Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

V.Landsbergis apie derybas su Darbo partija: esame įmynę į daiktą, kurio neįvardinsiu

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Politikos komiteto pirmininkas europarlamentaras Vytautas Landsbergis klaida vadina partijos vadovų sprendimą konsultacijoms dėl galimo bendradarbiavimo kviestis opozicinę Darbo partiją.
Vytautas Landsbergis ir Andrius Kubilius
Vytautas Landsbergis ir Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Dar – turiu nuojautą – esame įmynę į daiktą, kurio neįvardinsiu. Užtat įvardinkim V.Uspaskicho elgesį TS-LKD atžvilgiu“, – rašoma V.Landsbergio pirmadienį partijos prezidiumui adresuotame laiške.

Anot V.Landsbergio, „partijos vadovų žingsnis neatsargus ir neaptartas“. Jo pasekmės jau dabar neigiamos.

„Ar dar kas nors sveikina tokį „realizmą“? Tėvynės sąjunga atsidūrė ne lyderės, o pažemintosios padėtyje. Vien V.Uspaskicho pasityčiojimai iš jo demonstratyviai pergalingų aukštumų turėtų prablaivinti klaidos autorius. Apskritai kas sumąstė šio teistino veikėjo moralinę reabilitaciją TS-LKD vardu?“, – klausia V.Landsbergis.

Praėjusią savaitę žiniasklaidai komentuodamas kvietimą Darbo partijai konsultuotis dėl galimybių bendradarbiauti su valdančiaisiais, V.Landsbergis teigė, jog reiktų atskirti vadą nuo partijos.Pasak jo, jei partija dar turi garbės, ji negali tęsti jokių „koalicinių“ derybų su įžeidinėjančiu, chamizmo kupinu asmeniu arba jo įgaliotiniais.

„Tačiau šiandien tikėtis, kad dalis racionalesnių Darbo frakcijos atstovų nebalsuos prieš biudžetą, yra veikiau nerealu. Reiškia padėtį pabloginom. Kitaip tariant – šūvis sau į koją.

Dar prasčiau, kad ši situacija nebuvo neišvengiama. Priešingai – išvengiama. Pakako neišsigąsti ir nedaryti baimės klaidų. Pakeisti vieną ministrą – dar ne pasaulio pabaiga. Pasitampyti su biudžetu – kur to nebūna. Galima dirbti ir neturint garantuotos daugumos Seime, tačiau inicijuojant ir aiškinant naudingus darbus“, – rašo europarlamentaras.

Ketvirtadienį posėdžiavęs V.Landsbergio vadovaujamas partijos Politikos komitetas konstatuoja, kad kviečiant į koaliciją V. Uspaskicho vadovaujamą Darbo partiją, kuriai kartu su jos vadovu keliami sunkūs finansiniai kaltinimai, buvo padaryta klaida, TS-LKD parašo, nederinto net su prezidiumu, po koalicijos „Kreipimusi į Darbo partijos ir frakcijos Seime vadovybę“ neturėjo būti.

„Konsultacijos su opozicinėmis frakcijomis Seime dėl svarbių visuomenei ir valstybei balsavimų yra naudingos, tačiau turi būti vedamos diskretiškiau ir konkrečiau, be tuščios retorikos, vengiant sukelti abejonių dėl partijos principų“, – teigiama TS-LKD Politikos komiteto sprendime.

Čia pat nurodoma, kad komitetas „reikalauja, kad praktikuojamas politinių sprendimų priėmimo mechanizmas būtų apsvarstytas Tarybos posėdyje, kurį reikia sušaukti artimiausiu metu“.

Kaip nurodo V.Landsbergio laišką ir Politikos komiteto sprendimą išplatinę buvusių tautininkų atstovai TS-LKD, minėtas laiškas nebuvo partijos sekretoriato išplatintas frakcijos nariams. Dėl to ir dėl sprendimo nesuderinus su TS-LKD prezidiumu, Taryba, Politikos komitetu pradėti derybas su Darbo partija bus kreiptasi į Priežiuros komitetą.

Praėjusią savaitę žiniasklaidai komentuodamas kvietimą Darbo partijai konsultuotis dėl galimybių bendradarbiauti su valdančiaisiais, V.Landsbergis teigė, jog reiktų atskirti vadą nuo partijos.

Jis tokį valdančiųjų kvietimą vadino informaciniu patikrinimu siekiant išsiaiškinti, pavyzdžiui, kokią poziciją užimtų Darbo partija, jeigu visos opozicinės partijos rastų būdą susivienyti ir bandyti perimti valdžią.

„Organizacija pavaldi vienam vadui, galbūt jo išlaikoma. O vadas yra kaltinamas sunkiais finansiniais nusikaltimais. Čia yra bendradarbiavimo kliūtis. Bet kol kas galbūt dar nėra kalbama apie bendradarbiavimą, tai yra santykių pasiaiškinimas. Jeigu, pavyzdžiui, vienaip ar kitaip pasibaigtų Viktoro Uspaskicho byla, būtų viena situacija, jei jis nebebūtų partijos pirmininkas, būtų visai kita situacija. Partiją reikia atskirti nuo pirmininko“, – portale delfi.lt cituojamas europarlamentaras.

Spalio 20 dieną opozicinė DP sulaukė valdančiosios Permainų koalicijos partnerių pasiūlymo pradėti konsultacijas dėl galimo bendro darbo koalicijoje.

Centro-dešiniųjų arba Permainų koalicija buvo suformuota po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų, po kurių iš valdžios buvo priversti pasitraukti socialdemokratai. Apie pavojų koalicijos stabilumui imta kalbėti, kai suskilo A.Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos frakcija Seime.

Dabartinė Permainų koalicija, kurią sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei Prisikėlimo partija, Seime turi 72 balsus iš 141.

Opozicinę Darbo partijos frakciją sudaro 10 narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius