Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 21

Vagišiai dviračius gvelbia be skrupulų

Dviratininkams Vilnius nėra saugus miestas, mat palikęs prirakintą dviratį viešoje vietoje jo gali nerasti ir po penkių minučių. Policijos ir savivaldybės atstovai teigia niekuo negalintys padėti ir siūlo dviratininkams patiems akyliau saugoti savo turtą. Tačiau užsienio praktika rodo, kad ilgapirščius galima sutramdyti.
Policija vilniečiams kaip vienintelį prevencijos būdą siūlo pasižymėti dviračius specialiais kodais, kurie padėtų išaiškinti vogto daikto šeimininką.
Policija vilniečiams kaip vienintelį prevencijos būdą siūlo pasižymėti dviračius specialiais kodais, kurie padėtų išaiškinti vogto daikto šeimininką. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Vagystė Dviratis

Vilnietė Ingrida Andrulytė, šią vasarą netekusi dviračio (jau trečio per dvejus metus), kreipėsi į „15min“ redakciją. „Ir skaudu, ir pikta, nes dviračiai nebuvo paliekami gatvėse ar prie prekybos centrų. Jie buvo pavogti iš gana saugių vietų, – sakė moteris. – Spėju, kad Vilniuje veikia vagių grupės, kurios stebi, kur kas saugo dviračius, yra apsiginklavusios visomis reikiamomis priemonėmis ir, kas yra pikčiausia, gali vogti ir būti tikri, kad niekas jų nei gaudys, nei baus.“ Moteris prisipažino, kad per tris vagystes patyrė daugiau nei 7 tūkst. Lt nuostolį.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus vyriausiasis specialistas Jevgenijus Liepis pasakojo, kad policija dviratininkus ragina tiesiog nepalikti dviračių neprirakintų, visada pastatyti juos taip, kad matytum. „Taip pat reikėtų dviratį pažymėti policijoje – ant jo rėmo išraižyti kodą, kad vagystės atveju jį būtų galima greičiau atpažinti“, – pasakojo J.Liepis. Jis pripažino, kad kitų prevencijos priemonių šiuo klausimu policija Vilniuje nesiima.

Ši dviratininkų problema nerūpi ir savivaldybei. „Vykdome bendrą programą, kuri padeda apsisaugoti nuo vagysčių – „Saugi kaimynystė“. Tačiau neturime jokios programos, skirtos būtent dviračiams apsaugoti“, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.

Policijos Prevencijos skyriaus vyriausiojo specialisto J.Liepio tvirtinimu, dviračio žymėjimo procedūrą kiekvienas miestietis artimiausiame teritoriniame policijos komisariate gali atlikti nemokamai. „Tereikia pasiskambinti ir iš anksto susitarti, kada atvešite dviratį“, – sakė J.Liepis.

Vis dėlto kodas nuo vagystės neapsaugo. Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininko pavaduotojas Frankas Wurftas teigė, kad Vilniuje dviračių vagystės – didelė problema. „Visų pirma mieste nėra saugių stovų. Dabar esantys yra nepritaikyti įstatyti priekinį ratą, prie jų rakinamas tik dviračio rėmas, – pasakojo F.Wurftas. – Be to, ir policija mažai dėmesio tam skiria. Jei pavagiamas dviratis, jie užregistruoja, ir viskas. Vagims ramus gyvenimas.“ Dviračių entuziasto tvirtinimu, policija taip pat neturi sistemos, kur galėtų skelbti apie rastus vogtus dviračius.

Paklaustas, kaip užsienyje žmonės savo dviračius saugo nuo vagių, F.Wurftas pasakojo, kad Londone įrengti saugesni dviračių stovai. „Policija bendrauja su pagautais vagimis, kad išsiaiškintų jų vogimo techniką“, – sakė F.Wurftas.

Turime duomenų, kad vogti dviračiai dažnai išvežami į kaimo vietoves. 

Olandijoje policija į dviračius įmontuoja tam tikras mikroschemas, vėliau radarais per atstumą gali nustatyti važiuojančio dviračio numerį ir išsiaiškinti, ar jis vogtas.

Užsienyje gana populiaru apdrausti savo dviratį. „Tokia paslauga yra ir Lietuvoje, tačiau čia labai neaiškios draudimo sąlygos“, – sakė F.Wurftas.

Nuomininkus apvagia rečiau

Dviračių pardavimu ir nuoma užsiimančios bendrovės „Dviratis plius“ pardavėjas-konsultantas Žilvinas Grigas pasakojo, kad jų nuomos centrui niekada neteko susidurti su dviračių vagystėmis. „Matyt, įtakos turi gana didelis – 150 Lt – užstatas. Be to, užsirašome visus kliento asmens duomenis, namų adresą ir telefono numerį“, – sakė Ž.Grigas. Jis taip pat minėjo, kad bendrovė sąmoningai nuomoja nenaujus dviračius. „Taip mažiau pagundos juos vogti“, – teigė pašnekovas.

Kitokia patirtimi pasidalijo dviračius nuomojančios bendrovės „Baltic Cycle“ vadovas Jonas Dovydėnas. Jo teigimu, vagišiai dviračių yra nušvilpę ir iš klientų, ir iš jų pačių.

„Kartą klientui išsinuomojus dviratį vagis nukirpo spyną. O kitą kartą dviračiai buvo nuvaryti iš po nosies – jie stovėjo netoli mūsų biuro“, – sakė J.Dovydėnas. Pašnekovas tvirtino, kad tik vieną pavogtą dviratį pavyko rasti savo jėgomis. „Dviratis buvo išskirtinis, panašus į motociklą, tad vakare pažįstami jį pastebėjo, o vagis išsigandęs tiesiog pabėgo“, – pasakojo J.Dovydėnas.

Jis tvirtino, kad bendrovė nuo ilgapirščių saugosi pirkdama brangesnes ir tvirtesnes spynas, įspėja klientus labiau saugoti dviračius. „Ir patys teikiame saugojimo paslaugas. Klientas gali pristatyti dviratį į punktą, sumokėti už valandą 1 Lt ar už parą 5 Lt ir mūsų darbuotojas akylai jį saugos“, – sakė J.Dovydėnas.

Tokie punktai Vilniuje kol kas yra tik 4: Europos aikštėje, prie Jeruzalės parduotuvės „Iki“, Žirmūnuose prie „Iki Minsko“ ir senamiestyje, Bernardinų gatvėje. „Per dieną kiekviename punkte saugome bent 3 dviračius. Tačiau žmonės vis labiau supranta, kad reikia rūpintis savo transporto priemone ir negailėti kelių litų“, – sakė pašnekovas.

Vogtus dviračius – į kaimą

Tvarką miesto centre prižiūrinčio VPK 3-iojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas pasakojo, kad dviračių vagystės tiriamos, kaip ir bet kurios kitos. „Vykstame į įvykio vietą, bandome ieškoti iš karto. Paskui tenka ir turgavietes perkrėsti, ir išplatinti pranešimus kitiems kolegoms, koks dviratis dingo. Tačiau turime duomenų, kad vogti dviračiai dažnai išvežami į kaimo vietoves“, – teigė G.Vidžiūnas.

Jis perspėjo, kad dviračiai labiausiai vagiami centrinėse miesto gatvėse. „Vien mūsų komisariate šiemet užregistruotos 148 dviračių vagystės. O kiek dar yra kituose komisariatuose, o kiek yra žmonių, kurie nesikreipia į policiją“, – sakė G.Vidžiūnas.

Iš šių 148 vagysčių tik 10 buvo išsiaiškintos ir perduotos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius