Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 29

VAATC direktoriaus rinkimų pelkė: kuo daugiau aiškinasi sostinės valdžia, tuo labiau klimpsta

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei sunkiai sekasi paaiškinti, kaip Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vadovu tapo buvęs mero Remigijaus Šimašiaus pavaldinys Teisingumo ministerijoje Tomas Vaitkevičius. 15min.lt sužinojo, kad kovojant dėl įtakos VAATC iš bendrovės pasitraukė vienas valdybos narys, nes neapsikentė tokios vadybos.
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugpjūčio pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybės tinklalapyje buvo paskelbta apie konkursą, kuriuo ieškota VAATC vadovo. Jame buvo išvardinti reikalavimai.

Paaiškėjus, kad vadovu tapo T.Vaitkevičius, sostinės „darbiečiai“ kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl galimos korupcijos, nes T.Vaitkevičius šių reikalavimų neatitinka.

Tačiau jis yra buvęs viceministru tuo metu, kai teisingumo ministro pareigas ėjo R.Šimašius, taip pat priklausė Liberalų sąjūdžiui.

Teisingumo ministerijos nuotr./T.Vaitkevičius
Teisingumo ministerijos nuotr./T.Vaitkevičius

Šia istorija susidomėjus 15min.lt, administracijos direktorė A.Vaitkunskienė teigė, kad VAATC yra uždaroji akcinė bendrovė, kurios vadovą išsirenka valdyba – tam konkurso skelbti nereikia.

Tačiau ji taip ir nesugebėjo paaiškinti, kodėl konkursas buvo paskelbtas ir kokia jo baigtis, mat paskelbus konkursą į pareigas jo taip lengvai nutraukti negalima, tam turi būti priežastys, pavyzdžiui, neatsirado norinčiųjų dalyvauti arba dalyviai nesurinko pakankamai balų ir panašiai.

A.Vaitkunskienė: jokio konkurso nebuvo

15min.lt apie konkursą paklausta A.Vaitkunskienė aiškino, kad savivaldybėje jokio konkurso nebuvo.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad tai buvo skelbimas, bet ne konkursas, teikti CV dėl VAATC direktoriaus pozicijos. Skelbimas, patalpintas savivaldybės tinklalapyje, kvietė potencialius dalyvius siųsti CV“, – teigiama jos raštu atsiųstame atsakyme.

15min.lt nuotr. /Skelbimas apie konkursą
15min.lt nuotr. /Skelbimas apie konkursą  savivaldybės tinklalapyje.

Nors iki šiol puslapyje esantis skelbimas yra pavadintas taip: „VAATC direktoriaus konkursas“.

„Visiems puikiai žinoma, kad UAB direktoriui atrinkti iš viso nereikia konkurso. Todėl ar skelbtas, ar nutrauktas tas konkursas ir t.t. – nėra reikšminga, svarbu, kad valdyba rado tinkamą kandidatą ir patvirtino jį balsų dauguma. Ir nėra jokių abejonių, kad jis puikiai vykdys savo pareigas“, – teigė A.Vaitkunskienė.

Mįslių tik daugiau

Anot direktorės, VAATC valdyba išsirinko atrankos komisiją iš 3 valdybos narių, kuriai buvo patikėta pateikti valdybai atrinktus kandidatus iš visų gautų CV.

Į šį skelbimą T.Vaitkevičius vis tiek atsiliepti negalėjo, nes jis neatitinka išvardintų sąlygų.

Jų, anot pašnekovės, komisija sulaukė 23.

Tačiau A.Vaitkunskienė neatsakė į 15min.lt klausimą, ar tarp šių CV buvo ir T.Vaitkevičiaus gyvenimo aprašymas.

Jei A.Vaitkunskienė teisi, ir jokio oficialaus konkurso paskelbta nebuvo, į šį skelbimą T.Vaitkevičius vis tiek atsiliepti negalėjo, nes jis neatitinka išvardintų sąlygų  turėti ne mažesnę kaip 3 metų sėkmingo vadovavimo įmonei patirtį bei turėti investicinių, taip pat ir Europos Sąjungos (ES) lėšų finansuojamų, projektų sėkmingo valdymo patirtį.

T.Vaitkevičių atrado žaibo greičiu

Toliau A.Vaitkunskienė dėstė, jog skelbimo galiojimo laikas buvo pratęstas, nes nepavyko rasti tinkamų kandidatų.

„Atrankos komisija susitiko su potencialiais kandidatais, tame tarpe ir su T.Vaitkevičiumi, ir pristatė valdybai atrinktas kandidatūras. Valdyba išsirinko T.Vaitkevičių, kaip labiausiai tinkamą kandidatą šiai įmonei“, – teigiama direktorės atsakyme.

Ir kitaip, nei teigia administracijos direktorė, su M.Varaška bendravo ne atranką vykdę valdybos nariai, o Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Personalo departamento Mokymų ir veiklos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė.

Apie konkurso, kaip rašoma tinklalapyje, arba skelbimo, kaip teigia A.Vaitkunskienė, galiojimo laiko pratęsimą savivaldybės tinklalapyje 15min.lt nieko rasti nepavyko, skelbime nurodoma, kad CV savivaldybė laukė nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 8 dienos.

Tačiau gali būti, kad jokio pratęsimo nebuvo.

Vienas konkurso dalyvių – buvęs Seimo narys, dabar – Elektronikos platintojų asociacijai vadovaujantis Mantas Varaška gavo įsitikinti, jog vadovas buvo rastas žaibiškai.

Ir, kitaip nei teigia administracijos direktorė, su M.Varaška raštu bendravo ne atranką vykdę valdybos nariai, o Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Personalo departamento Mokymų ir veiklos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė.

Atranka vyko trumpiau, nei numatyta

Į šias pareigas pretendavęs M.Varaška 15min.lt pasakojo, kad paskutinę dieną, kai buvo galima priduoti dokumentus, jis sužinojo, kad vadovas jau yra rastas.

LŽ nuotr./M.Varaška
LŽ nuotr./M.Varaška

„Radus tinkamą kandidatą, ji (atranka – aut.) buvo nutraukta anksčiau negu buvo planuota ir dabar jau nebėra vykdoma“, – tokį atsakymą jam atsiuntė savivaldybės specialistė.

Nuo tada, kai paskelbiamos žaidimo taisyklės, jos yra privalomos, o atšaukimo konkurso nebuvo.

Teisininko išsilavinimą turintis M.Varaška dar bandė paaiškinti, kad VAATC steigėjai yra vieši juridiniai asmenys, kuriuos saisto Viešojo administravimo įstatymas ir kad apie nutrauktą konkursą informacija turėjo būti išplatinta, antraip jis turėjo būti tęsiamas iki galo.

Tačiau į šį M.Varaškos laišką savivaldybės atstovai nebeatsakė.

„Nuo tada, kai paskelbiamos žaidimo taisyklės, jos yra privalomos, o atšaukimo konkurso nebuvo. Tuo metu tik skėstelėjau rankomis, labai nesiveržiau į tą vietą“, – 15min.lt sakė M.Varaška.

Mokslininkas išsigando politikų žaidimų?

15min.lt sužinojo, kad verdant kovai dėl įtakos VAATC iš jos valdybos atsistatydino Vilniaus Gedimino technikos universiteto Senato pirmininkas, technologijos mokslų daktaras Donatas Čygas.

Esą kai D.Čygas pareiškė išeisiąs, jei taip tęsis, niekas į tai rimtai nežiūrėjo, tačiau jis galiausiai savo pažadą išpildė.

Jis 15min.lt savo sprendimą aiškino per dideliu krūviu: „Buvau pagalvojęs, kad ten kitoks darbo pobūdis, bet kai nuėjau į pirmą posėdį ir pamačiau, kad ten labai rimtas darbas ir kadangi universitete turiu eilę pareigų, paprašiau mane atleisti, nes nesugebėsiu tiek dalyvauti, kiek reikia“.

Tačiau gerai su situacija susipažinęs asmuo 15min.lt pasakojo, kad iš tiesų D.Čygas nenorėjo veltis į politikų žaidimus.

Anot pašnekovo, su naujo vadovo rinkimu valdybos nario pasitraukimo sieti nereikėtų, tačiau jis išsigando VAATC sklandančios atmosferos. Esą kai D.Čygas pareiškė išeisiąs, jei taip tęsis, niekas į tai rimtai nežiūrėjo, tačiau jis galiausiai savo pažadą išpildė.

Nors Vilniaus savivaldybė yra stambiausia ir daugiausiai įtakos turinti VAATC akcininkė, vienasmenių sprendimų ji priimti negali. Be sostinės, VAATC valdyme dalyvauja Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės, Vilniaus rajono ir Elektrėnų savivaldybės.

VAATC įgyvendina atliekų rūšiavimo gamyklos projektą.

34,754 mln. eurų vertės atliekų rūšiavimo gamykla, kurią stato „Energesman“, turėtų iškilti iki šių metų pabaigos.

Gamykla statoma šalia Gariūnų turgavietės, ji turėtų per metus perdirbti iki 250 tūkst. tonų atliekų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius