Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 02

V.Uspaskichas: „Jei programa nepasitvirtins, užstatysiu turtą!“

Darbo partijos (DP) pirmininkas Viktoras Uspaskichas taip tiki savo siūlymais valdantiesiems, kad už juos yra pasiruošęs atsakyti ir asmeniniu turtu.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

DP lyderio teigimu, partijos siūlymų finansinis efektas siekia 2,5 mlrd. Lt, be to, kitąmet tai leistų sukurti 50 tūkst. papildomų darbo vietų, o dar po metų – apie 70–80 tūkst. darbo vietų.

„Tai yra visiškai realu ir, jei reikia, galiu užstatyti savo turtą, jei ši programa neatneš tokio rezultato, kokį žadame“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė V.Uspaskichas.

Jo turtas šiuo metu yra vertas apie 300 mln. Lt. „Savo turtu mažų mažiausiai galiu garantuoti, žmonos negaliu. Šita idėja man kilo ekspromtu... Bet esmė – ne kiek kainuoja, esmė, kad aš garantuoju (efektą) ir užstatau savo turtą, nes tikiu savo programa“, – kiek vėliau patikslino europarlamentaras.

V.Uspaskichas piktinosi, jog finansų ministrė Ingrida Šimonytė kritikuoja DP siūlymus, esą jie „sugriautų biudžetą“, neišklausiusi pačių „darbiečių“ komentarų.

„Kiekviena eilutė reikalauja komentaro. Ir jei reikia, tai mes esame pasiruošę 24 valandas per parą šnekėtis, – teigė V.Uspaskichas. – Kaip gali ministrė kritikuoti, kad sujauks biudžetą, jei ji nematė projekto? Jūs kviečiate ministrę (komentuoti) – pakvieskite ir mane šalia!“

DP pirmininko teigimu, siūlymams įgyvendinti reikėtų priimti 50–60 teisės aktų. Europarlamentaru tapęs V.Uspaskichas teigė esąs pasiruošęs pasiimti savaitę atostogų ir visus reikiamus įstatymus pataisyti pats.

DP pirmininkas pabrėžė, kad jei valdantieji neįsiklausys į jų siūlymus, DP frakcijos paramos priimant biudžetą Seime tikrai nesulauks. „Kai kur mes galime derėtis, tas vietas pažymėjome. Bet mes turime sėsti ir kalbėtis“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Logiškumas netradicinėse ribose vadinasi genialumu. Visi, kas gavo Nobelio premiją, ėjo ne logiškumo keliu, netradiciniu keliu ir pasiekė gerus rezultatus, – sakė V.Uspaskichas.

Lyginosi su Nobelio laureatais

V.Uspaskichas pakartojo esąs pasiruošęs ginti partijos programą tiek viešojoje erdvėje, tiek už uždarų durų. DP siūlymus jis lygino su Nobelio premijų laureatų išradimais. „Logiškumas netradicinėse ribose vadinasi genialumu. Visi, kas gavo Nobelio premiją, ėjo ne logiškumo keliu, netradiciniu keliu ir pasiekė gerus rezultatus. (...) Gal Lietuvoje yra tradicija didinti mokesčius ir taip bandyti surinkti daugiau mokesčių, bet mes siūlome Lietuvai netradicinį būdą, kad mokesčių našta tiems ūkio subjektams, kurie konkuruoja su importu, būtų lengvesnė“, – aiškino DP pirmininkas.

DP siūlo nuo 21 proc. iki 7 proc. mažinti PVM visoms įmonėms, kurios savo produkciją eksportuoja arba vietos rinkoje konkuruoja su įvežtine. „PVM tarifai būtinoms prekėms yra gerokai mažesni. Pavyzdžiui, Vokietijoje – 7 proc., Prancūzijoje – 5 proc., Čekijoje – 5 proc., Nyderlanduose – 6 proc., Šveicarijoje – 2,4 proc., Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kipre, Maltoje – nulis proc., Lenkijoje – 3 proc., Italijoje – 3 proc.“, – vardijo V.Uspaskichas, atsakydamas į teiginius, jog ES direktyvos neleidžia mažinti PVM iki 7 proc.

Anot jo, mokestį būtų galima mažinti tam tikroms ūkio šakoms, pavyzdžiui, daržovėms, pienui, grūdams, vaisiams, mėsai ar pan. „Teiginiai, neva tai gali sujaukti biudžetą, – netiesa, tai yra tik 7,8 proc. įmonių iš visų Lietuvos įmonių“, – aiškino V.Uspaskichas.

Smaugti monopolijas, gaivinti smulkiuosius

Jis pabrėžė, kad DP siūlo pirmiausia atgaivinti verslą. DP siūlo skatinti smulkųjį bei vidutinį verslą, didesniais mokesčiais apmokestinant monopolininkų ir didžiųjų prekybos centrų nekilnojamąjį turtą.

„Pritaikius visą šią sistemą bus galima taikyti demonopolizavimą mažmeninei rinkai. Iš ten laukiamos pajamos per metus siektų apie 0,5 mlrd. Lt“, – sakė DP pirmininkas.

DP siūlo gyventojų pajamų mokestį mažinti iki 10 proc., pelno mokestį – iki 5 proc., „Sodros“ – iki 10 procentų. Darbo partijos pakete yra ir siūlymas sunkmečiu įvesti nekilnojamojo turto mokestį.

„Mes siūlome nemažinti „Sodros“ biudžeto, tai yra nemažinti senatvės pensijų, dirbančiųjų pensijų, motinystės išmokų, išmokų neįgaliesiems, viešajam transportui ir t. t. Taip pat nedidinti 2 proc. „Sodros“ mokesčio. Visa tai sudaro apie 1 mlrd. Lt“, – skaičiavo V.Uspaskichas ir čia pat paaiškino, iš kur gautų trūkstamų lėšų.

Esą per 400 mln. Lt būtų galima gauti aktyviau kontroliuojant įmonėms išduodamus leidimus CO2 išmetimams – nepanaudotus parduodant rinkoje. Esą kvotos išmetimams nebuvo perskaičiuotos nuo 1990 metų, tačiau įmonės modernizavo įrangą ir išmetimai sumažėjo daugiau nei perpus, tuo tarpu leidimų vis dar išduodama tiek pat. „Siūlome griežtai reguliuoti išmetimus, sunaudojimus, o likusius leidimus atiduoti Finansų ministerijai. Ne Aplinkos, o Finansų ministerijai, ji užsiima vertybiniais popieriais, jie turi juos platinti. Iš čia galima gauti apie 400 mln. Lt“, – teigė DP pirmininkas. Šiuo metu taršos leidimus prižiūri Aplinkos ministerija.

Dar per 0,5 mlrd. Lt „darbiečiai“ siūlo gauti įvedant 5 proc. turto mokestį energetikos įmonėms, kurių turimas turtas šiuo metu viršija 10 mlrd. Lt.

Opozicinė Darbo partija valdančiąją Permainų koaliciją žada paremti tik tuo atveju, jeigu iki 2010 metų nacionalinio biudžeto priėmimo bus priimtas jų siūlomas įstatymų pakeitimų paketas.

Opozicinė Darbo partija valdančiosios koalicijos partnerių pasiūlymo pradėti konsultacijas dėl galimo bendro darbo koalicijoje sulaukė spalio 20 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius