Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 18

Vaiką išmetė iš Vilniaus darželio, nes jis buvo priimtas į kitą – neveikiantį

Vaikų darželis-lopšelis „Žolynas“, kovą turintis atverti duris Vilniaus Antakalnyje, dar iki atidarymo sulaukė kritikos. Įkurtuvės jame nukeltos jau kelis kartus, tėvų pasipiktinimas auga, jie pasigenda informacijos. Be to, kai kurie tėvai atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje – pasirašę sutartis su nauju darželiu jie prarado vietą senajame ir niekas neklausė argumentų, kad „Žolynas“ dar neveikia.
Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“
Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Seną darželį prarado, naujas nedirba

Vilnietė Viktorija (pavardė redakcijai žinoma – red. past.) galimybe vesti savo sūnų į „Žolyno“ darželį labai apsidžiaugė. Pernai pavasarį šeima persikraustė į Antakalnį, tad kas rytą vežti mažylį į Šeškinę, kur jis lankė darželį iki tol, buvo itin nepatogu.

„Todėl vasarą nusprendėme mėginti keisti darželį. Pasiskambinau į savivaldybę, jos atstovai nudžiugino, kad tuoj atsidarys „Žolyno“ darželis ir vyresnių vaikų grupėse dar yra laisvų vietų. Ilgai nelaukusi pateikiau prašymą ir tikrai – kitą rytą gavau el.laišką iš savivaldybės, kad vietą gavome“, – pasakojo mama.

Viktorija teigė nuvažiavusi į darželį pasirašyti sutarties, tačiau darželio direktorė pranešė, kad remontas dar šiek tiek užtruks, todėl patarė sutartį pasirašyti ne nuo rugsėjo 1-osios, o nuo spalio 25 d.

„Taip ir padarėme, o iki to laiko likome lankyti darželį Šeškinėje. Tačiau artėjant šiai dienai jokių žinių iš darželio nesulaukėme, pati susisiekiau su direktore, kuri pasakė, kad laiku remontai nesibaigs.

Tada mėginau pratęsti sūnaus lankymą Šeškinės darželyje, tačiau savivaldybė man atrėžė trumpai ir aiškiai: „Jūsų sutartis baigėsi ir lankyti jo nebegalite“. Galima būtų pasakyti, kad mus išmetė iš senojo darželio spalio 24 dieną, nes 25 dieną mes neva jau lankome „Žolyną“, kuris net nedirba. Šeškinės darželio direktorė buvo sutikusi pratęsti sutartį, tačiau be savivaldybės pritarimo to padaryti negalėjo. Savivaldybė kategoriškai atsisakė pratęsti sutartį ir taip nutiko, kad vaikas tiesiog rudens viduryje neteko darželio“, – pasakojo vilnietė.

Mėginau pratęsti sūnaus lankymą Šeškinės darželyje, tačiau savivaldybė man atrėžė trumpai: „Jūsų sutartis baigėsi ir lankyti jo nebegalite“, – sakė Viktorija.

Šeima patyrė daug streso, ieškodami išeičių, ką toliau daryti su 4,5 metų vaiku. Tiesa, jiems pasisekė – dar kartą paskambinusi į savivaldybę Viktorija išgirdo gerą naujieną, kad laisva vieta yra darželyje Valakampiuose, tad jau po savaitės namuose jų sūnus vėl galėjo lankyti darželį.

„Nežinau, ką būtų reikėję daryti, jeigu tos vietos tuo metu nebūtų, laukti kovo? Ir kodėl savivaldybė negalėjo pratęsti sutarties senajame darželyje, jeigu naujasis nebaigtas remontuoti? Atrodo, niekas į mūsų problemą net nesigilino, dirbama šabloniškai, jau nekalbu apie tai, kad prisiskambinti dėl informacijos labai sunku“, – skundėsi moteris.

Remontai užtruko

Vilniaus savivaldybė pripažįsta, kad darželį „Žolynas“ atidaryti vėluojama – jau buvo numatyti bent keli terminai, tačiau tekę įkurtuves atidėti dėl atsiradusių naujų būtinų darbų.

Anot švietimą kuruojančio vicemero Valdo Benkunsko, patalpas pradėję remontuoti statybininkai pastebėjo, kad pirmajame aukšte po grindimis nutiesta šildymo sistema, o jos vamzdžiai visiškai supuvo. Tad nuspręsta juos keisti, tam reikėję skelbti papildomų darbų pirkimus. Dėl šios priežasties remontai nesibaigė nei rugsėjį, nei spalio pabaigoje, nei apie Naujuosius metus. Žadama, kad darželis veikti pradės kovą, bet tėvai, jau pasirašę sutartis su juo, abejoja.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“

Kaip 15min pasakojo vilnietė Izabelė, jiems, belaukiant naujojo darželio atidarymo, teko ieškotis privačios įstaigos: „Tai gerai, kad savivaldybė skyrė 100 eurų kompensacijas, be to, prisidėjo mano anyta, sumokėdama pusę sumos už privatų darželį. Kitaip man tektų mesti darbą, nes neįstengtume sumokėti patys visos sumos. Tikrai manau, kad ne vienai šeimai tie mažiausiai 300 eurų yra labai daug.“

Pasigenda informacijos

Man yra pareiškę, kad turėčiau džiaugtis, jog mano vaikas iš viso gavo darželį, – sakė Izabelė.

Tačiau labiausiai moterį pykdo vicemero V.Benkunsko teiginiai, kad tėvai nuolat informuojami apie darželio situaciją. Pasak Izabelės, ką nors sužinoti įmanoma tik pasiskambinus direktorei, savivaldybė nesuteikia jokių žinių, apie išskirtinį tėvų informavimą net kalbos nėra, nors apie 50 šeimų yra pasirašiusios su darželiu sutartis.

Net ir į klausimą, kada bus darželis atidarytas, savivaldybėje tėvams visada atsakoma buvo vienodai – greitu laiku. Ir taip – nuo rugpjūčio vidurio.

„Man yra pareiškę, kad turėčiau džiaugtis, jog mano vaikas iš viso gavo darželį. Čia lyg kokią loteriją būčiau laimėjusi. Bet aš juk negaliu vaiko vesti į tą darželį, teko ieškoti privataus. „Žolyno“ direktorė tai tikrai stengiasi, matyti, kad nori gero, bet nežinau – gal čia trūksta bendravimo tarp savivaldybės, ir jos. Kad savivaldybė nekomunikuoja su tėvais, kurie gavo vietas šiame darželyje, yra faktas. O V.Benkunsko pateikiami komentarai nuolat prasilenkia su teisybe“, – kalbėjo moteris.

Izabelė taip pat teigė nežinanti, ar skirta lėšų darželio aplinkos tvarkymui. Nes šiuo metu kiemas atrodo tikrai ne taip, kad ten būtų galima išvesti vaikus pasivaikščioti. Darželis kuriasi vaikų globos namų Antakalnyje patalpose, šią įstaigą reorganizavus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius