Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 06

V.Sinkevičius: gali paaiškėti, kad Seimo tyrimo dėl LRT išvados – niekinės

Seimo skubėjimas pritarti LRT valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos tyrimo išvadoms yra nelabai suprantamas – juk po Konstitucinio Teismo (KT) verdikto gali paaiškėti, kad jos yra niekinės, sako konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius.
Vytautas Sinkevičius
Vytautas Sinkevičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Seimas gali spręsti, ar laukti KT verdikto, ar išvadas tvirtinti. Bet jeigu atsitiktų taip, kad KT po kurio laiko visgi pripažintų Seimo nutarimą sudaryti komisiją prieštaraujančiu Konstitucijai, tai reikštų, kad komisijos išvados yra niekinės, o taip pat – ir Seimo nutarimas pritarti komisijos išvadoms. Tai tas skubėjimas man nelabai suprantamas“, – komentavo V.Sinkevičius.

Pasak jo, nėra tokių teisės normų, kurios draudžia Seimui patvirtinti komisijos išvadas, kol KT nėra nustatęs, ar pats komisijos sudarymas neprieštarauja Konstitucijai.

Seimo narių grupė į KT dėl parlamentinės komisijos sudarymo kreipėsi dar sausį. Pasak V.Sinkevičiaus, normalu, kad klausimas dar neišnagrinėtas – Teismas vidutiniškai bylas nagrinėja apie metus laiko.

Konstitucinės teisės specialistas pabrėžė, kad buvo paskelbta netiksli Seimo vadovybės informacija, esą parlamentarai, balsuodami dėl išvadų, gali rinktis iš dviejų variantų – arba pritarti, arba nepritarti.

„Yra ir kiti būdai – Seimas gali pritarti, gali nepritarti, gali pritarti tik iš dalies, gali pritarti su išlygomis, gali apskritai pasakyti, kad reikia kitokio tyrimo. Seimas gali imtis įvairių sprendimų“, – vardijo jis.

Netgi Seimui išvadoms pritarus, jeigu parlamentarams kils abejonių dėl to, ar išvados neprieštarauja Konstitucijai, galima bus vėl kreiptis į KT – šįkart jau dėl naujo Seimo nutarimo, kuriuo išvadoms pritarta. Tam reikia bent penktadalio Seimo narių, t.y. nemažiau nei 25.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius