neišvengta kritikos: „Buvo labai daug nuoširdaus pokalbio apie situaciją, kaip vertiname, kas mums pavyko, kokios temos mus jungia, kas skiria. Kalbėjimo buvo ir kritiško labai daug, nuoskaudų.“

Renginio dalyviai, anot T.Tomilino, išsigrynino pamatinius partijos principus, o taip pat – sritis, kuriose sutarimą rasti sunku.

„Mus labai aiškiai jungia keletas temų – nelygybės mažinimas, griežta antikorupcinė politika, sveikos gyvensenos, alkoholio kontrolės politika. Taip pat kaimo likimo rūpestis. Bet yra temos, kurios sukelia galbūt per daug emocijų, nereikėtų į jas gilintis. Jos irgi buvo įvardintos: kultūrinės diskusijos, vaiko teisių politika“, – nurodė Seimo narys.

Partiečiai atvykę iš regionų, T.Tomilino teigimu, išreiškė didesnį vidinės komunikacijos poreikį, norą, kad sprendimai būtų priimami lėčiau.

„Galbūt sprendimai ir geri, bet jie gali būti daug labiau aptarinėjami, pristatomi, aiškinami. Pavyzdys būtų vaistų politika. Čia akivaizdžiai didžiulę naudą atnešę sprendimai, mažėja vaistų kainos, didėja konkurencija [...], bet tam, kad paaiškinti, kaip formuojama vaistų rinka, reikia įdėti labai daug pastangų“, – paaiškino politikas.

Tikėtina, tai nebuvo paskutinis panašus susibūrimas.

„Jei diskusija dėl stojimo į Žaliųjų partiją rutuliosis, galėtume panašius forumus rengti ir dažniau“, – sakė T.Tomilinas.

„Valstiečių“ gretose nesutarimai paaštrėjo pasirašius naują partijų susitarimą dėl koalicijos. Pagal jį, „valstiečių“ turėtas Seimo pirmininko postas teko „socialdarbiečiams“, tačiau parlamento vadovo pareigas einantis V.Pranckietis nesutiko jų palikti.

Seimo pirmininko kėdės perleidimą partneriams jis įvardijo R.Karbauskio kerštu, kaltino partijos lyderį autoritariniais valdymo metodais, ragino trauktis iš pirmininkų.

Apie diskusijų ir demokratijos reikalingumą LVŽS yra kalbėjęs ir S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius