-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 21

V.Zemlys-Balevičius: „Versti sergantį žmogų eiti dirbti nėra gerai nei darbui, nei žmogui“

„Suprantama, kad sunku ir reikia ieškoti sprendimų, bet versti sergantį žmogų eiti dirbti nėra gerai nei darbui, nei žmogui, o ilgalaikiu laikotarpiu tai yra nesąmonė“, – LRT laidoje „Dienos tema“ apie sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pasirašytą įsakymą, kuriuo vadovaujantis gyvybiškai svarbių sričių darbuotojai galės dirbti kontaktinį darbą sirgdami besimptome COVID-19 forma ar po buvusio kontakto su sergančiaisiais, sakė duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min primena, kad ministro įsakymas įsigalios nuo pirmadienio. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į Lietuvoje sparčiai augančius užsikrėtimų koronavirusu skaičius.

„Turime pasirengti labiau kritiškai situacijai nei dabar ir numatėme, kad būtų užtikrintos kritiškos, gyvybiškai svarbios funkcijos. Mes parengėme tvarką ypatingai ekstremaliai situacijai, kai ji jau būtų kritiška“, – kiek anksčiau žurnalistams sakė A.Dulkys.

Pasak jo, kol kas to dar nereikia, tačiau sparčiai plintant omikron atmainai reikia būti pasirengus ir blogiausiam scenarijui.

„Dėl kreivės šokimo jau minėjau, bet sergantys žmonės, einantys į darbą, negalės normaliai funkcionuoti ir nežinau, ar norėčiau gultis į ligoninę, kad mane operuotų sergantis chirurgas. Jeigu žmones verčiame sergant eiti į darbą, tai kokia esame visuomenė? Tai nėra žmogiška ir reikėtų atsižvelgti: mokėti priedus, leisti sergančiajam dirbti pusę dienos. Suprantama, kad sunku ir reikia ieškoti sprendimų, bet versti sergantį žmogų eiti dirbti nėra gerai nei darbui, nei žmogui, o ilgalaikiu laikotarpiu tai yra nesąmonė“, – LRT penktadienį teigė V.Zemlys-Balevičius.

LRT laidoje „Dienos tema“ taip pat pasisakė Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad nors susirgusių COVID-19 skaičius ženkliai didėja, situacija ligoninėse yra stabili.

15min anksčiau skelbė, kad Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius trečiadienį patvirtino specialų planą, kaip būtų užtikrinamos gyvybiškai svarbios funkcijos omikron plitimo atveju. Savivaldybės atstovas spaudai Evaldas Utyra teigė, kad gyvybiškai svarbias sritis ir funkcijas ir kritiniu atveju padėtų užtikrinti 12 įstaigų.

„Plane atsidūrė per 800 asmenų, kurie privalėtų nepertraukiamai dirbti fiziniu būdu, kad rajone būtų užtikrintas būtiniausių paslaugų teikimas“, – sakė jis.

Daugiau skaitykite: Įsisiautėjus COVID-19, savivaldybės ruošiasi blogiausiam: lengvai sergantiems gali tekti dirbti

Remiantis ministerijos įsakymu, darbuotojai, vykdantys funkcijas, nurodytas Gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių darbuotojų, privalančių dirbti nepertraukiamai fiziniu būdu valstybės lygio ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės metu, sąraše, dirbs kitomis sąlygomis nei kiti darbuotojai.

Kokie darbuotojai patenka į šį sąrašą?

Plačiau apie tai skaitykite: Gyvybiškai svarbių per pandemiją darbuotojų sąrašas: kam gali tekti dirbti net sergant Covid-19?

Per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuoti 6478 nauji koronaviruso atvejai, 12 žmonių mirė, penktadienį pranešė Statistikos departamentas. 11 mirusiųjų buvo nepaskiepyti arba paskiepyti nepilnai. Ligoninėse šiuo metu gydomi 982 COVID-19 sergantys pacientai – maždaug 100 mažiau nei prieš parą, 91 iš jų – reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius