-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 06

V.Tomaševskis pasijuto Vilniaus šeimininku: derėsis ir su R.Šimašiumi, ir su A.Zuoku, ir su G.Palucku

Europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija – krikščioniškų šeimų sąjunga neskuba prisijungti prie performuojamos valdančiosios koalicijos Vilniaus miesto savivaldybėje. Penktadienį į Vilnių sugrįžęs partijos pirmininkas susitiks ne tik su sostinės meru Remigijumi Šimašiumi, bet ir su buvusio mero Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjungos frakcija.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šią savaitę iš koalicijos Vilniuje išmetę konservatorius liberalai tikisi, kad nesunkiai įtikins Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakciją prisijungti prie koalicijos sostinėje.

Tačiau V.Tomaševskis sako, kad sprendimai nebus priimami skubotai. Penktadienį jis planuoja paeiliui susitikti su Vilniaus meru, Liberalų sąjūdžio pirmininku Remigijumi Šimašiumi, Lietuvos laisvės sąjungos pirmininku Artūru Zuoku ir partijos frakcijos seniūnu Žilvinu Šilgaliu bei socialdemokratų partijos pirmininku, Vilniaus vicemeru Gintautu Palucku.

Su visais jais V.Tomaševskis sako kalbėsiantis apie darbus Vilniui.

„Čia bus tik konsultacijos. Pradėsime kalbėti, ką galima padaryti. Tai bus ilgi pokalbiai, bet svarbiausia mums sutarti dėl didesnio dėmesio priemiesčiams, nes nėra normalu, kad sostinėje XXI a. žmonės neturi net šalto vandens ir kanalizacijos. Priemiesčius jau seniai reikėjo sutvarkyti ir tai mūsų pagrindinis darbas. Taip pat mūsų tikslas – skaidrumas visose savivaldybės įmonėse ir organizacijose, kad nė centas nebūtų panaudotas netinkamai. Daugiau nesiplėsiu“, – 15min sakė V.Tomaševskis.

Susitiks ir su A.Zuoku

Apie tą patį Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas ketina kalbėti ir su A.Zuoku. Klausiamas, ar tai reiškia, kad matoma galimybė performuoti koaliciją, o ne tik iki šiol veikusioje koalicijoje pakeisti iš jos šią savaitę liberalų išmestus konservatorius, V.Tomaševskis tai patvirtino.

„Taip, konsultuosimės su visais. Yra Vilniuje šešios politinės jėgos, tai mes susitiksime su visomis jėgomis, turime sutarti su visomis jėgomis, nes čia bendras darbas – vilniečiams reikia dirbti visiems, o ne kritikuoti“, – aiškino jis.

Pasak V.Tomaševskio, apie postus penktadienį nebus kalbama, nes tai jau antras etapas, o pirmiausia esą reikia sutarti dėl darbų.

Aš nedalyvauju ir neformuoju jokių koalicijų ir mes, kaip Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), nedalyvaujame šiuose ginčuose, peripetijose ir panašiai, – sako A.Zuokas.

A.Zuokas iš pradžių bandė neigti susitiksiąs su V.Tomaševskiu, tačiau išgirdęs, kad V.Tomaševskis susitikimo neslepia, perskambino ir patvirtino, kad jis tikrai numatytas.

Tiesa, A.Zuokas sako, kad šio pokalbio tikrai negalima vadinti bandymu kurti naują koaliciją Vilniuje.

„Aš nedalyvauju ir neformuoju jokių koalicijų ir mes, kaip Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), nedalyvaujame šiuose ginčuose, peripetijose ir panašiai“, – teigė A.Zuokas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Socialdemokratų partijos pirmininkas, Vilniaus vicemeras G.Paluckas tikino, kad penktadienį su V.Tomaševskiu aptars darbus, o pirmadienį bus laukiama jų parašo ant koalicijos sutarties su Liberalų sąjūdžiu. Tik tuomet, pasak G.Palucko, socialdemokratai Vilniaus skyriaus taryboje svarstys, ar sutikti jungtis prie tokios koalicijos.

Pasak Vilniaus vicemero, kitokioms koalicijoms susiburti Vilniaus savivaldybėje nėra labai realu.

Koalicijos nėra

V.Tomaševskis sako susitiksiantis su visomis Vilniaus savivaldybės frakcijomis. Tačiau „Lietuvos sąrašo“ lyderis Darius Kuolys tikina, kad jis į jokį susitikimą „brolių lenkų“ nebuvo kviestas.

Dabar visi, kurie eis į koaliciją, negalės būti tikri, kada ir už ką broliai liberalai nutars išmesti kitą partnerį ir vėl ją sugriauti. Tai visai naujos žaidimo taisyklės ir šitaip nėra kuriama civilizuota politika, – sako D.Kuolys.

Pasak D.Kuolio, natūralu, kad žlugus dabartinei koalicijai visos partijos bando pasinaudoti suirute ir formuoti savo darinius.

Tačiau „Lietuvos sąrašo“ atstovai, pasak D.Kuolio, daugiau jokioje koalicijoje dalyvauti nėra nusiteikę.

„Mes įspėjome merą, kad, jeigu jie apsispręs sugriauti šitą koaliciją, į kitą mes nematysime galimybių įeiti. Prieš priimant Liberalų frakcijai tokį sprendimą tai buvo pasakyta, nes mes manome, kad kartu koaliciją kūrėme ir neturėtų vienas iš jos partnerių be konsultacijų, be tarimosi su partneriais priimti tokio sprendimo. Dabar visi, kurie eis į koaliciją, negalės būti tikri, kada ir už ką broliai liberalai nutars išmesti kitą partnerį ir vėl ją sugriauti. Tai visai naujos žaidimo taisyklės ir šitaip nėra kuriama civilizuota politika“, – teigė D.Kuolys.

Pasak jo, šią savaitę R.Šimašius susitikęs su „Lietuvos sąrašo“ atstovais nuoširdžiai pripažino, kad naujos koalicijos ateitis ir darbai priklausys nuo Lenkų rinkimų akcijos.

Konservatorius išmetė liberalai

Pirmadienį liberalai nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su konservatoriais, nes šie esą stabdė būtinus darbus.

Naujus koalicijos partnerius R.Šimašius ketina rasti iki kito trečiadienio.

Liberalų sąjūdis Vilniaus miesto savivaldybės taryboje turi 15 narių, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – dešimt tarybos narių.

Be liberalų ir konservatorių, valdančiojoje koalicijoje iki šiol buvo po keturis „Lietuvos sąrašo“ ir socialdemokratų atstovus.

Opozicijoje iki šios savaitės įvykių buvo trys „Tvarkos ir teisingumo“ nariai, dešimt Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos atstovų, šeši Artūro Zuoko vadovaujami Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) politikai bei iš liberalų frakcijos po prieštaringų pasisakymų apie Lietuvą pasitraukęs britas Markas Adamas Haroldas. Tiesa, jis dažnai palaikydavo valdančiųjų sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius