Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 11 /14:15

V.Landsbergio paramos nesulaukęs V.Ušackas apie konservatorius: „Tai nėra Landsbergių šeimos partija“

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminiuose kandidato į prezidentus rinkimuose dalyvaujantis Vygaudas Ušackas pristatė savo užsienio politikos ir nacionalinio saugumo gaires. Jose jis pripažino Rusijos grėsmę ir iškėlė idėją greičiau didinti krašto apsaugai skiriamą biudžeto dalį.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Kyla Kinijos ne tik ekonominė, bet ir politinė, karinė galia. Prezidento Putino vadovaujamos Rusijos agresyvi politika sužalojo kaimyninių valstybių teritorinį vientisumą. Perrašomos tarptautinės teisės taisyklės, kurios kūrė tvarką nuo Antrojo pasaulinio karo pradžios.

Kartais nenuspėjama JAV prezidento politika įneša savitus, naujus politikos bruožus“, – geopolitinę situaciją, kurioje, jo manymu, esame, nupiešė V.Ušackas. Jis pastebėjo, kad vidinių problemų turi ir Europos Sąjunga.

„Koks yra mūsų, nacionalinės valstybės atsakas?“ – retoriškai klausė jis.

Jo teigimu, Lietuva turi remtis laisvės vertybėmis, įstatymo viršenybės gerbimo principais. „Lietuvos žmonių interesai bus geriausiai reiškiami, kai jie bus paremiami penkiais ramsčiais“, – savo programai įvadą padarė V.Ušackas.

„Svarbiausias mūsų skydas yra lietuvybės stiprinimas“, – pabrėžė V.Ušackas. Šį tikslą jis įvardijo kaip pirmąjį punktą.

„Manau, kad mums labai svarbu šiais permainų laikais suprasti, kad Lietuva kaip tauta išliks ir liks stipri, kai mes stiprinsime savo tautinį identitetą, investuosime į jauną, pilietišką, patriotišką Lietuvos žmogų“, – pažymėjo jis.

V.Ušackas paskelbė, kad palaiko dvigubos pilietybės idėją ir teigė, jog būtina metodiškai pagelbėti ir stiprinti lietuviškų mokyklų tinklą Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Norvegijoje, JAV ir kitose valstybėse.

Taip pat kandidatas į prezidentus išskyrė spartesnį ekonomikos augimą, investavimą į gynybinius pajėgumus, regioninės lyderystės susigrąžinimą bei ekonominės diplomatijos stiprinimą.

Žada stiprinti Lietuvos karinius pajėgumus

„Saugumo aplinka regione, reikia pripažinti, blogėjo“, – teigė V.Ušackas, pabrėždamas, kad už tai atsakinga Rusija.

Jis žadėjo, kad skatins Lietuvos politinius lyderius, jog krašto apsaugos finansavimas jau 2024 metais pasiektų 2,5 proc. BVP.

V.Ušacko teigimu, vienas svarbiausių Lietuvos tikslų yra JAV karinis buvimas regione.

„Ką Kremlius gerbia, tai Amerikos jėgą“, – konstatavo jis, pasidžiaugdamas lenkų sprendimu pasikviesti į savo valstybę nuolatinį JAV karinių pajėgų desantą ir pabrėždamas, kad Lietuva turėtų paremti šią Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos iniciatyvą.

V.Ušackas žadėjo siekti, kad nuolatinė JAV karinė bazė atsirastų ir Lietuvoje, Baltijos valstybėse.

„Dėsiu visas pastangas, kad NATO oro policiją pakeistų nuolatinė oro gynybos sistema“, – pridūrė jis.

V.Ušackas siūlė išlaikyti šauktinių tarnybą, primindamas, kad jo sūnus buvo tarp pirmųjų savanorių, prisijungusių prie naujosios šauktinių grupės. Jis pabrėžė, kad šauktinių amžių reikėtų apriboti nuo 18 iki 22 metų.

Jis taip pat parėmė idėją, kad Šaulių sąjungos nariai namuose turėtų kovinius ginklus.

Pasiūlė naują postą D.Grybauskaitei

V.Ušackas įvardino dabartinę prezidentę Dalią Grybauskaitę kaip vieną pagrindinių kandidačių į Europos Komisijos (EK) prezidento postą.

Jo manymu, D.Grybauskaitės politinė patirtis pagelbėtų Rytų partnerystės programai ir pastūmėtų Ukrainą ir Gruziją arčiau konkrečių susitarimų dėl narystės su Europos Sąjunga.

„Mūsų pastangos turėtų būti nukreiptos, kad baigusi kadenciją Dalia Grybauskaitė galėtų užimti svarbiausią postą Europos Komisijoje“, – apie įtakingą poziciją Europos Sąjungoje kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./D.Grybauskaitė ir V.Ušackas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./D.Grybauskaitė ir V.Ušackas

„Europos Sąjungą matau ne kaip federaciją“, – apie savo požiūrį į ES vystymąsi kalbėjo V.Ušackas. „Europos Sąjunga turėtų būti formuojama kaip tautų sąjunga“, – sakė jis, pabrėždamas, kad pritaria Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono iniciatyvai dėl kelių greičių Europos.

Poziciją Rusijos atžvilgiu sugriežtino

V.Ušackas teigė, kad santykiai su Rusija galimi Europos Sąjungos formatu, bet dvišalius santykius galima būtų stiprinti tik pasikeitus politiniam režimui.

„Turime pripažinti, kad agresyvi Kremliaus pozicija, teritorinės pretenzijos kaimynėms, neleidžia tikėtis, kad situacija galėtų iš esmės keistis“, – dėstė jis.

V.Ušackas teigė, kad Rusija turi išvesti okupacines pajėgas iš Ukrainos ir Gruzijos teritorijų, grąžinti Krymą ir nustoti perrašinėti istoriją.

„Nenurašykime galimos europinės Rusijos perspektyvos, palikime tiltus nesudegintus“, – pridūrė jis, siūlydamas remti demokratines jėgas Rusijoje.

„Kviečiu vertinti pagal darbus, o ne kaip rašo Rusijos spauda“

Paklaustas apie prieštaringus jo teiginius bendradarbiavimo su Rusija klausimu, kuriuos citavo „Novaya Gazeta“, V.Ušackas teigė, kad susitikime dalyvavęs žurnalistas iškraipė faktus ir pridėjo savo epitetų.

„Kviečiu jus vertinti pagal mano darbus, o ne kaip rašo Rusijos spauda. Apie Rusijos agresiją, Rusijos pavojus ir saitų išlaikymą aš kalbėjau nuolatos per pastaruosius metus nuo Krymo aneksijos.

Kalbėjau ne iš šiltų Seimo ar Vyriausybės posėdžių, o kalbėjau Rusijos televizijoje, radijuje, susitikimuose su visuomene. Kalbėjau tai ir vartojau tokius žodžius, žiūrėdamas Putinui ir Lavrovui į akis“, – pabrėžė V.Ušackas.

Ar dalyvaus pralaimėjęs Ingridai Šimonytei, neatsakė

Paklaustas, ar dalyvaus rinkimuose, jei pirminiuose konservatorių kandidatų į prezidentus rinkimuose nusileis Ingridai Šimonytei, V.Ušackas principingai vengė tikslaus atsakymo.

Jis pasiguodė, kad kol kas „demokratijos švente“ pakrikštytuose rinkimuose negali dalyvauti užsienio lietuviai, o TS-LKD partijos regioniniai skyriai taip pat menkai informuoti apie rinkimus. Todėl jis siūlė prailginti rinkimų laiką.

„Pasisakau už atvirus, orius ir garbingus rinkimus, įtraukiant visus Lietuvos piliečius. Manau, kad tai buvo pražiopsota“, – skundėsi jis, pabrėždamas, kad jis jau nuo pavasario kalbėjo apie tai, kad į šiuos rinkimus reikia įtraukti ir užsienio lietuvius.

V.Ušackas pabrėžė, kad pozityvus dalykas yra tai, kad atviruose partijos rinkimuose dalyvauja jau 16 metų sulaukę lietuviai. Jo teigimu, reikėtų siekti, kad šešiolikmečiai jau galėtų balsuoti ir savivaldos, parlamento bei prezidento rinkimuose.

Tikisi Gabrieliaus Landsbergio paramos

Vertindamas Vytauto Landsbergio viešai pareikštą paramą Ingridai Šimonytei, V.Ušackas buvo lakoniškas. Jis teigė, kad partijos sprendimą lemia ne vienos giminės norai.

„Aš labai gerbiu profesorių Landsbergį. Su juo teko daug dirbti ir tuo didžiuojuosi, bet, žinote, partija, tai nėra Landsbergių šeimos partija. Su visa pagarba jiems.

Taip, profesorius, Austėja Landsbergienė jau išreiškė paramą Ingridai Šimonytei. Man belieka tikėtis, kad Gabrielius palaikys mane“, – juokdamasis teigė diplomatas.

53 metų V.Ušackas 2008–2010 metais buvo Lietuvos užsienio reikalų ministras, yra dirbęs ambasadoriumi JAV, Didžiojoje Britanijoje, taip pat Europos Sąjungos atstovu Afganistane ir Rusijoje.

VIDEO: Kandidatas į Lietuvos prezidentus Vygaudas Ušackas: kas jis toks?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius