-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08

V.Šapoka, A.Veryga, K.Navickas nesutinka su prezidentės kritika

Kai kurie Vyriausybės nariai, kurių kuruojamos sritys sulaukė prezidentės kritikos, tikina, kad ji buvo skirta visiems politikams. Kiti ministrai atsakomybę už jau padarytus sprendimus linkę numesti ankstesnės kadencijos Seimui. Treti sako nesutinkantys su Dalios Grybauskaitės kritika.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad Vyriausybės parengta kai kurių mokesčių pertvarka sprendžia problemas, į kurias atkreipė dėmesį ir šalies vadovė. Tačiau jis sako nelinkęs sutikti su prezidentės kritika dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šildymui naikinimo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, prezidentei sukritikavus alkoholio prieinamumo griežtinimą, sako, jog tokias pataisas teikė dar ankstesnių kadencijų parlamentarai.

Prezidentei sukritikavus stringančią urėdijų pertvarką, aplinkos ministras Kęstutis Navickas pareiškė, kad priekaištai skirti ne jam, o visiems politikams.

Prezidentės nurodytos kryptys atitinka planą

„Tos (prezidentės pranešime išsakytos – BNS) kryptys, kurios yra skirtos mažinti skurdą ir pajamų nelygybę, visiškai atitinka mūsų paruoštą planą“, – žurnalistams Seime teigė finansų ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Pasak jo, Vyriausybė siūlo aiškią, skurdą mažinančią ir inovacijas skatinančią mokesčių pertvarką.

„Gyventojų pajamų mokesčio ir socialinių įmokų konsolidavimas tikrai nebūtų paruošta reforma, nes tokios reformos nėra, net ne reformos, o revoliucijos nėra įvykę jokioje pasaulio šalyje, dėl to tokių reformų iš Vyriausybės ir nesiūlome. Siūlome paruoštą aiškią, nukreiptą į skurdo mažinimą ir inovacijų skatinimą – į tai, ką prezidentė ir atkreipė dėmesį“, – pridūrė jis.

Pagrindinis uždavinys dabar savivaldybėms, kad tas procesas būtų maksimaliai paprastas tam, kad gyventojams nereikėtų stovėti eilėse.

Prezidentės pareiškimą, kad „mokesčių perstumdymas, iš vienų atimant ir dovanojant kitiems, socialinio teisingumo nepridės“, V.Šapoka suprato kaip šalies vadovės poziciją dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šildymui naikinimo.

Jis sakė nėra linkęs sutikti su kritika dėl lengvatos naikinimo.

„Kiekvienas gali interpretuoti skirtingai“, – sakė finansų ministras. Jis pripažino, kad atsisakius lengvatos, didelį darbą turi padaryti savivaldybės, skiriant kompensacijas už šildymą.

„Pagrindinis uždavinys dabar savivaldybėms, kad tas procesas būtų maksimaliai paprastas tam, kad gyventojams nereikėtų stovėti eilėse“, – teigė ministras.

„Šiuo metu tokių intencijų nėra. Bet kartu su biudžetu, manau, visos alternatyvos bus svarstomos“, – teigė jis, paklaustas apie ketinimus rudenį peržiūrėti sprendimą naikinti PVM lengvatą šildymui.

Prezidentė kritikavo pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šildymui naikinimą ir teigė, kad tai žmonių gyvenimo nepagerins.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Daug šalies gyventojų ir taip neišgali susimokėti komunalinių mokesčių, sulig šildymo sezonu šiluminis skurdas dar padidės, kelis kartus išplėsdamas potencialių pašalpų gavėjų ratą“, – teigė D.Grybauskaitė, ketvirtadienį Seime skaitydama metinį pranešimą.

A.Veryga: visuomenės susiskaldymą lėmė nesupratimas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga į prezidentės pastabas dėl priemonių, kuriomis siekiama mažinti alkoholizmą, atsakė, kad jos buvo inicijuotos „ankstesnių kadencijų“ Seimo.

„Kalbame apie siūlymus, kurie buvo registruoti dar praėjusios kadencijos Seime, na, kuriuos priėmė jau šios kadencijos Seimas. Ir tai nėra visos priemonės, apie kurias kalbame spręsdami alkoholizmo problemą, ir tai nėra tik draudimai – ir pagalbos priklausomiems žmonėms paslaugų perorganizavimas, ir investicijos į socialine reklamą. Prezidentė paminėjo jau priimtas parlamente priemones, bet jos nėra vienintelės“, – BNS sakė ministras.

Pasak prezidentės, kova su alkoholizmu yra garbės reikalas ir turi telkti, o ne skaldyti visuomenę. Pasak jos, „neleisti, uždrausti, atimti, aptverti, apmokestinti – paprastas kelias, tačiau jis veda į šešėlį ir pogrindį“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak A.Verygos, visuomenės susiskaldymą skatina ir verslas, o gyventojai neįsigilina į priemones, kuriomis siekiama mažinti alkoholio vartojimą ir kurias rekomendavo Pasaulio sveikatos organizacija.

„Kai kas labai stengiasi, kad visuomenė susiskaldytų. Suprantu interesą, kurį stengiasi apginti verslo grupės“, – teigė ministras.

Kai kas labai stengiasi, kad visuomenė susiskaldytų. Suprantu interesą, kurį stengiasi apginti verslo grupės.

„Kartais visuomenė ne iki galo supranta, kokios priemonės priimamos. Tai pirmas kartas Lietuvoje, kai daug priemonių buvo svarstoma ir dėl to visuomenei buvo sunku susigaudyti. Gal dėl to tas susiskaldymas ir kilo“, – pridūrė A.Veryga.

Anot jo, nėra naujiena, kai visuomenė į pataisas, kuriomis siekiama mažinti alkoholio prieinamumą, sureaguoja aktyviai ir jautriai.

„Visos visuomenės sveikatos priemonės pradžioje, kol jos yra pateikiamos, aptarinėjamos, jos paprastai sukelia pasipriešinimo bangą, vėliau žmonės su tuo susitaiko. Jau ne vienas kartas yra buvęs. Ir visuomenė yra paskui patenkinta“, – Seime žurnalistams kalbėjo A.Veryga.

K.Navickas: priekaištai dėl urėdijų reformos skirti visiems

Prezidentei metiniame pranešime pareiškus, kad „stringa urėdijų pertvarka“, aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako, kad šie priekaištai skirti ne jam.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kęstutis Navickas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kęstutis Navickas

„Priekaištas nebuvo skirtas aplinkos ministrui pirmiausia, priekaištas yra visiems. Ir tai yra tinkamas ir geras paraginimas, pilnai jį palaikau“, – teigė jis.

Pasak K.Navicko, urėdijų reforma įstrigo pirmiausia dėl procedūrų Seime.

„Seimas, manau, turi daryti išvadas – perteklines procedūras – ekspertizių iššaukimas, jų reikalavimas, kai projektas pateikiamas per Vyriausybę, tai yra perteklinis dalykas. Tai tuos dalykus reikia vertinti, kokybiškai peržiūrint Seimo statutą. Taip aš vertinu šitą (prezidentės – BNS) pastabą“, – teigė K.Navickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius