-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 21

V.Šustausko metami kaltinimai žydams verti prokurorų dėmesio

Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderis tituluojamo Vytauto Šustausko platinamuose pranešimuose žydų tautybės žmonės kaltinami neva sukėlę pasaulio ekonominę krizę.
Vytautas Šustauskas
Šustauskas / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

Prokurorai neatsako, ar tokie pareiškimai gali būti vertinami kaip kurstymas prieš žydus ir ar verti jų susidomėjimo, tačiau kai kurie teisės ekspertai laiko tai akivaizdžia nusikalstama veika.

Vilniaus universiteto teisininkas Dainius Žalimas BNS teigė įžvelgiantis LLS pareiškime apie žydų esą sukeltą finansų krizę tautinės nesantaikos kurstymo požymių.

„Nematau čia nieko įžeidžiančio – šitam pareiškime nėra nieko priešiško, neparašyta, kad reikia žydus šaudyti, mušti, vyti iš Lietuvos. Bet žmonės turi tiesą žinoti, kas valdo pinigus, sukėlė krizę. Įvardinti kaltininkus – netgi kiekvieno doro žmogaus pareiga. O jūs iškart ant to žodžio jojate – nesantaika. Kokia čia nesantaika? O ką, jau prokuratūra domisi?“, – susirūpino V.Šustauskas.

LLS žiniasklaidai platinamuose pareiškimuose išsako pasipiktinimą finansų krize ir nesugebėjimu jos spręsti. Kaltė dėl ekonomikos problemų pranešime suverčiama žydų tautybės žmonėms.

„Kodėl Seimas bijo įvardinti, kas kaltas dėl pasaulio finansų krizės? Ar ne todėl, kad pačiame Seime yra daug žydų, susilietuvinusių ar susirusinusių pavardes? Juk visiems lietuviams aišku, kad kalti žydai, valdantys pasaulio, tame tarpe ir Lietuvos, finansus“, – tvirtina LLS.

V.Šustauskas BNS penktadienį teigė antisemitizmo apraiškų šiame pranešime neįžvelgiantis ir tenorintis „atskleisti tautai tiesą“.

„Nematau čia nieko įžeidžiančio – šitam pareiškime nėra nieko priešiško, neparašyta, kad reikia žydus šaudyti, mušti, vyti iš Lietuvos. Bet žmonės turi tiesą žinoti, kas valdo pinigus, sukėlė krizę. Įvardinti kaltininkus – netgi kiekvieno doro žmogaus pareiga. O jūs iškart ant to žodžio jojate – nesantaika. Kokia čia nesantaika? O ką, jau prokuratūra domisi?“, – susirūpino V.Šustauskas.

Generalinės prokuratūros (GP) prokurorai nebuvo linkę tiesiogiai atsakyti, ar tokie pareiškimai verti jų susidomėjimo.

„Nemačiau to pareiškimo, bet jei minima ta tautybė, dar nereiškia, kad ji kurstoma. Nekomentuosiu tokių dalykų – prokurorai dirba post factum, atsitikus įvykiui, o ne duoda išankstinius vertinimus“, – teigė GP Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

„Reikia turėti medžiagą, matyti, kokie duomenys, ir tada spręsti, ar yra nusikalstamos veikos požymiai. Reikia matyti, ar tai užuominos, ar tiesioginis išsireiškimas, nukreiptas į kurstymą prieš kažką. Jei jis (V.Šustauskas – BNS) nustatė, kad 65 proc. (parlamentarų esą žydai – BNS), tai čia, matyt, jo nuomonė. O kas liečia ikiteisminį tyrimą, tai nežinau... Kitąkart atrodo kurstymas, bet gauni ekspertų išvadą – ir pasirodo visiškai kitaip“, – sakė R.Valentukevičiaus vadovaujamame skyriuje dirbantis prokuroras Alvydas Valiukevičius.

Tuo metu Vilniaus universiteto teisininkas Dainius Žalimas BNS teigė įžvelgiantis LLS pareiškime ne tik tautinį kurstymą, bet ir nacistinių pažiūrų proveržį.

„Panašios mintys, kažkada išsakytos „Respublikos“ redaktoriaus, nebuvo pripažintos tautinės neapykantos kurstymu, nors, mano požiūriu, tai yra akivaizdus kurstymas - nusikalstama veika. Dėl šalies problemų kaltinti vieną ir labai mažą dalį sudarančią gyventojų grupę šiaip jau yra atvirai nacistinės ideologijos elementų perėmimas“, – aiškino teisės ekspertas.

Jo nuomone, šis V.Šustausko ir jo partijos pasisakymas turėtų sulaukti atitinkamo tyrėjų dėmesio, kaip kad atsitiko su Mindaugo Murzos vadovaujamu Vieninguoju lietuvių nacionaldarbininkų sąjūdžiu (VLNDS) – rugpjūtį prokurorai, susipažinę su judėjimo interneto svetainėje skelbta informacija, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo kurstymo prieš žydų tautybės ir kitų žmonių grupę dėl jų rasės, tautybės ir kilmės.

„Čia lengva įžvelgti analogiją su Mindaugo Murzos vadovaujama organizacija, kurie taip pat dėl visų pasaulio problemų kaltina pasaulinę judokratiją. Ikiteisminis tyrimas pradėtas prieš M.Murzą, tai, matyt, analogiškai reikėtų imtis ir čia. Man keista, kad šie dalykai paliekami be dėmesio, bet čia, matyt, visa mūsų teisingumo sistema šlubuoja“, – tikino D.Žalimas.

Pasak teisininko, Teisingumo ministerija galėtų imtis iniciatyvos likviduoti oficialiai įregistruotą nacistinių pažiūrų partiją LLS.

D.Žalimo teigimu, per krizes visame pasaulyje paprastai atsiranda neonacistinių organizacijų, kaltinančių tautines ar seksualines mažumas dėl įvairių valstybėje kylančių problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius