Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 16 /09:26

V.Šapoka žada mažesnius mokesčius mažiau uždirbantiems

Finansų ministras žada mažesnius mokesčius mažiau uždirbantiems. Vilius Šapoka sako, kad jiems bus mažinamos tiek socialinio draudimo įmokos, tiek pajamų mokestis, be to, didės neapmokestinamasis pajamų dydis. Konkrečius skaičius finansų ministras žada paskelbti jau netrukus.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Viena iš didžiausių, pavadinkime, skylių mokesčių sistemoje, tai yra darbo apmokestinimo sistema, kuomet Lietuvą, jeigu lygintume su kitomis šalimis, su darbo santykiais susiję mokesčiai ir įmokos „Sodrai“ yra didesni nei Europos Sąjungos vidurkis. (...) Šioje vietoje Vyriausybė ne kartą deklaravo, jog tai yra vienas iš prioritetų sumažinti su darbo santykiais susijusią mokesčių naštą ir netrukus apie konkrečius pasiūlymus Vyriausybė paskelbs“, – antradienį Žinių radijui sakė V.Šapoka.

Šioje vietoje Vyriausybė ne kartą deklaravo, jog tai yra vienas iš prioritetų sumažinti su darbo santykiais susijusią mokesčių naštą ir netrukus apie konkrečius pasiūlymus Vyriausybė paskelbs.

|Jo žodžiais, ketinama peržiūrėti visą darbo apmokestinimo sistemą.

„Mes žiūrime kompleksiškai, kad bendras apmokestinimas mažėtų, tai palies tiek socialinio draudimo įmokas, tiek gyventojų pajamų mokestį. Atitinkamai tai yra labai susiję ir su neapmokestinamų pajamų dydžio didinimu“, – teigė ministras.

Pasak V.Šapokos, pokyčius turėtų pajusti visų pirma mažiausiai uždirbantieji: „Kadangi turime ryškią skurdo problemą ir pajamų nelygybės problemą, daugiausiai naudos ir daugiausiai pajamos išaugs tiems, kurie uždirba mažiausiai. Bet teigiamą poveikį taip pat pajus ir vidurinė klasė, tie, kurie uždirba iki vidutinio atlyginimo ir kažkiek daugiau“.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad mokesčių mažinimas yra susijęs su noru mažinti šešėlinę ekonomiką. Anot jo, norima, kad „šešėlis neapsimokėtų“.

„Darbas šešėlyje yra viena iš opiausių problemų, todėl mes, pristatydami artimiausiu metu mokesčių pertvarkos gaires, spręsime klausimą su mažiausias pajamas gaunančių žmonių darbo jėgos apmokėjimu ir skatinsime per mokestines ir finansines priemones, kad, grubiai sakant, neapsimokėtų būti šešėlyje“, – LRT radijui antradienį sakė S.Skvernelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Vyriausybė jau anksčiau skelbė, kad šiemet ketina peržiūrėti PVM ir kitų mokesčių lengvatas, pritaikyti kompleksines priemones, kurios padėtų sumažinti mokesčius mažiausiai uždirbantiems, taip pat pasiūlyti vienerių metų mokestines „atostogas“ pradedančiam verslui. Teigiama, kad kol nebus sutvarkyti dabartinė mokesčių sistema, jokių diskusijų dėl naujų mokesčių Vyriausybėje nebus.

Vyriausybės priemonių plane numatyta, kad įvertinus tikslingumą darbuotojams ketinama perkelti dalį darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokų (įskaitant ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas), taip pat sujungti pajamų mokestį ir dalį „Sodros“ įmokų.

2017 metais taip pat numatyta keisti akcizus ir jų taikymo apimtį, įvertinus jų įtaką viešiesiems finansams, šalies ekonomikai ir akcizų surinkimui. Be to, ketinama plėsti dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių tinklą, peržiūrėti honorarų apmokestinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius