Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 04

V.Putino ideologui A.Duginui – Šiaulių radikalo Žilvino Razmino pagalbos šauksmas

Rusijos šeimininko Vladimiro Putino ideologu dažnai pavadinamas Aleksandras Duginas sulaukė graudaus laiško iš Lietuvos. Portalui 15min.lt pavyko išsiaiškinti, kad anoniminį laišką suraitė Šiauliuose gyvenantis dešinysis radikalas Žilvinas Razminas. Jis tikino, kad su A.Duginu bendravo ne kartą, dalinasi informacija, prašymais ir sulaukia atsakymų. Šį kartą šiaulietis antisemitas sulaukė tokio Rusijos fašisto atsakymo: laikykitės, tai yra karas.
Šiauliuose gyvenantis radikalas Žilvinas Razminas.
Žilvinas Razminas su Lietuvos unifoma 1991 metais. ltnacionalistas.worldpress.com nuotr.

Rusijos programišių komanda „Šaltai-Boltai“ paviešino šimtus elektroninių laiškų, kurie patvirtino ryšius tarp Maskvos oligarcho Konstantino Malofejevo ir Vladimiro Putino ideologu vadinamo A.Dugino.

Abu šie veikėjai yra siejami su Kremliaus karu Ukrainoje. Vienas finansavo separatistus, o kitas – sukūrė Novorosijos ideologiją, kuria buvo bandoma pateisinti agresiją.

Laiškai buvo nušvilpti iš K.Malofejevo ir A.Dugino tarpininko, kuris yra vadinamas G.George'u.

Tarp 718 paviešintų laiškų pavyko rasti vieną, kurį parašė lietuvis. Mūsų šalies dešinysis radikalas A.Duginui siuntė nuorodą į straipsnį 15min.lt ir skundėsi, kad Lietuvoje yra persekiojami Rusiją palaikantys žmonės.

Pasakojo apie „prorusiškus disidentus“

„Aš būsiu labai dėkingas už jūsų dėmesį skaitant šį laišką. Rašau bendru mūsų iniciatyvinės grupės sprendimu, prašydamas tarptautinio solidarumo“, – laiške A.Duginui angliškai rašo anonimas Vincas Nevėžietis. Galima suprasti, kad jis yra lietuvis.

Lietuvos radikalų laiškas A.Duginui.
Lietuvos radikalų laiškas A.Duginui.

Laiško autorius aiškino, kad Lietuvoje yra sukurta sistema, kuri persekioja NATO kritikus ir „prorusiškus disidentus“. Neva prieš juos kurpiamos sufabrikuotos bylos, atliekami ikiteisminiai tyrimai, persekioja mokesčių inspektoriai.

Anonimas rašo, kad nežino kaip toliau klostysis situacija. Tačiau mano, kad tarptautinė pagalba Lietuvai padėtų sumažinti izoliaciją ir prorusiškiems veikėjai galėtų užimti tvirtesnes pozicijas.

Kaip laiško autorius supranta tą pagalbą ir solidarumą? Prašo, kad A.Duginas ir jo kompanija viešai paskelbtų, jog Lietuvoje yra persekiojami NATO priešininkai ir prorusiški aktyvistai.

Taip pat anonimas paprašė rekomendacijų, kaip gauti politinį prieglobstį Rusijoje, jei situacija Lietuvoje smarkiai pablogėtų.

Kaip įrodymą, kad mūsų šalyje neva persekiojami prorusiški radikalai, pridėjo portalo 15min.lt straipsnį apie propagandinių lapelių platinimą Šiauliuose ir Kremliaus naudingų idiotų tinklą internete.

Autorius – šiaulietis radikalas

Anoniminį laišką Kremliaus protų inžinieriui parašė Šiauliuose gyvenantis dešinysis radikalas Ž.Razminas. Jis tikino, kad su A.Duginu elektroniniais laiškais bendravo ne kartą – teigė, kad ko nors paklausęs ar pasidalinęs informacija, visada sulaukia atsakymo.

Šiaulietis aiškino, kad Lietuvoje yra pažeidinėjamos ne rusų teisės, bet persekiojami žmonės, kurie palaiko Rusiją, V.Putiną ir kovoja su NATO.

Laiške A.Duginui lietuvis radikalas rašė, kad tarptautinė pagalba Lietuvai padėtų sumažinti izoliaciją ir prorusiškiems veikėjai galėtų užimti tvirtesnes pozicijas.

„Aš nemanau, kad rusams Lietuvoje yra kokių problemų, mes apie tai nekalbame. Bet tu pabandyk viešai pasakyti, kad palaikai Rusiją. Iškart būsi apšauktas kolaborantu. Tokia ta mūsų demokratija“, – telefonu sakė radikalusis veikėjas.

Tiesa, Ž.Razminas ne kartą pabrėžė, kad tiki, jog Lietuvą jau dabar „okupavo amerikiečiai“.

Paklaustas, ar nemano, kad tokie laiškai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, šiaulietis atsakė: „O kodėl tai kelia grėsmę? Jeigu rusai pabandytų mus okupuoti, tai kovotume ir prieš jų tankus. Mes pasisakome prieš bet kokią okupaciją, nutautinimą, valstybės sunaikinimą.“

Nuo apdovanotojo iki radikalo

Šiauliuose gyvenantis 56 metų Ž.Razminas išgarsėjo tuoj po Nepriklausomybės atkūrimo. Jo biografija - labai spalvinga.

Iš vienos pusės, buvo vienas pirmųjų Lietuvos kariuomenės ir Šaulių sąjungos atkūrėjų, savanorių organizatorius. 1990-1991 metais buvo Lietuvos krašto apsaugos departamento Šiaulių rajono instruktorius. Net apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu ir Šaulių žvaigždės medaliu.

Tačiau su Ž.Razminu buvo siejama serija sprogdinimų Kryžkalnyje ir tuometės Algirdo Brazausko vadovaujamos LDDP mitinguose. Sprogimai esą buvo įvykdyti iš patriotinių paskatų.

Tokius lapelius sekmadienio rytą savo pašto dėžutėse rado panevėžiečiai.
Tokius lapelius sekmadienio rytą savo pašto dėžutėse rado panevėžiečiai.

Vienu metu jis vadovavo Nacionaldemokratų partijai, kuri pasižymėjo viešomis antisemitinėmis akcijomis. Tarkime, 2002 metų rugsėjo 26 dieną Panevėžyje vykusiame mitinge, į kurį susirinko apie 50 partijos narių ir šalininkų, buvo skanduojami prieš žydus nukreipti šūkiai.

Šių metų spalio mėnesį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Šiauliuose ir kituose miestuose platinamų agitacinių lapelių, kuriuose buvo kviečiama kovoti su Europos Sąjunga, NATO, Vakarų civilizacija ir Lietuvoje pradėti „tautinę ir socialistinę“ revoliuciją.

Apie tai rašė 15min.lt, o nuorodą į šitą tekstą Ž.Razminas nusiuntė A.Duginui.

Separatistų vadeivos – ant verslininko pavadėlio

Maskvos verslininkas K.Malofejevas, kurio tarpininko G.George'o laiškai buvo paviešinti, yra vadinamas stačiatikių milijardieriumi. Jis – investicinio fondo „Marshall Capital Partners“ steigėjas, valdo apie 10 procentų bendrovės „Rostelekomo“ akcijų. Prieš kelerius metus išgarsėjo tuo, kad įsteigė vadinamąją Saugaus interneto lygą.

Rusijos politikos ekspertas Nerijus Maliukevičius mano, kad būtent šis projektas yra viena iš priežasčių, kodėl verslininkas atsidūrė programišių taikiklyje.

Saugaus interneto lyga turėjo tapti interneto tiekėjų savireguliacijos įrankiu, apvalyti skaitmeninį pasaulį nuo nusikaltėlių. Buvo sudarytas rusiškų puslapių sąrašas, kurie buvo draudžiami arba ribojami. Tačiau juodojoje skrynioje buvo užrakinti ir opoziciniai tinklalapiai, todėl Saugaus interneto lyga prisidėjo prie cenzūros kūrimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas

Kita priežastis, kodėl programišiai nusitaikė į K.Malofejevą – verslininkas yra vienas iš pagrindinių karo Ukrainoje rėmėjų.

2012 metų lapkričio 20 dieną stačiatikių milijardieriaus biure ir namuose buvo atliktos kratos. Rusijos teisėsauga pradėjo tyrimą dėl 225 mln. dolerių paskolos, kurią K.Malofejevui suteikė VTB bankas. Buvo teigiama, kad verslininkas nustojo vykdyti įsipareigojimus.

Atrodė, kad oligarchas sės už grotų, tačiau situacija susiklostė kitaip.

Šių metų vasarį VTB netikėtai nutraukė bylą prieš K.Malofejevą. Beveik tuo pačiu metu stačiatikių milijardierius tapo vienu pagrindinių Ukrainos prorusiškų separatistų rėmėjų. Pavyzdžiui, vadeivos Igoris Girkinas-Strelkovas ir Aleksandras Barodajus yra verslininko K.Malofejevo darbuotojai.

Liepos mėnesį Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad pradėjo baudžiamąjį tyrimą prieš rusų milijardierių, o Vakarų valstybės įtraukė šitą veikėją į juoduosius sąrašus.

Ragino žudyti ukrainiečius

Rusijos fašisto A.Dugino karjera prasidėjo dar Sovietų Sąjungos laikais. Šis itin radikalus veikėjas viešai kalbėjo apie slavų rasės pranašumą, būtinybę sukurti vadinamąjį Rusų pasaulį ir „atkurti“ Novorosijos regioną. Tokios idėjos puikiai tiko Kremliaus režimui, kad pateisintų agresiją prieš Ukrainą.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos protų inžinierius Aleksandras Duginas.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos protų inžinierius Aleksandras Duginas.

Todėl A.Duginas kartais yra vadinamas V.Putino ideologu. Tačiau politologas N.Maliukevičius sako, kad tai nėra tiesa.

„Ši grupuotė iškilo būtent Ukrainos karo kontekste, nes tuo metu buvo naudinga. Tačiau negalima teigti, kad jis turi absoliutų palaikymą Kremliuje“, – aiškino Rusijos ekspertas.

Politologas sako, kad šio veikėjo vaidmuo formuojant Kremliaus ideologiją mūsų žiniasklaidoje yra pervertinamas: „Kartais, labai radikalios, sakyčiau, kraštutinės A.Dugino idėjos yra klaidingai priskiriamos pačiam V.Putinui.“

Ruso kraštutinės idėjos primena Vokietijos nacionalsocialistų svaičiojimus. Tarkime, A.Duginas ne kartą viešai kalbėjo apie būtinybę suvienyti slavų žemes, sukurti stiprią Euraziją ir sugriauti „iškrypusius“ Vakarus.

Po tragedijos Odesoje, kai per susirėmimus ir Profsąjungų rūmų gaisrą žuvo apie 50 žmonių, jis viešai sakė, kad Ukrainoje atsirado „baisių žmonių“, kuriuos reikia „žudyti, žudyti ir žudyti“.

Būtent į šitą veikėją kreipėsi Šiaulių dešinių radikalas Ž.Razminas.

Laiškas atgulė į archyvą

Rusijos ekspertas N.Maliukevičius pabrėžė – nors tokie laiškai gali kelti šypseną, tačiau A.Duginas yra geras manipuliatorius, todėl ateityje gali panaudoti tokius pagraudenimus negarbingiems tikslams.

M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius
M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius

„Aišku, tai tik teorinė galimybė, tačiau jei Kremliuje būtų kuriamas agresijos prieš Baltijos valstybes planas, tai galbūt A.Duginas ir jo kompanija ištrauktų tokius laiškus ir panaudotų savo tikslams. Tuo beveik neabejoju“, – kalbėjo N.Maliukevičius.

Kitaip tariant, nors A.Duginas lakoniškai atsakė į Lietuvos radikalo laišką, tačiau jau vien tai, kad persiuntė susirašinėjimą tarpininkui, rodo - pagalbos šauksmas buvo išgirstas.

Kaip ir Ukrainos prorusiškų veikėjų godos apie tariamą rusų persekiojimą, kurios buvo ištrauktos prasidėjus Kremliaus sukeltam karui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius