Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 10 /10:27

V.Pranckietis: valstybės parlamentas – ne vieta lieti pyktį

„Būkime orūs, išlikime žmogiški prieš save ir prieš tautą. Valstybės parlamentas – ne vieta lieti pyktį“, – pirmadienį pirmojo rudens sesijos posėdžio metu kreipdamasis į parlamentarus kalbėjo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.
Viktoras Pranckietis
Seime pradedama rudens sesija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį Seimas pradeda rudens sesiją, pagrindiniai jos akcentai bus kitų metų biudžeto tvirtinimas, referendumo dėl dvigubos pilietybės paskelbimas, naujas tyrimas dėl neteisėto poveikio politikams.

Prasidedanti penktoji eilinė sesija žymi ir šios Seimo kadencijos vidurį.

Naujas parlamentinis tyrimas

Sesijos darbų programos projekte išskirta dešimt prioritetų: kitų metų biudžetų tvirtinimas, socialinės atskirties mažinimas, demografijos, migracijos ir integracijos 2018–2030 metų strategijos priėmimas, neįgaliųjų integracija ir paramos jiems užtikrinimas, sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas, aukštųjų mokyklų valdymo bei studijų finansavimo modelio tobulinimas, vietos savivaldos ir bendruomenių stiprinimas, valstybės energetikos ir transporto sektoriaus efektyvinimas, korupcijos mažinimas, valstybės gynybos užtikrinimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime pradedama rudens sesija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime pradedama rudens sesija

Šią sesiją valdantieji taip pat planuoja pradėti naują parlamentinį tyrimą dėl įtakos politikams, tarnautojams ir politiniams procesams. Specialiajai komisijai norima pavesti ištirti 2008–2016 metais galbūt darytą įtaką rinkimų eigai, koalicijų formavimui, partijų finansavimui, teisėkūros procesui, valstybės tarnautojų skyrimui.

Pagal sumanymą, šis tyrimas turėtų trukti iki kitų metų gegužės. 2019 metų gegužę Lietuvoje vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai.

Iš viso rudens sesijos darbų programos projekte įrašyta apie 600 teisės aktų projektų be lydimųjų dokumentų. Planuojama surengti apie 50 plenarinių posėdžių.

Sieks mažinti atskirtį

„Apie šią rudens sesiją ir prognozuojamas nuotaikas buvo kalbėta nemažai. Vis dėlto turime aiškiai suprasti, kad Seimas į nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio antrąją sesiją susirinko priimti įstatymų ir dirbti. O dirbti teks tokiomis sąlygomis, kokias susikursime“, – kreipdamasis į Seimo narius sakė V.Pranckietis.

Anot jo, viena svarbiausių šios sesijos užduočių bus patvirtinti 2019 metų valstybės bei savivaldybių, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus: „Juose ir toliau numatomi socialinės atskirties mažinimo akcentai – didinti vaiko pinigus ir paramą jaunoms šeimoms pirmajam būstui įsigyti.“

„Taip pat turėsime paskelbti Prezidento, Europos Parlamento, savivaldybių tarybų rinkimų datas, padaryti namų darbus dėl pilietybės nepraradimo referendumo, apsispręsti dėl Prezidentės vetuotų įstatymų, apsispręsti dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo referendumo, tai yra suteikti galimybę Lietuvos piliečiams spręsti šį diskusijas keliantį klausimą, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

– Programoje yra ir itin jautrių klausimų, pavyzdžiui, vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose klausimas, Stambulo konvencija. Todėl kviečiu konstruktyviai diskutuoti!“

V.Pranckiečio tikinimu, bus tęsiamas aukštųjų mokyklų valdymo bei studijų finansavimo modelio tobulinimas, „kad studentai įgytų kokybišką išsilavinimą, o valstybės pinigai būtų naudojami valstybės, tai yra visų mūsų žmonių, poreikiams tenkinti“.

Palinkėjo orumo

Daug dėmesio, anot Seimo pirmininko, bus skiriama sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimui, vaistų kainų mažinimui.

„Darbotvarkėje išliks korupcijos mažinimo ir prevencijos bei politikos skaidrumo užtikrinimo klausimai. Svarbu įstatymu aiškiai apibrėžti lobizmo sąlygas, kad piliečiai pasitikėtų XII Seimu ir ateities Seimais.

Lapkričio 14-ąją būsime nuėję pusę kelio. Artėjant mediumui galime įsivertinti – ką nuveikėme ir ką dar galime nuveikti. Kokie buvome, esame ir kokie galime būti.

Būkime orūs, išlikime žmogiški prieš save ir prieš tautą. Valstybės parlamentas – ne vieta lieti pyktį. Kiekvienas paklauskime savęs, dėl ko dirbame. Linkiu pasikartoti – dėl Lietuvos ir jos žmonių.

Galvokime apie savo misiją, priesaiką ir Lietuvos ateitį, kuri artimiausiu metu turėtų būti siejama su Popiežiaus Pranciškaus vizitu.

Galvokime apie savo misiją, priesaiką ir Lietuvos ateitį, kuri artimiausiu metu turėtų būti siejama su Popiežiaus Pranciškaus vizitu. Tai amžiaus įvykis. Jo kontekste susitelkime romiam ir kryptingam darbui“, – Seimo narius paragino V.Pranckietis.

Seimo rudens sesija baigsis gegužės 23-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius