-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 15

V.Pranckietis: Seime gali dirbti ir tyrimo, ir M.Basčio apkaltos komisijos

Seime tuo pačiu metu galėtų vykti ir apkaltos procedūra Seimo nariui Mindaugui Basčiui, ir dirbti laikinoji tyrimo komisija, kuri tirtų šio parlamentaro ryšius bei grėsmes nacionaliniam saugumui, mano parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pritariu abiem šitiems variantams (...). Abi komisijos galėtų veikti, ir jos abi turi teisę būti, tai yra Seimo narių iniciatyvos, mes negalime niekaip jų paveikti, kad jos būtų ar nebūtų, turime tiesiog priimti tas iniciatyvas“, – trečiadienį Žinių radijui sakė Seimo vadovas.

Jis pabrėžė, kad svarbiausia kuo greičiau išspręsti klausimą, nesvarbu, kokiu būdu.

V.Pranckietis atmetė Seimo opozicijos atstovų nerimą, kad valdančiųjų iniciatyva surengti apkaltą M.Basčiui iš tiesų yra skirta apginti jį. Anot parlamento vadovo, jeigu apkalta žlugtų, tuomet galima inicijuoti parlamentinį tyrimą, kurio siekia opozicija.

„Po apkaltos irgi galima aiškintis toliau“, – tvirtino jis.

Valdantieji „valstiečiai“ ir socialdemokratai antradienį pradėjo apkaltos procedūrą M.Basčiui, apie kurio neskaidrius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų ir buvusiais Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais pranešė Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Tuo metu opozicija siekia, kad būtų sudaryta laikinoji komisija, kuri plačiau panagrinėtų M.Basčio ryšių, galbūt, keliamą grėsmę nacionaliniam saugumui.

Seimo opozicijos atstovai mano, kad skubus valdančiųjų siūlymas pradėti apkaltą Socialdemokratų partijos frakcijai priklausančiam M.Basčiui yra siekis užblokuoti jų tyrimą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

„Mes manome, kad socialdemokratai palaiko apkaltos procesą, nes manome, kad tai politinis manevras, žinant, kad apkaltą bus galima stabdyti remiantis Konstitucinio Teismo išaiškinimu, kad priesaikos sulaužymas galioja dėl veiksmų, padarytų po priesaikos davimo. Ir viskas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė konservatorius Gabrielius Landsbergis.

M.Bastys naujausią parlamentaro priesaiką davė pernai lapkričio 14 dieną, naujos kadencijos Seimui pradėjus darbą. O VSD pažymoje minimi faktai vyko anksčiau.

„Darau prielaidą, mes nerimaujame, kad prieš kreipiantis į VSD galima paklausti, ar informacijoje, kurią mums ruošiatės pateikti, yra kalbama apie įvykius po lapkričio 14 dienos? Nėra? Tada mums nereikia. Tada procedūra stabdoma procedūriškai, kadangi tai nėra susiję su tyrimo objektu“, – galimą apkaltos procedūros baigtį nuspėjo konservatorius.

Tuo metu jų siūlomos laikinosios komisijos, anot G.Landsbergio, neribotų nei laikas, nei pavardės.

Konservatorius tikisi, kad ketvirtadienį parlamentarai balsuos ir dėl tyrimo komisijos sudarymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius