Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 18

V.Putinas apdovanojo „Litovskij kurjer“ vyriausiąjį redaktorių V.Tretjakovą

Lietuvoje leidžiamo savaitraščio rusų kalba „Litovskij kurjer“ vyriausiajam redaktoriui Valerijui Tretjakovui Rusijos prezidentas skyrė valstybinį apdovanojimą – Aleksandro Puškino medalį.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Įsakymą, kuriuo apdovanojimai skirti beveik 30-čiai asmenų, Vladimiras Putinas pasirašė spalio 9-ąją.

V. Tretjakovas sako, kad apdovanojimas jam yra staigmena, ir žada jį priimti.

„Manau, kad greičiausiai už rusų kultūros, kalbos išsaugojimą, nes esu „Litovskij kurjer“, leidžiamo jau 25-erius metus, vyriausiasis redaktorius. Sakyčiau, aš daugiau atstovauju rusakalbiams, gyvenantiems Lietuvoje, mane labiau domina būtent šie žmonės, bet taip pat, žinoma, rusų kultūra – mes apie tai daug rašome. Rašytojai, kiti veikėjai, kurie buvo susiję su Lietuvą – daug skelbiame medžiagos apie tai“, – BNS sakė jis.

Redaktorius teigė šių metų sausį užpildęs Rusijos ambasados siųstą anketą, kur pateikė savo biografiją – anot jo, ambasada nenurodė, kam to reikia, o jis pats tuomet manęs, kad tai darantis dėl skiriamų apdovanojimų laikraščiui. Jis sakė su Rusijos diplomatais palaikantis ryšius, tačiau itin retai – keliskart yra ėmęs interviu iš Rusijos ambasadoriaus, dalyvauja oficialiuose ambasados renginiuose.

V. Tretjakovas teigia nežinantis, kas pasiūlė jo kandidatūrą apdovanojimams. Jis tvirtino esantis Pasaulinės rusiškos žiniasklaidos asociacijos, vienijančios 120 valstybių, tarybos narys, nuolat vyksta į suvažiavimus, kitus organizacijos renginius Rusijoje, kitose valstybėse. Anot redaktoriaus, asociacijai priklauso ir kitų rusakalbių žiniasklaidos priemonių Lietuvoje atstovai.

Rusų rašytojo Aleksandro Puškino vardo sidabrinis medalis teikiamas nuo 1999-ųjų už nuopelnus kultūrai, švietimui, humanitariniams mokslams, literatūrai ir menui, už „didžiulį indėlį studijuojant ir saugant kultūros paveldą, suartinant ir praturtinant valstybių ir tautų kultūrą“.

Valstybės saugumo departamento grėsmių ataskaitose „Litovskij kurjer“ greta kitų minimas kaip „vienas iš Rusijos įtakos instrumentų įgyvendinant informacinės ir ideologinės politikos uždavinius Lietuvoje“. Taip pat ataskaitose minimas buvęs laikraščio vyriausiasis redaktorius Anatolijus Ivanovas, šiuo metu vadovaujantis portalui „Baltnews“, jis įvardijamas kaip „pasižymėjęs ir kitomis Rusijos interesus palaikančiomis iniciatyvomis“.

Anot V. Tretjakovo, A. Ivanovas buvo atleistas išsiskyrus požiūriams „tiek į užsienio, tiek į vidaus politikos taškus“, nes jis dirbdamas laikraštyje, anot V. Tretjakovo, „užsiėmė ir kitais projektais“.

V. Tretjakovas savaitraštį „Litovskij kurjer“ įsteigė 1995-aisiais, jam ilgus metus su pertraukomis vadovavo, 2000–2004 metais buvo išrinktas į Lietuvos Seimą su tuometinės Naujosios sąjungos (socialliberalų) sąrašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius