-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 14 /13:42

Darbo partijos pirmininko postą paliekantis V.Uspaskichas nebedalyvaus rinkimuose

Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas antradienį paskelbė, kad atsistatydina iš partijos pirmininko posto ir traukiasi iš aktyvaus politinio gyvenimo. Antradienį „darbiečiai“ planuoja išsirinkti laikinai partijos lyderio pareigas eisiantį politiką, o vasarą greičiausiai vyks pirmininko rinkimai.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį su 15min kalbėjęs V.Uspaskichas teigė, jog traukiasi iš pareigų, nes užleisti vietą nori jaunimui, naujoms idėjoms.

Teigia, kad nedalyvaus savivaldos, Seimo rinkimuose

„Aš jų jau neturiu, jau pasenęs. Reikia jaunimui duoti kelią į priekį eiti. Tai yra pagrindiniai motyvai“, – dėstė politikas.

Darbas einant partijos pirmininko pareigas, pasak jo, buvo kaip studijos keliuose geruose universitetuose.

„Didžiulis darbas, reikalaujantis daug energijos, laiko, susimąstymo, susitikimų. Tikrai man gyvenimui davė labai daug pažinčių, įdomių istorijų. Visiškai džiaugiuosi, kad teko būti [pirmininku], bet ateina laikas pasitraukti laiku“, – dėstė jis.

V.Uspaskichas neigė, jog tolimesnę savo politinę karjerą sieja su artėjančiais savivaldos ar Seimo rinkimais.

„Oi, ne“, – tepasakė jis.

Paklaustas, ką matytų savo įpėdiniu partijos pirmininko poste, V.Uspaskichas teigė, jog darbui tiktų beveik visi Seimo „darbiečiai“.

Žinokit, beveik visi Seimo nariai pakankamai kompetentingi priimti šitą postą.

„Žinokit, beveik visi Seimo nariai pakankamai kompetentingi priimti šitą postą“, – sakė V.Uspaskichas.

Politikas patvirtino, jog liks Darbo partijos nariu, europarlamentaru.

Užbaigia aktyvaus politiko gyvenimą

Pareiškimą apie tai, kad V.Uspaskichas traukiasi iš pareigų, Darbo partija išplatino antradienį.

„Nenumaldomai, anksčiau ar vėliau ateina ta diena, kai baigiasi vienas gyvenimo etapas, o tam, kad prasidėtų naujas – reikalingi nauji sprendimai. Aš ne tik tikiu, bet ir žinau – žmogus ateina į šį pasaulį mokytis, lavintis, keistis, o tam, kad sugebėtų tai įgyvendinti, jis turi judėti į priekį per naujas pamokas, išbandymus ir naujų idėjų skleidimą.

Ne visada išeina taip, kaip planuoji. Gyvenimas pasiūlo naujas aplinkybes, naujas situacijas ir koreguoja tavo planus. Žinau, kad man buvo suteikta labai daug galimybių realizuotis politiniame gyvenime, padaryti daug gerų, naudingų, efektyvių darbų valstybei ir jos žmonėms. Noriu padėkoti už tokias galimybes ir atsiprašyti, kad nesugebėjau tinkamai jų išnaudoti. Žinoma, kai ką pavyko padaryti, kai ko ne. Buvo daug klaidų dėl patirties stokos, konjunktūrinių aplinkybių ir kitų priežasčių.

Bet šiandien sąžiningai ir atvirai galiu pasakyti – į politiką atėjau vedamas idealizmo. Viskas, ką dariau, buvo nukreipta į gerą, reikalingą žmonėms ir Lietuvai rezultatą, nes myliu visus čia gimusius savo vaikus, myliu žmones ir Lietuvą, kuri suteikė man didžiules galimybes versle, politikoje, asmeniniame gyvenime. Tad galiu laisvai ir drąsiai žiūrėti visiems į akis.

Norėjau tai padaryti kitu laiku, bet gyvenimas ir aplinkybės vis koreguoja planus, verčia atidėlioti sprendimus, kurti naujus planus, tačiau šiandien būtent ta diena, kai sprendimą reikia daryti čia ir dabar, kad suteikti partijai naują impulsą, naujų idėjų, jaunatviškumą.

Tad pranešu, kad atsistatydinu iš Darbo partijos pirmininko posto ir tuo užbaigiu savo, kaip aktyvaus politiko gyvenimą. Darbo partija man, kaip politikui, yra didelis gyvenimo etapas, sentimentai nevienareikšmiški, nes tai buvo ir yra pirma mano politinė organizacija, kurios nariu aš tapau, o dar ir jos vadovu“, – rašoma V.Uspaskicho pareiškime.

Pavaduotoja: V.Uspaskichas šiek tiek perdegė

Darbo partijos pirmininko pavaduotoja, parlamentarė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė antradienį 15min teigė mačiusi, jog V.Uspaskichas eidamas partijos vadovo pareigas „perdegė“.

„Esu dėkinga V.Uspaskichui už labai didelį įdirbį, visą istoriją mūsų kartu su Darbo partija. Jis niekur nesitraukia iš partijos narių, jis ir toliau veiks. Bet kad jau yra šiek tiek perdegęs kaip pirmininkas, tą šiek tiek jaučiau ir anksčiau. Man tai pakankamai natūralus procesas. Kaip tik yra laikas išsirinkti naują pirmininką, kuris galėtų mus sėkmingai vesti į savivaldos rinkimus, o vėliau ir į Seimą“, – komentavo parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė ir Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė ir Viktoras Uspaskichas

Antradienį, anot jos, susirinks „darbiečių“ prezidiumas ir išrinks laikinai pareigas eisiantį partijos pirmininką.

„Vieną, tikriausiai, iš pavaduotojų“, – pridūrė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

V.Uspaskicho pavaduotojais dirba „darbiečių“ frakcijos seniūnas Seime Viktoras Fiodorovas, Seimo nariai Aidas Gedvilas, Andrius Mazuronis, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Vigilijus Jukna, partijos atsakingasis sekretorius Marijus Velička, Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas bei I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Pastaroji teigė, jog nesieks tapti laikinąja pirmininke.

Laikinai išrinktas Darbo partijos lyderis, pasak politikės, vėliau organizuos pirmininko rinkimų procesą.

Manau, vasarą turėtų vykti rinkimai, bet dar, aišku, diskutuosime.

„Bus sušaukta taryba, maždaug mėnesis laiko iki suvažiavimo turės patvirtinti datą, kvorumą ir visus šiuos dalykus. Manau, vasarą turėtų vykti rinkimai, bet dar, aišku, diskutuosime“, – kalbėjo I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Rinks laikiną vadovą

Kitas V.Uspaskicho pavaduotojas, „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnas V.Fiodorovas, paklaustas, ar sieks laikinai eiti partijos pirmininko pareigas, teigė, jog apie tai negalvoja.

„Žiūrėsim, kokios prezidiume diskusijos vyks, norinčių, manau, yra“, – 15min sakė jis.

V.Fiodorovas BNS sakė, kad V.Uspaskicho sprendimas buvo netikėtas.

„Mažiau nei prieš metus esame perrinkę pirmininką dar vienai kadencijai, tad tas apsisprendimas buvo netikėtas“, – teigė jis.

„Aišku, kažkada turėjo tai įvykti. Pirmininkas visą laiką kalbėdavo, kad turi ribas, kiek gali pirmininkauti partijai, jis nėra tas, kuris nori visą gyvenimą tai daryti“, – sakė V.Fiodorovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

V.Uspaskichas Darbo partijos pirmininku naujai kadencijai buvo perrinktas 2021 m. lapkričio viduryje. V.Uspaskichas su pertraukomis vadovauja partijai nuo 2003-iųjų.

Darbo partijai priklauso per 10,2 tūkst. narių. Šios partijos frakcijoje Seime yra dešimt parlamentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius