Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 22

Vabzdžiaėdžių boružių antplūdis nustebino Ventės rago senbuvius

Lyg raudonų bruknių uogos byrėtų į smėlį tarp pirštų. Toks jausmas apima, sauja pasėmus lėtai ropojančių raudontaškių boružių kirbynę iš bet kurio pašalio Ventės rage. Jos spurda ir veržiasi per tarpupirščius atgal ant šilumą saugančių akmenų.
Boružių kirbynė apniko Ventės ragą
Boružių kirbynė apniko Ventės ragą / V.Jusio nuotr.

Dešinioji Kuršių marių priekrantė,  akmenys, bangų suplaktas žvirgždas, smėlis, nudžiūvę stagarai ir  dar žaliuojanti augmenija – apnikti šimtais tūkstančių šių  vabalėlių. 

Jie paniojasi į voratinklius, kurių nesibaigiančiais tinklais yra apregztos šalpžemių viksvos, nendrynai ir pievų  žolynai.

„Tokio kiekio boružių čia man dar neteko matyti“, – sako Ventės rago ornitologinės stoties vyriausiasis ornitologas Vytautas Jusys.

V. Jusio nuotr./Boružės Ventės rage
V. Jusio nuotr./Boružės Ventės rage

Gamtininkas spėja, jog boružės prie Kuršių marių ėmė telktis, kai oras  savaitgalį ženkliai sušilo. Saulė pakaitino, ir šie  smulkiais vabzdžiais bei amarais mintantys vabalai  iš po lapų pajudėjo ta linkme, kur jų  apsčiai dar gali būti. Drėgme ir šiluma lepinamoje pamario juostoje.

Praėjusį savaitgalį  šiuo  neįprastu  reiškiniu ir gyvosios gamtos žavesiu  savo  gyvybinės energijos  išteklius pamaryje pildė šimtai čia atvykusių žmonių.   Jie gėrėjosi ne tik neįprasta boružių gausa.

Vieni stebėjo paukščius, kiti žvejojo, treti fotografavo ar plaukiojo laivais.

„Atsisveikiname taip  šiltai ir įspūdingai su rudeniu,  nes artėja priešžiemio mėnuo, nykus lapkritis, – sakė iš Birštono atvykę keli poilsiautojai.
 

V. Jusio nuotr./Ventės ragas
V. Jusio nuotr./Ventės ragas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius