Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 28 /14:35

Seimo pirmininkas: siūlomas įstatymas atvers kelią originalias pavardes rašyti ir vietos lenkams

Siūlomas įstatymas atvers kelią originalias pavardes pagrindiniame paso puslapyje rašyti ir vietos lenkams, tvirtina Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.
Viktoras Pranckietis ir Milda Vainiutė
Viktoras Pranckietis ir Milda Vainiutė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį su teisingumo ministre Milda Vainiute aptaręs siūlomus projektus dėl asmenvardžių rašybos Seimo pirmininkas sakė, kad įstatymą Seimas turėtų priimti artėjančioje rudens sesijoje.

„Kalbame apie du variantus, ministerija pritarė variantui, kur susituokusiems, užsieniečiams ir vaikams, su tomis raidėmis pagrindiniame puslapyje. Antrasis variantas, kad su visais diakritiniais ženklais tik antrame puslapyje, pirmame paliekant transkripciją, šitam variantui ministerija nepritarė. Man buvo gera išgirsti, kad ministerija pritaria variantui, kurį mes ir teikiame, pagal lietuvių kalbos komisijos išvadą“, – po susitikimo žurnalistams sakė V.Pranckietis.

Klausiamas, ar įstatymo projektas leis originalią pavardžių rašybą pagrindiniame paso puslapyje o siekiantiems vietos lenkams, Seimo pirmininkas atsakė, kad „tai yra normalus žingsnis link vietos lenkų ir jie taip pat gali įrodinėti savo raidžių buvimą pasuose ir originalios pavardės rašymą“.

„Galimybės atsiras atsiradus įstatymui, poįstatyminiai aktai nustatinės, kurie dokumentai bus priimtini ar nepriimtini. Tarkime, vietos lenkas, kurio tėvai prieš tai buvo ne Lietuvos piliečiai, nes prieš karą buvo Lenkijos dalis. Jei jie susituokė tada, jei jų palikuonys yra šitie žmonės – kokia problema (dėl rašybos), tik reikia pateikti dokumentus“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Kartu parlamento vadovas teigė negalintis atsakyti, ar, pavyzdžiui, pakankamu pagrindu originaliai rašybai dokumente būtų bažnytiniai įrašai, nes tai būtų nustatyta poįstatyminiuose aktuose. „Ar pagrindas būtų bažnytiniai įrašai – čia jau jūs klausiate poįstatyminių aktų, nebe įstatymo. Įstatyme nenurodysime, ar bažnyčios dokumentas, ar ne bažnyčios, įstatyme nurodyta, kad leidžiama originali rašyba“, – sakė V.Pranckietis.

Teisingumo ministrė M.Vainiutė irgi pažymėjo, kad konkretų dokumentų, pagrindžiančių originalią pavardžių rašybą, sąrašą, nustatys poįstatyminiai aktai. „Aš palaikyčiau pirmininko nuomonę, čia kitas žingsnis priėmus įstatymą. Čia dabar iš esmės yra pagrindinis tikslas, kad projektui būtų pritarta“, – sakė ministrė.

Seimas šiuo metu svarsto dvejas siūlomas pataisas dėl asmenvardžių rašymo dokumentuose. Vienu atveju siūloma vardus ir pavardes nelietuviškais rašmenimis leisti rašyti pagrindiniame paso puslapyje. Alternatyvus projektas numato asmenvardžių nelietuviškais rašmenimis rašymą papildomame puslapyje.

Vyriausybė yra pritarusi projektui, pagal kurį asmenvardžius nelietuviškais rašmenimis būtų galima rašyti pagrindiniame paso puslapyje.

Pataisos leistų vardą ir pavardę nelietuviškais rašmenimis užrašyti Lietuvos lenkams, jeigu norintis tai padaryti asmuo pateiktų nelietuviškos pavardės variantą pagrindžiantį šaltinį. Tokią galimybę turėtų ir užsieniečio pavardę po santuokos perėmę lietuviai, taip pat jų vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius