Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 01 21

V.Ušackas atsistatydino (papildyta 13.33 val.)

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas ketvirtadienį ryte surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, jog atsistatydina iš einamų pareigų.
URM ministras Vygaudas Ušackas
URM ministras Vygaudas Ušackas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiuo metu Lietuvai ypač svarbus sklandus ir nuoseklus Vyriausybės darbas kartu su prezidente ir Seimu, padedant Lietuvos žmonėms kopti iš ekonominių ir finansinių sunkumų. Atsižvelgdamas į susidariusią situaciją pareiškiu apie savo atsistatydinimą, – pareiškė V.Ušackas. – Tikiu, kad vienybėje ir susitelkime glūdi mūsų tautos stiprybė.“

Atsistatydinimo pareiškimą parašiau ir šiandien įteiksiu ministrui pirmininkui, – sakė V.Ušackas.Jis pakartojo, kad buvo „didelė garbė ir malonumas“ dirbti premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamoje Vyriausybėje. „Dirbdamas ir įgyvendindamas Permainų Vyriausybės programą vadovavausi priesaika sąžiningai tarnauti tėvynei ir demokratijai, dirbti Lietuvos žmonių gerovei. Tai iš tikrųjų ypatingas jausmas ir atsakomybė. Dirbau daug, sąžiningai ir su meile“, – sakė V.Ušackas.

Ministras užsiminė manąs, kad personalijų pakeitimai šalies užsienio politikos pokyčių neatneš. „Esu įsitikinęs, kad nepriklausomai nuo personalinių pokyčių Lietuvos diplomatinė tarnyba pateisins žmonių lūkesčius ir užtikrins Lietuvos nacionalinių interesų raišką. Tęstinė, sutelkta ir vieninga Lietuvos užsienio politika buvo ir bus tvirta Lietuvos valstybingumo atrama“, – sakė V.Ušackas.

Plačiau atsistatydinimo priežasčių jis nekomentavo ir į žurnalistų klausimus neatsakė.

Ministras dėkojo koalicijos partneriams, savo komandos nariams bei visiems ministerijos darbuotojams, diplomatams, kolegoms užsienyje, draugams, šeimos nariams ir net žurnalistams už bendrą darbą. 

Primename, jog prezidentė Dalia Grybauskaitė pastaruoju metu netiesiogiai kritikavo užsienio reikalų ministrą V.Ušacką, todėl buvo svarstoma, kad jam kyla didžiausia grėsmė netekti posto. Trečiadienį po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi prezidentė išreiškė nepasitikėjimą V.Ušacku ir paragino premjerą atleisti šį ministrą. V.Ušackui buvo išsakyta priekaištų dėl „ultimatyvių pareiškimų valstybėms kaimynėms“, taip pat naudojant užsienio politiką savireklamos tikslais.

A.Kubilius galimų kandidatų neįvardija (papildyta 13.33 val.)

Premjeras A.Kubilius ketvirtadienį patvirtino, kad jau gavo V.Ušacko atsistatydinimo pareiškimą, tačiau kada teiks jį prezidentei, kol kas neatskleidžia – esą pirmiausia tai turės būti apsvarstyta su partijos bendražygiais.

Premjeras pakartojo, kad užsienio reikalų ministro darbą vertina gerai. „Apgailestaujame dėl susiklosčiusios padėties ir turime atsižvelgti į prezidentės poziciją“, – sakė jis.

Vyriausybės vadovas neatsakė, ar jam suprantamos prezidentės sprendimo priežastys, tik užsiminė, jog „prezidentės ir premjero pasitikėjimas vienu ar kitu ministru gali būti skirtingas“. „Prezidentė įvardijo argumentus, pasakė. Ar jie atrodo įtikinami, ar neįtikinami, čia sprendžia kiekvienas savarankiškai“, – sakė A.Kubilius.

Kas galėtų užimti atsilaisvinusią ministro kėdę, jis nenorėjo atskleisti, esą tai dar bus derinama koalicijoje bei aptarta su prezidente. Nei galimų kandidatų pavardžių, nei jų skaičiaus A.Kubilius neįvardijo.

Paklaustas, ar galimas variantas, kad užsienio reikalų ministre bus paskirta krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, o į šį postą ieškoma naujo kandidato, A.Kubilius atsakė: „Svarstykite, aš jums linkiu sėkmės. Turite gerą laiką, kol mes nuspręsime. Svarstykite visus variantus, bet galima atsiminti vieną paprastą dalyką, kad dažnai tokie variantai neturi nieko bendra su realybe.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius