Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 20

V.Urmana į Klaipėdą važiavo 17 valandų (papildyta)

Didžioji uostamiesčio muzikos mylėtojų svajonė išsipildė – reta viešnia Lietuvos scenose, ryškioji operos primadona Violeta Urmanavičiūtė-Urmana ir jos vyras Alfredo Nigro antradienį atvyko į Klaipėdą.
Violeta Urmanavičiūtė-Urmana antradienį atvyko į Klaipėdą.
V.Urmanavičiūtė-Urmana – Lietuvos scenose reta viešnia. / A.Pelakausko nuotr.

„Entuziazmas žmonių akyse atperka bet kokius kelionės sunkumus“, – teigė primadona, atlaikiusi beveik 17 valandų trukusią kelionę automobiliu iš Berlyno į Klaipėdą. Kelionę į Lietuvą kiek sujaukė dėl ugnikalnio Islandijoje išsiveržimo atšaukti skrydžiai kone visoje Europoje. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė neslėpė, kad būta netgi svarstymų koncertą nukelti ir palaukti, kol V.Urmana galės atskristi. „Džiaugiamės, kad ji sutiko nuo Berlyno iki Klaipėdos keliauti automobiliu“, – teigė ji „15min“.

Vakar apie pietus V.Urmana jau buvo Lietuvoje. Pakeliui į uostamiestį ji dar užsuko į gimtąją Marijampolę, kur trumpam pasimatė su artimaisiais. Jau šiandien ketinama surengti pirmąją jos repeticiją su teatro orkestru.

Užgaidų neturėjo

Geriausiu pasaulio sopranu tituluojama lietuvė Klaipėdoje buvo laukiama jau porą metų. A.Žigaitytė-Nekrošienė koncerto datą bei detales derino ilgus mėnesius. „Tikiuosi, kad šis koncertas pradės aktyvią teatro statybų kampaniją. Iki šiol niekas netikėjo, kad tokio lygio žvaigždė gali atvykti į Klaipėdą“, – teigė teatro vadovė.

Į uostamiestį atvykusi pasaulinio lygio žvaigždė ypatingų užgaidų koncerto organizatoriams nepateikė. A.Urmanos koncertas numatytas šeštadienį.

Beveik visi iki 300 litų kainavę bilietai yra išpirkti. Žiūrovai į Klaipėdos teatrą suplauks iš visos Lietuvos. Pasiklausyti retai Lietuvoje dainuojančios V.Urmanos ir A.Nigro, atvyks ir dainininkės šeimos nariai iš Marijampolės.

Nepaisant to, kad uostamiesčio muzikinis teatras atrodo varganai, V.Urmana ilgai dėl kvietimo nedvejojo. „Man nėra sudėtinga apsispręsti dėl koncertų Lietuvoje“, – sakė dainininkė. Ji prisiminė, kaip kartą jau yra dainavusi Klaipėdai – prieš porą dešimtmečių, kai dar mokėsi Muzikos akademijoje.

Šį kartą uostamiesčiui ji paruošė italų kompozitorių repertuarą, į koncertą įtraukta ir Vagnerio muzika. „Simboliška, nes su Vagnerio muzika ji atėjo į Bairoto festivalį, o Vagneris išėjo iš Klaipėdos“, – sakė A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Kartu ji pažymėjo, kad simboliška ir balandžio 24-osios data. Tą pačią dieną, kai uostamiestyje koncertuos primadona, tik prieš 23 metus, Muzikinis teatras Klaipėdoje parodė pirmąją premjerą.

„Tuomet gamta pažėrė staigmenų – balandį staiga ėmė ir pasnigo“, – prisiminė teatro vadovė.

Keliaus į pajūrį

Laisvomis nuo repeticijų minutėmis operos primadona ketina kartu su vyru nuvykti prie jūros, aprodyti jam garsiąją Kuršių neriją.

V.Urmana kartu su vyru A.Nigro apsistojo „Navalio“ viešbutyje, kur gyvens iki pirmadienio. Laisvomis nuo repeticijų minutėmis operos primadona ketina kartu su vyru nuvykti prie jūros, aprodyti jam garsiąją Kuršių neriją.

Dainininkės karjera kruopščiai suplanuota iki 2015-ųjų. Kasmet jai tenka atlaikyti po pusšimtį spektaklių ir koncertų garsiausiose scenose. „Toks gyvenimas suteikia sportinį pasitenkinimą“, – juokėsi dainininkė, laisvai kalbanti italų, ispanų, anglų, vokiečių, lenkų ir rusų kalbomis.

Priimdama naujus teatrų kvietimus, ji pasiūlymus bent dešimt kartų apsvarsto, mąsto, ar iš tiesų galės atvykti.

„Esu sukaupusi nemažą patirtį, kuri, manau, būtų įdomi ir jaunimui“, – apie ambicijas pasukti pedagogikos keliu kalbėjo šiuo metu Miuncheną savo namais vadinanti V.Urmana. Garsusis sopranas žurnalistams teigė, kad jos žingsnis nuo mecosoprano iki soprano buvo pačiu laiku. „Keisti nieko nenorėčiau, nes ypatingų klaidų nepadariau“, – sakė ji, paskutinį kartą Lietuvoje dainavusi praėjusių metų gegužę.

Dainininkė, kuriai kritikai prikiša esą ji „pernelyg tobulai dainuoja“, gruodį planuoja dar vieną koncertą Lietuvoje – Nacionaliniame operos ir baleto teatre. 

Dainuoja ryškiausiose scenose

Violeta Urmanavičiūtė-Urmana – pasaulinio garso operos solistė. Gimė Marijampolėje, kur baigė muzikos mokyklą. Studijas pratęsė Lietuvos muzikos akademijoje. 1991-aisiais išvyko į Vokietiją, kur stažavosi profesoriaus Jozefo Lioblio klasėje, Miuncheno aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Po kelerių metų ji buvo pakviesta debiutuoti Bairoto festivalyje, netrukus ir Milano garsiajame La Scalos teatre. Pasaulio kataloguose jos repertuaras pristatomas taip – „Nuo Verdi iki Wagnerio“. Kelis šių metų mėnesius ji praleido Niujorke, kur dainavo „Metropolitane“. Jau daugiau nei dešimtmetį ji gyvena Vokietijoje. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius